Artimiausiu metu sugrįš įprasta lietuviška vasara. Bus šilta, tačiau tikėtis pastovių saulėtų orų neverta. Ne veltui kai kuriuose regionuose liepa vadinama perkūnijų mėnesiu. Tai pačių nepastoviausių orų metas.

Tropinis karštis Lietuvą visada palieka su trenksmu

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Metereologinių prognozių skyriaus vyresnioji sinoptikė Teresė Kaunienė, tropinis oras nėra būdingas mūsų platumoms, kita vertus, tai jokia naujiena ar sensacija.

„Šįkart jis laikėsi tris dienas, tačiau yra buvę, kai tropinis karštis užsibūdavo ir ilgiau. Mums jis pavojingas – 1-2 dienas dar galime ištverti, tačiau jei kaitra laikosi 3 dienas, gamtai ir žmogui jau sunku. Tai riba, po kurios prasideda poveikis sveikatai“, - sakė pašnekovė.

Nors šios karščio bangos dažnai siejamos su klimato kaita, anot T.Kaunienės, Lietuvą jos pasiekia nuo senų laikų. Nauja tik tai, kad šiuo metu kiek aukštesnė pati vasaros vidutinė temperatūra.

Neramūs sekmadienio ir pirmadienio nakties orai, kai tai vienur, tai kitur Lietuvą siaubė škvalas, liūtys ir kruša, sinoptikės teigimu, taip pat dėsninga karštojo savaitgalio baigtis.

„Tropikų karštis susidūrė su šaltesniu oru, ateinančiu iš Vakarų. Tokiu atveju visada kyla audros, vystosi aukšti perkūnijos debesys. Kuo šie debesys aukštesni, tuo didesnė tikimybė, kad liūtis bus intensyvesnė. Lietų dažniausiai lydi perkūnija, galima kruša. Tokie reiškiniai įprasti, kai tropinis oras, kuris nėra būdingas mūsų platumoms, varomas lauk šaltesnio oro. Taip yra todėl, kad karšto ir šalto oro kontrasto zonoje drėgmė labai smarkiai koncentruojasi. Pavyzdžiui, vasarą mes nematome, kaip kvėpuojame, o žiemą iš mūsų kvėpavimo takų eina garai. Mat žemesnėje temperatūroje drėgmė yra labiau koncentruota. Tas pats vyksta ir debesyje – drėgmės kiekis debesyje pasidaro per didelis ir nebeišsilaiko ore“, - aiškino specialistė.

Nors šiuo metu orai atvėso, pirmadienį, anot jos, dar galima tikėtis ir perkūnijų, ir vasariškų liūčių, tiesa, ne tokių gausių. Tropinio karščio bent jau artimiausiu metu nebus – į Lietuvą grįš įprasta lietuviška vasara, kai termometro stulpelis svyruoja tarp 20 ir 26 laipsnių šilumos.

Liepa be liūčių ir perkūnijų neįsivaizduojama

Kita vertus, T.Kaunienė pabrėžė, kad permainingi orai – įprasti liepos mėnesiui. „Kai kuriuose regionuose, pavyzdžiui, Rusijoje, liepa netgi vadinamas perkūnijų mėnesiu. Oras šiuo metu būna labiausiai įšilęs, saulės kampas – aukščiausias, debesys taip pat kyla aukščiausi, o kuo jie aukštesni, tuo daugiau lietaus pažeria mažesnėje teritorijoje.

Tai ne frontinis lietus, kuris eina per visą Lietuvą ir pašlapina žemę. Debesys būna labai intensyvūs – ir kai susikaupia vandens masė, kurios jie nebegali išlaikyti, palyja. Visa ši masė su dideliu intensyvumu pasipila labai lokalioje teritorijoje. Kurioje vietoje tai nutiks – nuspėti neįmanoma. Būna netgi taip, kad viename ežero krante lyja, o kitame – saulė šviečia. Šios teritorijos tarsi atskirtos nematoma siena“, - pasakojo pašnekovė.

Anot sinoptikės, tokį lietų dažnai lydi škvalas, kruša. Šie reiškiniai taip pat labai lokalūs – kažkur škvalas medį ant automobilio išverčia, kažkam stogą nurauna. Belieka tik užjausti žmones, kurie patenka į tokias situacijas.

„Liepos mėnesį neįmanoma ilgesnį laiką nesulaukti lietaus ir perkūnijos. Tai permainingų orų mėnuo. Kaimo žmonės tai puikiai žino, todėl, norėdami pagauti momentą, kada nušienauti pievą, sugrėbti šieną ar kitus darbus nuveikti, dairosi į dangų“, - teigė T.Kaunienė.