Pasak šalies vadovo, V. Urmanavičiūtė-Urmana yra viena ryškiausių dabarties dainininkių, kuri savo kūrybine biografija įsiveržė į klasikinės muzikos pasaulinį Olimpą. „Jūs žavite klasikinės muzikos profesionalus ir gausybę gerbėjų Lietuvoje bei daugelyje užsienio šalių, atskleisdama vokalinės muzikos grožį ir kaskart suteikdama jai naujų meninių spalvų“, – sakė prezidentas.

Valstybės vadovas padėkojo V. Urmanavičiūtei-Urmanai už talentu, menine kūryba ir visame pasaulyje žinomu vardu skleidžiamą žinią apie Lietuvą ir jos kultūrines galias.

V. Urmanavičiūtei-Urmanai jubiliejaus proga prezidentas palinkėjo kūrybinio polėkio, naujų iškilių vaidmenų ir asmeninės gerovės kupinų metų.

„Esate pasaulinio garso operos solistė, pripažinta viena ryškiausių dabarties dainininkių. Jūsų nepaprasto grožio ir galimybių balsas skambėjo visuose žymiausiuose pasaulio operos teatruose. Džiaugiuosi Jūsų įspūdingais laimėjimais, kuriais tinkamai įvertintas Jūsų neabejotinas talentas ir atsidavimas. Sveikinu gražios sukakties proga ir linkiu sveikatos bei niekada neapleisiančio balso gyvumo“, – sakoma premjerės sveikinime.

V. Urmana pripažinta viena ryškiausių dabarties dainininkių, kuri pelnė pasaulinę šlovę, atlikdama ir soprano, ir mecosoprano repertuarą. Iš pradžių išgarsėjusi kaip mecosopranas, ji sukūrė Azučenos, Santucos, Fides, Leonoros, Amneris, Frikos, Juditos, Lauros, Adriano, Didonės ir daugelį kitų vaidmenų. Ypač pasižymėjo Kundry Richardo Vagnerio (Richard Wagner) operoje „Parsifalis" ir Eboli Džiuzepės Verdžio (Giuseppe Verdi) operoje „Don Karlas" interpretacijomis.

Nuo 2001 m. solistė pradėjo dainuoti soprano partijas. Daugiau kaip per dešimtmetį ji parengė ir įkūnijo tokius personažus kaip Aida, Amelija, Elizabeta, Toska, Ariadnė, Ledi Makbet, Odabela, Brunhilda, Džokonda, Medėja, Leonora, Norma, Ifigenija, Izolda ir daugelį kitų. Solistė dainavo visuose žymiausiuose pasaulio operos teatruose – Niujorke, Madride, Čikagoje, Barselonoje, Milane, Pekine, Vienoje, Miunchene, Hamburge, Paryžiuje, Berlyne, Londone, San Franciske, Florencijoje, Neapolyje, Los Andžele ir kt.

2002 m. Londone solistei buvo suteiktas prestižinis Karališkosios filharmonijos draugijos apdovanojimas, 2009 m. Vienoje – Austrijos „Kammersängerin“ (garbingiausias dainininko titulas šioje šalyje). Ji apdovanota Gedimino 3-iojo laipsnio ir Italijos Žvaigždės Komandoro ordinais. 2016 m. kovo 7 d. UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova Lietuvos operos solistei Violetai Urmanai suteikė UNESCO menininkės taikai vardą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)