„Aš vienareikšmiškai palaikau kultūros ministrės poziciją ir sprendimą – žmogus, kuris praradęs tiesioginį vadovo pasitikėjimą, nebegali toliau dirbti. Dar daugiau – ta praktika – mes ieškosime teisinių būdų surasti – yra visiškai nepriimtina, kad dar nepasibaigus kadencijai, vos ne metams laiko likus iki kadencijos pabaigos, staiga organizuojamas naujas konkursas. Mes nesuprantame, kokiomis intencijomis tai yra padaryta“, – pirmadienį spaudos konferencijoje pareiškė S. Skvernelis.

S. Skverneliui nesinori, kad dėl to kentėtų pats LNOBT, tačiau, sako jis, bus ieškoma teisinių priemonių G. Kėvišui atleisti.

„Jei neužtenka moralinių paskatų ir kultūros ministrės pareiškimas, kad nebegali toliau darbuotis ir dirbti, manau, save gerbiančiam įstaigos vadovui turėtų būti aiškus signalas“, – kalbėjo S. Skvernelis.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson paragino G. Kėvišą trauktis iš pareigų. Šis pareiškė sako pareigas vykdęs laikydamasis įstatymų ir trauktis neketina.

„Nacionalinių kultūros įstaigų vadovams turi būti keliami patys aukščiausi etikos reikalavimai. Šis tyrimas parodė, kad ponas Kėvišas šių etikos reikalavimų nesilaiko. Konstatuoju, kad jis prarado mano pasitikėjimą ir turi trauktis iš pareigų“, – sakė L. Ruokytė-Jonsson.

Tačiau G. Kėvišas į tokį raginimą nesureagavo. „Susipažinęs su viešai Kultūros ministerijos skelbiama informacija apie ministerijos komisijos sprendimą skirti man švelniausią drausminę nuobaudą – pastabą, – pareiškiu, kad ši informacija nekeičia mano pozicijos, jog savo pareigas vykdžiau laikydamasis šalies įstatymų ir kitų teisės aktų“, – penktadienį išplatintame pareiškime teigė G.Kėvišas.

Kultūros ministerijoje sudaryta komisija pasiūlė L. Ruokytei-Jonsson skirti teatro vadovui drausminę nuobaudą – pastabą. Ministrė tą ir padarė.

Komisija buvo sudaryta po Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų, kad LNOBT vadovas, vykdydamas viešųjų pirkimų procedūras, per kurias buvo sudarytos sutartys su Kipre registruota jo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“, nuo pirkimų procedūrų nusišalino tik formaliai. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat konstatavo, kad tokia praktika nepaneigia abejonių dėl priimamų sprendimų objektyvumo, sąžiningumo ir skaidrumo.

Komisija taip pat konstatavo, kad G.Kėvišo vadovaujamas teatras ne kartą pirko paslaugų iš jo artimam giminaičiui priklausančios įmonės ir šitaip, kaip nustatė ir STT, neišvengė korupcijos rizikos veiksnio.