Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė teigė, jog atlikti tyrimai parodė, kad bent kol kas šio darželio patalpos nėra saugios.

„Buvo nustatyta, kad druskos rūgšties koncentracija darželio patalpose viršijo leidžiamą normą daugiau nei pusantro karto, o formaldehido ir suodžių koncentracija – atitinkamai 1,2 ir 1,3 karto“, – penktadienį žurnalistams teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė R. Lingienė.

„Buvo pasirinktos tirti medžiagos, kurios įprastai išsiskiria degant gyvenamiesiems namams, tokios medžiagos dažniausiai būna medis, įvairūs plastikai, taip pat popierius, tekstilė. Taigi, atsižvelgiant į tai, buvo paimti mėginiai nustatyti stirenui, druskos rūgščiai, formaldehidui, ciano vandeniliui ir suodžiams“, – pridūrė vadovė.

„Taigi, įvertinus informaciją iš karto buvo informuotas Savivaldybės administracijos direktorius ir darželio vadovai, kad patalpos nėra saugios vaikams būti. Ir ugdymas bus galimas tęsti tuomet, kada bus atliktas patalpų atitinkamas valymas, išvėdinta.

Ir atlikus pakartotinius laboratorinius tyrimus nustatyta, kad koncentracijos nebus viršytos ir patalpų oras bus saugus būti žmonėms“, – penktadienį žurnalistams sakė R. Lingienė.

Nauji tyrimai turėtų būti atlikti sekmadienį. Gavus jų rezultatus ir bus aišku, ar darželio patalpos gali būti naudojamos pagal paskirtį.

„Koncentracijos yra viršytos, bet jos nėra aukštos. Didelio išgąsčio čia tikrai negali būti. Bet taip pat labai svarbu, kad vaikai nebūtų patalpose, kai bus atliekamas generalinis valymas“, – pabrėžė NVSC Vilniaus departamento direktorė.

Darželio direktorė pasakojo, ko ėmėsi

Vilniaus lopšelio–darželio „Puriena“ direktorė Rita Brazauskienė papasakojo, kokių veiksmų po sprogimo ir gaisro ėmėsi šalia esanti ugdymo įstaiga.

„Įvykus sprogimui ir gaisrui, nuaidėjus tai pirmai bangai, ėmėmės visų priemonių, kad vaikai būtų saugūs: uždarėme langus, valėmės šlapiuoju būdu, informavome tėvelius. Esame labai dėkingi tėveliams, kad operatyviai valandos bėgyje pasiėmė vaikus ir mes galėjome toliau vykdyti pagalbos veiksmus, kurie buvo reikalingi gyventojams.

Tą patį vakarą „Grinda“ dirbo mūsų įstaigoje, surinko šukes ir nuolaužas, nubyrėjusias iš tų sudegusių butų. O naktį, kai nieko jau nebuvo, atidarėme langus ir vėdinome įstaigą. Jokių pašalinių dūmų kvapo ryte jau nesijautė, todėl galėjo priimti vaikus“, – pasakojo darželio direktorė.

Jos teigimu, antradienį į darželį buvo atvesti 127 vaikai, trečiadienį – 126 vaikai, ketvirtadienį – 124 vaikai. Tai, pasak R. Brazauskienės, rodo, kad bendro susirgimo nėra.

Penktadienį, kaip sakė ji, vaikų darželyje nėra.

„Ketvirtadienį vakare gavome pranešimą žodinį, kad vaikams yra nesaugu būti patalpose. Bendravome ir komunikavome su tėveliais, prašėme jų neatvesti (vaikų, aut. p.)“, – kalbėjo Vilniaus lopšelio–darželio „Puriena“ direktorė.

Darželio vadovė taip pat pridūrė, kad penktadienį popiet bus organizuojamas nuotolinis pokalbis su ugdytinių tėvais, kuriems taip pat bus pateikiama visa informacija.

Kitą savaitę daugiabutį pradės sandarinti

Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Kęstutis Karosas penktadienį sakė, kad tikisi, jog kiti tyrimų rezultatai jau bus geri.

„Šiuo metu pastato techninis prižiūrėtojas kartu su specialistais atlieka pastato vėdinimo sistemos profilaktikos darbus. <...> Atliekama ir dezinfekcija, kad teršalų sistemoje nebūtų. Ir tikimės, kad tie tyrimų rezultatai, kurie bus atliekami sekmadienį, bus jau teigiami“, – kalbėjo K. Karosas.

Jis teigė, jog dėl paties daugiabučio yra sudaryta avarijos tyrimo komisija, ji rinksis pirmadienį.

„Pradedame analizuoti situaciją dėl ko įvyko gaisras ir sprogimas. Dėl galimybių, rekomendacijų pastatą toliau naudoti, atstatyti. Nuo pirmadienio mūsų įmonė „Grinda“ jau imasi veiksmų užsandarinti pastatą, kad nebūtų pašalinio poveikio, kuris gali būti nuo sniego, vėjo, šalčio“, – anonsavo Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas.

Delfi primena, kad antradienį Vilniuje, Viršuliškių gatvėje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. Tarnybų duomenimis, gaisras išsiplėtė į keturis butus ketvirtame ir penktame aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Dėl kilusio gaisro iš viso evakuoti 30–ies butų gyventojai, 3 žmonės gaisro metu apsinuodijo smalkėmis. Policijos duomenimis, 28–erių ir 43–ejų namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, o 80–metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę.
Tarp sugriuvusių pastato konstrukcijų pastebėti žuvusių suaugusio ir vaiko kūnai. Sutvirtintus pastato konstrukcijas, žuvusiųjų kūnai buvo ištraukti.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją. Dėl gyventojų saugumo teritorija yra aptverta, pastatas saugomas – budi policija ir ugniagesiai. Trečiadienį bus suformuota avarijos tyrimo komisija, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo. Policija renka informaciją tyrimui dėl gaisro aplinkybių.

Visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)