„Jevgenijaus Prigožino vadovaujamos privačios karinės kompanijos (PKK) „Vagner“ maištas buvo staigmena tiek Rusijos kariuomenei, tiek šalies aukšto rango pareigūnams. Kritinėje situacijoje jie ne tik nesugebėjo sustabdyti maištininkų, bet ir rodė aktyvų nenorą ginti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, sabotavo vadovybės įsakymus, rašo „The Insider“, remdamasis aukštas pareigas užimančiais šaltiniais iš FSB, GRU, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir užsienio šalių žvalgybos tarnybų (ŽT)“, – feisbuke dalijasi VSD.

Šaltiniai mano, kad maištas galėjo būti sėkmingas, jeigu J. Prigožinas nebūtų sustojęs.

Šaltiniai pabrėžia, kad net ir po J. Prigožino ir V. Putino derybų prezidento padėtis išlieka nestabili, nes V. Putino iš esmės niekas nenori ginti.

Nevykdė įsakymo „pasitikti Prigožiną“

Taigi, pakartotino bandymo įvykdyti perversmą tikimybė yra labai didelė.

„The Insider“ šaltinio iš vienos iš Rytų Europos šalių žvalgybos tarnybos nuomone, „vagnerininkų“ maištas dar labiau susilpnino V. Putino pozicijas, ir jeigu Ukrainos kontrpuolimas bus sėkmingas, „antrojo veiksmo tikimybė padidės, tik jo veikėjai galimai bus kiti, bet scena jau paruošta“.

Grėsmė išlieka ir pačiam J. Prigožinui, teigia šaltinis. Maišto metu V. Putinas negalėjo likviduoti J. Prigožino. Jam nepakako politinio kapitalo, kad visų akyse galėtų susidoroti su žmogumi, dėl savo retorikos užsitarnavusio populiarumą. Tačiau ilgainiui V. Putinas gali nubausti J. Prigožiną, kad pasiųstų atitinkamą žinutę kitiems.

Šaltinis iš GRU jau anksčiau įspėjo „The Insider“ apie tokio perversmo galimybę. Jis vienintelis iš leidinio kalbintų šaltinių teigia, kad pats maišto faktas nebuvo staigmena.

Netikėta buvo, kad jis įvyks būtent birželio 24 d. vadovaujant J. Prigožinui. Anot šaltinio, J. Prigožinas niekada nebūtų žengęs tokio žingsnio, jeigu nebūtų buvęs tikras, kad GRU vadovybėje bus jį remiančių.

Šaltinis iš FSB pasakojo portalui „The Insider“, kad, prasidėjus maištui, jų tarnyboje niekas nesuprato, kas vyksta. Dėl nežinomų priežasčių, likus dviem dienoms iki maišto, „Alfa“ būrys buvo perkeltas saugoti Lubiankos.

Ar tai susiję su maištu, šaltinis nežino. Prasidėjus maištui, Maskvoje buvo aktyvuotos specialiųjų operacijų pajėgos, tačiau nesėkmingai. Daug dalinių, tarp jų – 45-oji oro desanto pajėgų brigada ir keli „Rosgvardijos“ daliniai, nevykdė įsakymo „pasitikti Prigožiną“.

Šaltinio teigimu, J. Prigožino situacija klostėsi puikiai, nebuvo jokio pasipriešinimo ir niekas nesupranta, kodėl J. Prigožinas sustojo.

Jevgenijus Prigožinas

2023 m. birželio 24 d. J. Prigožino vadovaujamoje kompanijoje „Konkord“ vyko kratos. Šaltinio žiniomis, J. Prigožino sūnus kratos metu pagrasino teisėsaugos darbuotojams.

Buvo suimti, tačiau netrukus paleisti kompanijos buhalteriai, pasklido kalbos, kad sprendžiamas klausimas dėl konfiskuotų pinigų ir aukso luitų grąžinimo J. Prigožinui. 2023 m. liepos 4 d. Oboz.info pranešė, kad, atlikus tyrimą, buvo priimtas sprendimas grąžinti J. Prigožinui konfiskuotus 10 mlrd. rublių, šimtus tūkstančių dolerių ir penkis aukso luitus.

Šeštadienį dalis darbuotojų buvo girti


„The Insider“ šaltinis iš VRM Rostove pasakojo leidiniui, kad apie 18 val. pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie „Vagner“ samdinių kolonas, judančias iš Bachmuto rajono Rostovo prie Dono kryptimi, niekas nesuprato, kas vyksta.

Iš kolegos Voroneže buvo gauta informacija, kad „vagnerininkai“, kirsdami Luhansko liaudies respublikos (LLR) sieną, Voronežo srityje apšaudė pasienio postą ir nukovė kelis pasieniečius.

Kolega taip pat teigė, kad „Vagner“ neva perėjo į Ukrainos pusę ir bandys užimti Rostovą ir Voronežą. Kilo panika, tądien skyriuje dirbę darbuotojai išsigandę telefonu įspėjo namiškius, kad šie liktų namie ir atsargumo dėlei sukrautų lagaminus.

Anot šaltinio, maždaug apie 23 val. buvo gautas nurodymas paskelbti operatyvinį planą „Tvirtovė“, tai reiškia skubų personalo telkimą ir pasirengimą atremti išorinį puolimą. Buvo šeštadienis ir daugelis policijos pareigūnų atostogavo už miesto ribų.

Budintis pareigūnas skambino darbuotojams, bet daugelis iš jų tiesiog neatsiliepė arba jau buvo girti.

Darbuotojai pradėjo rinktis tik paryčiais. Jiems buvo išdalinti tarnybiniai ginklai. Buvo pranešta, kad „Vagner“ jau kontroliuoja visus svarbiausius miesto taškus ir yra užėmė Pietų karinę apygardą bei šaudys į kariškius.

Nors šaltinis iš GRU neabejoja, kad maištas galėjo būti sėkmingas, kadangi „vagnerininkai“, nors jų buvo ir mažiau, buvo labiau motyvuoti, nei Maskvos gynėjai, šaltinių iš „Vagner“ grupuotės pasakojimas atskleidžia, kad maišto pradžia buvo netikėta net aukšto rango ir labiausiai informuotiems „Vagner“ grupuotės nariams.

Šaltiniai pasakoja, kad jie buvo pakelti pavojaus signalu ir nežinojo, kas vyksta. Kai kurie teigė neketinę niekur vykti, kol negaus rašytinio įsakymo.

Pasibaigus žygiui į Maskvą, „The Insider“ duomenimis, sumaištis samdinių tarpe dar labiau sustiprėjo.

Dalis samdinių sutiko persikelti į Baltarusiją, dalis – atsisakė ir pasirašė sutartį su Gynybos ministerija. Tiems, kurie persikėlė į Baltarusiją, J. Prigožinas dviprasmiškai užsimena, kad jų laukia „didžiausias pasaulyje darbas, ir jis bus atliktas greitai“.

Nėra aišku, ką jis turi galvoje – Kyjivą ar Maskvą. Jam pavaldūs samdiniai tvirtina, kad viskas bus taip, kaip pasakys J. Prigožinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)