Vadovaudamasi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymu, ketvirtadienį ji įregistravo tokį potvarkį.

Interesų derinimo ir korupcijos prevencijos specialistą Gediminą Sakalauską Seimas paskyrė VTEK nariu pernai birželio mėnesį.

Naujasis VTEK narys buvo paskirtas Seimo pirmininkės teikimu, iš pareigų pasitraukus dr. Antanui Šenavičiui.

VTEK narys G. Sakalauskas nuo 2021 m. liepos vidurio kuruoja viešųjų ir privačių interesų derinimo pažeidimų prevenciją (švietimą, mokymus ir kt.), atitikties pareigūnų tinklo formavimą.

Viešojo administravimo bei ekonomikos studijas Mykolo Romerio universitete baigęs G. Sakalauskas, dirbdamas įvairiose institucijose, prisidėjo formuojant nulinės tolerancijos korupcijai politiką, kuriant ir diegiant įvairias viešajam sektoriui skirtas antikorupcines priemones, įgyvendinant viešųjų ir privačių interesų derinimo bei lobistinės veiklos priežiūrą. Jis yra trejus metus vadovavęs VTEK sekretoriatui.

VTEK yra Seimo įsteigta ir jam atskaitinga kolegiali institucija, kurios paskirtis – užtikrinti, kad valdžios įstaigos ir jose dirbantys asmenys etiškai tarnautų žmonėms. VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai. Į pareigas juos teikia Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Ministras Pirmininkas, Lietuvos teisininkų draugija ir Nevyriausybinių organizacijų taryba.