Šalčininkų savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak mano, kad tai – provokacija, tačiau ją surengė ne vietiniai žmonės.

„Mūsų miestelis mažas, visi vieni kitus pažįstame, kalbame ir lenkiškai, ir lietuviškai. Nė iš vienos pusės nėra jokių tautinių nesantaikų kurstymo ir niekada nebuvo. Turime lietuviškų kaimų, lenkiškų kaimų ir visi gyvename taikiai, kalbame visomis kalbomis, kaip išeina. Mes savivaldybėje rašome lietuviškai, tačiau mums ir lietuviškai, ir lenkiškai žmonės rašo. Visi renginiai vyksta abiem kalbom“, – pabrėžė administracijos vadovas.

Vis dėlto, kaip užsiminė J. Rybak, pastaruoju metu provokacijų pasitaiko, „matyt, yra suinteresuotų jas rengti“.

„Apie paskutinį incidentą policija man dar nepranešė, būtinai tuo pasidomėsiu, bet manau, kad tai – provokatorių darbas“, – sakė savivaldybės atstovas. Jo nuomone, panašių provokacijų tikslų gali būti įvairių.

„Reikėtų būtinai rasti kaltininką, nors rimtos grėsmės lietuvių ir lenkų sugyvenimui čia neįžvelgiu. Norint sukurstyti Šalčininkų rajono žmones, dabar reikėtų labai didelių pastangų. Nei vienas nei dešimt tokių užrašų mūsų bendruomenės pamatų neišjudins. Tačiau išaiškinti, kas aprašinėjo namą ir tvorą, būtina“, – neabejojo DELFI pašnekovas.

Neapykantą kurstančius užrašus tą pačią dieną uždažė Šalčininkų jaunimas. Dažų ir įrankių parūpino seniūnas.

Kaip DELFI informavo pareigūnai, pranešimą apie tai, kad prie naujo turgaus Nepriklausomybės gatvėje tvora išpaišyta užrašu „Lenkai von iš Lietuvos“ jie gavo apie 10 valandą.

Gautas ir antrasis panašus pranešimas. Po nakties ant J. Sniadeckio 27 gatvės namo atsirado užrašas „Lenkai lauk iš Lietuvos“. Apie tai pareigūnus informavo namo gyventoja.

Įvykio aplinkybes aiškinasi Šalčininkų policija.

DELFI primena, kad sausio mėnesį vandalai išpaišė Seimo narės ir kandidatės į Klaipėdos mero postą Irinos Rozovos dukros namą – jis buvo išmargintas įžeidžiančio pobūdžio užrašais. O balandžio pradžioje Švenčionių r., kelio Vilnius–Švenčionys–Zarasai 37-ame kilometre, ant elektros skydinės sienų, rasti raudonais dažais užrašyti užrašai: „NATO lauk“, „JAV NATO - teroristai lauk“.