Kaip numatoma Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narės R. Šalaševičiūtės Seime registruotose įstatymo pataisose, už kraujomaišą būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Seimo narė siūlo keisti Baudžiamąją kodeksą (BK), jame numatant, kad tas, kas savanoriškai lytiškai santykiavo su kitos lyties asmeniu, kuris yra artimas giminaitis (vaikas, tėvas, motina, brolis, sesuo, senelis, pusiau brolis/sesuo) būtų baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų. Projekte numatoma, kad tas kas, padarė minėtus veiksmus, jei dėl to gimė fiziškai ar protiškai neįgalus vaikas, būtų baudžiamas laisvės apribojimu arba laisvės atėmimu iki 6 metų.

R. Šalaševičiūtė atkreipia dėmesį, kad Vidaus reikalų ministerijos, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus statistiniai, apklausų duomenys rodo, jog vaikai dažniausiai seksualinę prievartą patiria iš artimoje aplinkoje, iš savo artimųjų. Anot jos, BK pakeitimais siekiama ne tik teisiškai sureguliuoti lytinius santykius tarp artimų giminaičių, bet ir apsaugoti vaikus nuo nederamo elgesio prieš juos.

Parlamentarė taip pat tvirtina, kad dėl kraujomaišos didėja paveldimų ligų rizika. Pasak R. Šalaševičiūtės, incestą smerkia ir Katalikų Bažnyčia.

„Siūlomas reglamentavimas, apribojant artimų giminaičių savanorišką lytišką santykiavimą, turėtų sumažinti nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, ypatingai prieš vaikus. Numatyti apribojimai padės ginti viešąjį interesą, kas būtina atsižvelgiant į didėjančių seksualinių nusikaltimų tendenciją ir naujų rūšių grėsmes šioje srityje, ypač vaikų artimoje aplinkoje, užtikrins dėl kraujomaišos vaikų apsigimimų mažėjimą, mažins paveldimų ligų riziką, stiprins visuomenės fizinę ir psichinę sveikatą, gerovę bei dorovę“, – dėstoma BK pakeitimo projekto aiškinamajame rašte.

Projekte nurodoma, kad kraujomaiša yra kriminalizuota daugelyje Europos Sąjungos šalių, Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Australijoje, Kanadoje ir 48–iose JAV valstijose. Baudžiamoji atsakomybė už kraujomaišą, kaip teigiama teisės akto projekto aiškinamajame rašte, nėra taikoma tik 9–iose Europos Sąjungos valstybėse: Lietuvoje, Latvijoje. Liuksemburge, Ispanijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Prancūzijoje ir Slovėnijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)