Mokyklos ištuštėjo

Šaltis ištuštino Klaipėdos mokyklas bei lopšelius-darželius. Vakar darželis-mokykla „Pakalnutė“ nesulaukė nė vieno darželinuko, į „Berželį“ atėjo 16 iš 236 mažylių, o Vytauto Didžiojo gimnazijoje iš 1 025 susirinko tik 253 gimnazistai.

„Ketvirtadienį ikimokyklines grupes turinčios 54 įstaigos nesulaukė apie 30 procentų vaikų, o penktadienį - 70 procentų mažylių“, - tvirtino uostamiesčio savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Stefanija Vancevičienė.

Mokyklų vadovai teigė, jog ketvirtadienį į pamokas atėjo beveik visi mokiniai. Tačiau vakar, dar stipriau paspaudus šalčiui, vaikų sulaukta kelis kartus mažiau.

Iš mokinių nebus reikalaujama atnešti praleistas pamokas pateisinančių tėvų raštelių.

Nešė pleduose

Vakar namuose paliktus ikimokyklinukus dažniausiai prižiūrėjo seneliai arba į mokyklas nėję sesės ir broliai.

Dirbantys tėvai, neturėję kam palikti mažylių, vežė arba susuktus į pledus vaikus nešė į lopšelius-darželius. Čia jų laukė auklėtojos.

„Dažniau girdė šilta arbata, daugiau žaidė judriųjų žaidimų, pokaičio miego paguldytus vaikus storiau apklojo, jei reikėjo - įjungdavo elektrinius šildytuvus“, - būdus atlaikyti šaltymetį nupasakojo S.Vancevičienė.

Šilumos stokojančiose mokyklose trumpino pamokas arba vaikus paleisdavo namo.

Jei klasėje pasirodė tik keli mokiniai, jie su pedagogu tarėsi, mokykloje ar namie mokysis. Taip elgtasi, pavyzdžiui, Vitės pagrindinėje mokykloje. Čia iš 140 pradinukų vakar pasirodė tik vienuolika I-IV klasių mokinių.

Atidėjo olimpiadą

Dauguma uostamiesčio švietimo įstaigų „Klaipėdai“ teigė, jog nešalo - vakar radiatoriai tiesiog degino delnus.

Vienuoliktus metus Klaipėdos mokyklų šilumos ūkį aptarnaujančios bendrovės „Lamberta“ direktorius Jonas Kondratas patvirtino, jog vamzdynais ugdymo įstaigas pasiekia maksimalus karštis. Kol kas dėl šalčio avarijų išvengta.

Šiandien ir rytoj budės avarinė grupė.

Šaltis pakeitė mokyklų savaitgalio renginius. „Vėtrungės“ gimnazijoje turėjęs vykti 54-osios fizikos olimpiados miesto turas vyks ne šiandien, o vasario 3-iąją. Tikimasi, jog tądien speigas jau bus palikęs Lietuvą.

Duobės - brangesnės

Šaltis pridarė rūpesčių ir duobkasiams. Kaip ir prieš keletą metų, jie kapinėse vėl naktimis ketina deginti laužus. Tai vienas būdų sušildyti įšalusią žemę, nes net ir kirtikliais ne visada pavyksta iškasti duobes. Kol kas žemė šildoma pjuvenomis.

Duobkasiai skundžiasi, kad darbo sąlygos šiuo metu itin sunkios, todėl vakar už savo paslaugas jie pradėjo prašyti beveik dvigubai didesnio atlygio. Paprastai duobkasių paslaugos kainuoja 250-300 litų, tačiau nuo vakar už duobės iškasimą Lėbartuose prašoma iki 400 Lt, o Joniškės kapinėse, kur vandens būna daugiau ir įšalas yra gilesnis, - iki 450 litų.

Duobkasys Ignas Vasiliauskas vakar sakė Lėbartuose kasęs tik vieną duobę. Paprastai ją kasa dviese, tačiau vakar I.Vasiliauskas į talką pasikvietė dar keturis vyrus. Šeši vyrai duobę kasė apie 10 valandų, nes žemės įšalas siekė iki 80 centimetrų. Per tą laiką buvo sulaužyti du laužtuvai.

Kadangi kapinėse labai šalta, Klaipėdos savivaldybės kapinių priežiūros tarnybos vedėja Ina Kichtenkienė sakė leidžianti mirusiųjų artimiesiems į kapus įvažiuoti mašinomis ir net autobusais.

Šildo autobusus

Dėl nesiliaujančio šalčio naktimis veikia Klaipėdos autobusų varikliai. Kitaip juose užšaltų šildymo bei gestų elektroninė sistema, neatsidarytų arba neužsidarytų durys. Jau dabar tokių problemų iškyla, todėl kai kurie autobusai apskritai nebevažiuoja.

„Klaipėdos keleivinio transporto“ bendrovės direktorius Gintaras Neniškis pasakojo, kad vakar negalėjo važiuoti apie 15 miesto autobusų ir beveik pusė maršrutinių taksi.

Blogiausia padėtis buvo Mažajame kaimelyje. Čia rytą nuo pusės aštuonių žmonės apie dvidešimt minučių nesulaukė jokio autobuso. Nors visi jie išvažiavo laiku, dėl šalčio tikslo nepasiekė.

Vilniuje padėtis - dar prastesnė. Sostinės gyventojai autobusų ir troleibusų rytais per šalčius priversti laukti net 50 minučių.

Klaipėdoje vakar vėl veikė ne visi šviesoforai. Ketvirtadienį šviesoforai neveikė net septyniose sankryžose. Vakar neveikė trijose. Nepaisant to, didelių eismo problemų mieste nekilo, nes šviesoforus dubliuoja ženklai, o transporto priemonių šiomis dienomis važiuoja gerokai mažiau.

Šąla žvejų laivai

Šaltis kausto ir Žvejų uostelyje stovinčius laivus.

Pagilintose Smeltalės žiotyse vienas greta kito išsirikiavę žvejų laivai per naktį įšąla.

Uosto priežiūros tarnybos Gelbėjimo skyriaus viršininko Aleksandro Nikitino teigimu, upės vaga praplaukęs vilkikas ledus sutraiško, tačiau per naktį akvatorija vėl apsitraukia ledo pluta.

„Senosios Baltijos“ direktorius Mindaugas Rimeikis aiškino, kad prityrę laivų savininkai, kurie Baltijoje žūklauja daug metų, kas rytą laivų variklius įjungia ir, manevruodami pirmyn bei atgal, ledus sulaužo. Taip nuo tralerių įšalimo į ledą buvo ginamasi ir ankstesnėmis šaltomis žiemomis.

Tačiau žvejų uostelis siauras. Manevruoti jame sudėtinga. Tie laivai, kurių būkle ir ledo storiu šeimininkai nesidomi, gali patekti į ledinius spąstus ir be vilkiko pagalbos į uosto laivybos kanalą neišplaukti. Žvejai baiminasi, kad, užsitęsus šalčiams, sustos ir iki šiol gera menkių žvejyba jūroje.

Laukia jauniklių

Kai kuriems Lietuvos jūrų muziejuje gyvenantiems gyvūnams speigas nebaisus. Pasak muziejaus atstovės spaudai Nikos Puteikienės, dabar lauke laikomi ruoniai bei šiaurės jūrų liūtai. Tokia oro temperatūra yra artima jų gyvenamajai aplinkai.

Pingvinai į lauką kol kas neišleidžiami. Jie gamtoje gyvena ne žemesnėje nei 10 laipsnių šalčio temperatūroje. Be to, baiminamasi laukinių žvėrių. Pernai į muziejų per užšalusį apsauginį griovį atsėlindavo lapės. Šiemet jų kol kas nepastebėta.

Delfinai bei drauge su jais gyvenantys jūrų liūtai mėgaujasi šiltu 18 laipsnių vandeniu bei pašildytomis patalpomis.

Sunkiausiai šiomis dienomis šaltį pakelia muziejaus darbuotojai, nes nuo kelto iki muziejaus vežiojantis autobusas prieš porą dienų nebeužsivedė. Beveik kilometrą nuo kelto iki muziejaus žmonėms teko eiti pėstute.

Pingvinus prižiūrintis Arūnas Grušas jau ruošia inkubatorius dviem šiomis dienomis išsirisiantiems pingvinukams. Tai pirmieji artėjančio pavasario šaukliai. Maždaug po mėnesio tikimasi sulaukti ir ruonių jauniklių.

Įstiklino voljerus

Gyvūnų prieglaudos „Nuaras“ darbuotojai tikino, kad šiomis dienomis iš klaipėdiečių sulaukė tik vieno pranešimo apie sušalusius paukščius. Žmogus prašė padėti Danėje ties alaus restoranu „Memelis“ įšalusiems sparnuočiams. Paaiškėjo, kad susigūžę kirai nebuvo įšalę į ledą.

Nuolatiniams „Nuaro“ prieglaudos gyventojams neleidžiama sušalti. Trumpaplaukiai ir jauni šuneliai bei katės laikomi šildomoje patalpoje. Ilgaplaukiai - įstiklintuose voljeruose, jiems paklota šieno, duodama šilto vandens.

Šals dar labiau

Lietuvos hidrometeorologijos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys prognozavo, kad naktį į sekmadienį, kaip ir šiąnakt, temperatūra turėtų būti apie -24 laipsnius.

Naktį į pirmadienį turėtų būti iki 26 laipsnių šalčio. Dienomis temperatūra svyruos nuo -17 iki -20 laipsnių.

Šiandien turėtų pūsti ir 13-17 metrų per sekundę rytų vėjas. Todėl L.Pakštys klaipėdiečiams rekomendavo savaitgalį atidėti visas nebūtinas keliones.

Atšilti turėtų tik artėjančios savaitės pabaigoje. Tada, papūtus vakarų vėjui, oro temperatūra turėtų pakilti iki -2 laipsnių ar net nulio.