„Toks svarbus dokumentas mėtomas lyg karšta bulvė: Vyriausybė jau du kartus atmetė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) projektus. (...)“, – ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė K. Vilkauskas.

Socialdemokratų pranešime pažymima, kad politikas ragina piliečių rengimo pasipriešinimui klausimus svarstyti kartu su civilinės saugos problemomis.

„Informuoti ir pasirengę piliečiai galėtų kompensuoti civilinės saugos spragas. Agnės Bilotaitės prižiūrima civilinė sauga – slėptuvės, infrastruktūra – stringa, o dabar ir pasirengimas pilietiniam pasipriešinimui pakibo (...)“, – tikino socialdemokratas.

Savo ruožtu gynybos ir saugumo ekspertas, buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas Aurimas Navys ragina „padėti į šalį nesutarimus“ ir nedelsiant susitarti dėl strategiškai svarbių dalykų, tokių kaip pilietinė gynyba. Ekspertas pabrėžia, kad ilgalaikiai planai – svarbu, bet problema ta, kad „neturime laiko“.

„Laikrodis tiksi. Bet kada gali įvykti dalykai, kurie iki pamatų sukrėstų mūsų šalį. Todėl būtina turėti visaapimantį dokumentą – valstybės gynybos planą. Pilietinio pasipriešinimo strategija – viena iš jo dalių“, – pažymi A. Navys.

Vertindamas KAM teikiamą strategijos įgyvendinimo planą, A. Navys įsitikinęs, kad planas turi būti „kuo paprastesnis, kuo aiškesnis“.

ELTA primena, kad Seimas Lietuvos Respublikos piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją priėmė praėjusių metų gegužę.

Dokumente numatyta organizuoti privalomus mokymus visiems valstybės tarnautojams, mokyklų mokytojams, 11–12 klasių moksleiviams, alternatyvią krašto apsaugos tarnybą vykdantiems asmenims, 18 metų amžiaus ir vyresniems Lietuvos šaulių sąjungos nariams.

Strategijoje numatoma stiprinti piliečių švietimą ir informavimą apie šiuolaikines grėsmes, nacionalinį saugumą, galimybes prisidėti prie šalies gynybos. Siekiama stiprinti ir jaunimo pilietiškumo ir patriotizmo ugdymą, tobulinti pedagogų rengimą, skatinti piliečių dalyvavimą visuomeninėje veikloje ir istorinės atminties puoselėjime.

Visgi, strategijos įgyvendinimo planas dar nėra paruoštas – jį turėtų patvirtinti Ministrų kabinetas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)