Tai vienas seniausių tradicinių renginių Lietuvoje, kurio tradicijas stengiasi puoselėti Zarasų rajono žmonės.

Dar XIX a. tai prasidėjo kaip vietinė Dusetų pramoga – ūkininkai po atlaidų, atvažiavę žirgų tempiamomis rogėmis ar vežimais į bažnyčią, ginčydavosi kieno žirgas gražesnis, paskui pradėjo varžytis kurio žirgas greitesnis. Taip po truputi šie draugiški ginčai peraugo į tikras lenktynes, kuriose dalyvauti buvo prestižas, todėl žirgų sportas Dusetose pradėjo populiarėti. Šios lenktynės pavirto į organizuojamas varžybas 1905 metais.

Sartų žirgų lenktynės per tiek metų išaugo į respublikines ristūnų varžybas, kurios pritraukia sportininkus ne tik iš Lietuvos, bet iš visos Europos. Šiemet laukiame svečių iš Latvijos, Estijos ir Suomijos.

Žinoma, sportininkai varžosi ne tik dėl garbės, visiems svarbus ir prizinis fondas. Šiais metais vyks 7 važiavimai, todėl tiek prizų ir įsteigė šventės rėmėjai. Pagrindinė šventės organizatorė ir prizo steigėja – Zarasų rajono savivaldybė.

Šiais metais šventės organizatoriai – Zarasų rajono savivaldybės administracija, Žemės ūkio ministerija bei Respublikinė lenktyninių žirgų lyga.

Be sertifikuotos tautodailės mugės svečiai taip pat galėjo pajudėti kartu su Aukštaitijos regiono liaudiška muzika, paragauti tradicinių patiekalų, o vaikams įrengta teminė vaikų žaidimų zona, kur jų laukia edukatoriai.

Vakare Dusetų dailės galerija kvies apsilankyti tarptautinėje tradicinėje parodoje „Žirgas mene“, o po to Dusetų kultūros centro koncertų salėje pasirodys s „Baltos varnos“ su grupe.

Ledo liejimo darbai prasidėjo dar sausio 12 dieną. Kasdien, nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro, jei yra daugiau nei –10 laipsnių šalčio, žirgyno darbuotojai liejo ledą. Vanduo yra semiamas iš Sartų ežero, vežamas į Dusetų hipodromą ir purškiamas ant tako, kurio ilgis – net 1600 metrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją