Po vieno iš Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžių kilus abejonėms, ar A. Anušauskas nepaviešino galimai jautrios ir įslaptintos informacijos apie vokiškus tankus „Leopard“, į PAKK kreipėsi ekspremjeras Saulius Skvernelis. Visgi, VGT pirmininkaujantis prezidentas Gitanas Nausėda, komentuodamas krašto apsaugos ministro pareiškimus, ne kartą patikino, kad A. Anušauskas paskelbė informaciją, pažymėtą grifu „riboto naudojimo“.

Klausimą dėl A. Anušausko galimai atskleistos jautrios informacijos PAKK nagrinėjo jau trijuose posėdžiuose. Valstybės saugumo departamentas (VSD), vykdantis komisijos sekretoriato funkcijas, Eltai patvirtino, kad paskutinis posėdis vyko lapkričio 30 d.

„Sprendimas minimu klausimu jame dar nepriimtas. Kitą PAKK posėdį ketinama surengti vėliau šį mėnesį“, – nurodoma VSD Strateginės komunikacijos skyriaus komentare Eltai.

Eltos šaltinių teigimu, nors iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) gauti ir turimi duomenys rodo, kad A. Anušauskas nepaviešino riboto naudojimo informacijos, PAKK vis dar nesutaria dėl galutinio sprendimo. Pasak šaltinių, posėdžiuose netrūksta ilgų ginčų ir Prezidentūros deleguotų atstovų siūlymų prašyti KAM suteikti vis papildomos medžiagos ir duomenų.

Prezidentūra: laukiama sprendimui priimti reikalingos medžiagos iš KAM


PAKK sudaro 6 pareigūnai – į komisiją po porą narių deleguoja Seimo pirmininkė, prezidentas ir ministrė pirmininkė. Šiuo metu PAAK veikia KAM kanclerė Kristina Deviatnikovaitė, Vyriausybės vicekancleris Rolandas Kriščiūnas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto biuro vadovas Evaldas Sinkevičius, Seimo pirmininkės sekretoriato vadovas Lukas Kornelijus Vaičiakas, prezidento teisės grupės patarėjas Simonas Mikšys ir prezidento nacionalinio saugumo grupės patarėjas Darius Urbonas.

Tiesa, KAM kanclerė, pirmininkaujanti PAKK, šiuo klausimu yra nusišalinusi, todėl sprendimus turėtų priimti likusieji 5 komisijos nariai.

ELTA pasiteiravo Daukanto aikštės apie situaciją komisijoje ir tai, ar prezidento deleguoti atstovai nesvarsto žengti K. Deviatnikovaitės pavyzdžiu – nusišalinti nuo klausimo. Prezidento komunikacijos grupės atsakyme nurodoma, kad šalies vadovo patarėjai dalyvavo visuose posėdžiuose, kuriuose svarstyti A. Anušausko pasisakymai. Nurodoma, kad galutiniams sprendimams priimti, laukiama papildomos medžiagos iš KAM, o prezidento patarėjai apie galimą nusišalinimą nesvarsto.

Lietuvos Respublikos Prezidentūra

„Šiuo metu komisija laukia sprendimui reikalingos papildomos medžiagos iš Krašto apsaugos ministerijos“, – teigiama komentare.

„Prezidento atstovai neketina nusišalinti nuo šio klausimo sprendimo, nes tokiu atveju Komisijoje neliktų kvorumo ir joks sprendimas šiuo klausimu negalėtų būti priimtas“, – nurodo Daukanto aikštė.

Diskusijas įžiebė pasisakymai apie vokiškus tankus „Leopard“


Šių metų liepą posėdžiavusi VGT patvirtino atnaujintą ginkluotosios gynybos koncepciją ir nusprendė siūlyti steigti dar vieną karinį poligoną. Visgi, gerokai daugiau dėmesio sulaukė ne tarybos sprendimai, bet po posėdžio A. Anušausko paskelbta informacija apie Lietuvos planus siųsti ketinimų protokolą Vokietijos tankų gamintojams.

„Mes pasirašysime ketinimų protokolą su Vokietijos gamintojais“, – tuomet sakė A. Anušauskas.

Sulaukęs kritikos, esą su Berlynu nutarta pasirašyti raštus be jokio konkurso ar politinio patarimo, ministras socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė savo poziciją. Visgi, tai įžiebė dar aštresnes diskusijas – imta svarstyti, ar KAM vadovas neatskleidė riboto naudojimo informacijos.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti KAM.

Ir nors ministerija patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

„Mes gi posėdyje – ir tai buvo ne kartą kalbėta – pakartodavome, kad tai yra neatskleistina informacija, kad ją reikia naudoti tik tarnybiniais tikslais. Bet į tai nebuvo atsižvelgta. Ir buvo pasakyta tai, kas buvo pasakyta“, – konstatavo G. Nausėda.

Savo ruožtu dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tęsiasi iki šiol.