Anot pašnekovo, ukrainiečiai jau naudoja vakarietišką techniką, ją gerai valdo ir kokybiškai kontroliuoja situaciją, tačiau mes turime valdyti savo lūkesčius.

„Reikia kad nesitikėtų čia visi, kad bus toks lūžis, kuris jau ir pabaigs šitą karą. Tai gali vis tiek užtrukti, mes turime irgi atsižvelgti į visus tuos komentarus“, – teigė L. Linkevičius.

„Dabar anksti dar daryti išvadas, nes dar nelabai čia kas prasidėjo ir tie konvulsiškos Rusijos veiksmai tokie, susprogdinant užtvanką Kachovkoje, ir buvo nukreipti tam, kad padaryti tokias prielaidas, pristabdyti šitą kontrpuolimą ir būtent tame flange jis keliomis savaitėmis, ko gero, vėluos. Tai mes dar negalime šiuo metu daryti išvadas, kaip greitai ir kaip efektyviai visa tai vyksta, bet, žinoma, tikimasi, kad tai bus gana reikšminga“, – aiškino jis.

L. Linkevičiaus teigimu, tiek patys ukrainiečiai, tiek ekspertai pripažįsta, kad Ukraina turi visą reikiamą ginkluotę kontrpuolimui.

„Taip, kad belieka tikėtis ir laukti“, – nuteikė pašnekovas.

„Kai ji buvo užminuota (hidroelektrinė), tai, be abejo, tas variantas buvo ruošiamas ir Ukrainos kariuomenė taip pat buvo parengus planus tam atvejui, jeigu būtų užtvanka susprogdinta. Na, jeigu užminuota, tai, vadinasi, turi kažkas ir veikti kažkada. Taip, kad sakyti, kad visiškai netikėjo, būtų netiesa, tačiau kartu ir sunku buvo patikėti, nes tai yra karo nusikaltimas. Iš tikrųjų, tai, kas buvo padaryta, nežinau, kiek tai buvo apskaičiuota iš Rusijos pusės, bet tas mastas toks, kad nušlavė nemažai ir jų pačių kariuomenės, ir minų laukų, ir taip toliau, ir jie net nežinojo, kad visa tai vyksta. Tai, beje, būdinga kariaujančiai Rusijai, kad viena ranka kažką vieną daro, o kita kažką kitą, tarpusavyje dar pešasi, viešai irgi apsižodžiuoja. Visa tai rodo tam tikrą pakrikimą“, – aiškino L. Linkevičius.

„Pasakyti, kad visiškai nesitikėjo – netiesa, nes kaip ir ruošėsi tam atvejui, tačiau buvo sudėtinga patikėti, kad eis į tokį žingsnį, bet tai rodo, kad jiems stabdžių nėra ir galima manyti, kad ir ateity gali būti visokių tokių išpuolių“, – teigė jis.

L. Linkevičius pažėrė kritikos rusų kariuomenei.

„Kariuomenėje turi būti vieninga valdymo grandinė, ypatingai karo metu. Vienas vadas, aiški įsakymų grandinė, o čia mes matome, kad vyksta visiškas chaosas: ir vieni kitus apšaudo, ima į nelaisvę, kritikuoja ir taip toliau. Taip, kad čia tikrai matom tokius momentus, kad ne viskas yra iki galo pamatuota“, – teigė jis.

Vakarų politikai vis dar mąsto, ar siųsti į Ukrainą tam tikrą ginkluotę, pavyzdžiui, karinius lėktuvus. L. Linkevičius pasidalino savo požiūriu į tokią Vakarų poziciją.

„Aš manyčiau, kad vienas iš tikslų irgi buvo tas, kad čia visi išsigąs, kad štai, kas gali atsitikti, kad nėra jokių stabdžių ir gal tikrai reikia pradėti derėtis, nes nežinia, ko galima laukti ir, turbūt, manė, kad Vakaruose ir suabejos dėl paramos tiekimo, bet dabar, po visų tų pareiškimų, vertinimų, vieni labiau kategoriški, kiti mažiau, bet visi sutaria, kas šiuo požiūriu yra kaltas ir pareiškimai buvo labai aiškūs, ypatingai iš Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento, kad parama toliau tiekiama ir jau paskutiniai paramos paketai taip pat patvirtinti“, – aiškino jis.

Anot L. Linkevičiaus, net ir rusų bandymas įbauginti – paramos tiekimo nesustabdys.

„Naikintuvai F-16 – reikėtų greičiau juos tiekti, ne tik apmokyti lakūnus, bet, kad jie galėtų jau kovose dalyvauti. Dabar jau pradedama kalbėti ir apie F-18 lėktuvus

L. Linkevičiaus teigimu, tempas ir laikas visada buvo silpnoji Vakarų paramos grafiko vieta ir tai kainuoja gyvybes.

Buvo pranešimų apie tai, kad Rusijos teritorijoje pastebėti šarvuočiai, pagaminti Kinijoje. Ar galima daryti kažkokias išvadas apie Kinijos paramą ginklais Rusijai?

„Čia neskubėčiau daryti išvadų, juo labiau, kad esu įsitikinęs, kad Kinija čia elgsis atsargiai. Aišku, Kinija apsimeta, kad jie čia tokie visiškai neutralūs, bet mažai kas tuo tiki, nes jie politiškai vis tiek palaiko Rusiją, tą retoriką, politinę poziciją, dažniausiai, tačiau vengia tai daryti labai matomai, labai ženkliai“, – teigė L. Linkevičiaus.

Anot jo, taip Kinija daro saugodama savo ekonominius ir politinius interesus.

„Aš nemanau, kad kinų interesas dabar būtų rizikuoti tuo savo ekonomikos tvarumu ir elgtis taip nelabai atsakingai, juo labiau, kad jie yra sakę, kad žibalo į šitą karą nepils, o tai jau tikrai būtų jų pylimas, tiekiant ginklus vienai iš kariaujančių pusių. Taip, kad čia reikia dar palūkėti. Didesnė tikimybę, kad kažkaip dabar sankcijos apeinamos, ginkluotė patenka, tarkim, gal per Šiaurės Korėją, gal per Iraną, bet, kad tiesiai kinai tai darytų – sunku būtų kol kas tokias išvadas daryti“, – aiškino L. Linkevičius.