Kaip BNS sakė Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, šiemet neramina masiniai salmoneliozės protrūkiai. Tuo tarpu pernai Kaune šia liga užsikrėsdavo tik pavieniai žmones: gegužės mėnesį 3, birželio - 9 kauniečiai.

"Ši ūmi užkrečiamoji žarnyno liga pratrūko dar neįpusėjus vasarai, kai užfiksuojama daugiausia šios ligos susirgimų", - kalbėjo O. Ivanauskienė.

Birželio viduryje masinis salmoneliozės protrūkis užfiksuotas atsirado vaikų lopšelyje darželyje "Girinukas", kur 10 skirtingų grupių vaikų užsikrėtė salmonelėmis.

O. Ivanauskienė mano, kad salmonelėmis vaikai galėjo užsikrėsti dėl darželio virtuvėje nepakankamai iškepto bulvių plokštainio.

Pasak specialistės, lopšelio darželio "Girinukas" virtuvėje yra sena maisto gaminimo įranga, pavyzdžiui, orkaitėje neveikia termoreguliatorius. Todėl temperatūra galėjo būti per maža, kad maiste žūtų salmonelės.

Per birželio mėnesį šia ūmia žarnyno liga susirgo dar 3 kitų lopšelių darželių vaikai.

Tuo tarpu Vilniaus rajono Avižienių seniūnijoje, Klevinių kaime, S.Bukovskio namuose vykusiose vaišėse net 11 jų dalyvių susirgo ir paguldyti į Vilniaus infekcinę ligoninę. Įtariama, kad žmonės užsikrėtė salmonelioze ir trichinelioze.

Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nustatė, kad produktai patiekalų gamybai pirkti Vilniaus miesto "Norfa" ir "Maksima" prekybos centruose.

Pokylio metu svečiai buvo vaišinami įvairiais patiekalais: mėsos vyniotiniais, silke, žuvimi, kiaulienos ir vištienos kotletais, įvairiomis mišrainėmis, tortais. Dalis vaišėms skirtų kiaulienos vyniotinių pagaminti namų virtuvėje iš veterinarijos gydytojų nepatikrintos kiaulienos.

Patikrinimo metu laboratoriniams tyrimams paimti vaišėms naudoto maisto likučiai. Kiaulienos mėginyje, iš kurios vaišėms gaminti įvairūs patiekalai, trichineliozės sukėlėjų nerasta. Tačiau vištienos kotletuose rastas salmonelių užkratas (Salmonela enteritidis).

Aiškinantis susirgimo priežastis Vilniaus miesto VMVT specialistai Maisto prekių parduotuvėje UAB "Norfos mažmena" atrinko iš AB "Vilniaus paukštynas'' gautų šaldytų viščiukų - broilerių krūtinėlių bandinius. Šiuose mėginiuose išskirta Salmonella B(04), tokia produkcija netinkama žmonių maistui.

Kad tokie kenksmingi produktai nepatektų vartotojams, nuspręsta pašalinti iš rinkos visas gegužės 23 dieną pagamintas užšaldytų viščiukų broilerių skerdenas, jų produktus ir juos utilizuoti.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos skyriaus vedėjos O.Ivanauskienės, žmonėms reikėtų atkreipti dėmesį, ar parduotuvėse, kur prekiaujama paukštiena, kiaušiniais, kreminiais pyragaičiais yra veikianti šaldymo įranga. Namuose šiltai nelaikyti vištienos ir kiaušinių, valgyti juos tik švariai nuplautus, gerai išvirtus ar iškeptus.

Salmonelioze susirgęs žmogus viduriuoja, vemia, pakyla kūno temperatūra, organizmas netenka daug skysčių. Liga pasitraukia po 4-5 dienų.