Informacija apie nutekintus duomenis savo „Telegram“ kanale dar nepasibaigus NATO viršūnių susitikimui Vilniuje trečiadienį jau gyrėsi vietinės reikšmės rusų tinklaraštininkas-propagandistas Borisas Rožinas. Jo teigimu, nutekinti duomenys esą gauti iš Ukrainos pusės, nors tokį teiginį įrodančių duomenų nepateikta.

Vis dėlto pateikta glausta santrauka, kurioje pažymimas nutekintos informacijos turinys, kurio detalės šiaip jau yra neviešos.

Iš duomenų galima spręsti apie Lietuvos ir kitų šalių specialiųjų tarnybų pasiruošimus NATO susitikimui – nutekinti kai kurių (bet kol kas ne visų) delegacijų atvykimo laikai, kelionių maršrutai, apgyvendinimo vietos, kontaktai, kiti asmens duomenys, naudota technika ir įranga, įskaitant ryšio priemones, ginklus.

Dokumentuose taip pat yra informacijos apie Lietuvos specialiųjų tarnybų vykusius pasitarimus, numatytas grėsmes, kurias galėjo kelti 30 įstaigų ir 346 asmenys, iš kurių 23 proc. pateko į rizikos zoną. Tiesa, fizinių atakų grėsmė vertinta tik iš pavienių asmenų – Lietuvos ir kitų šalių piliečių.

Visa ši informacija – nepilna ir be slaptumo žymos, tačiau yra jautri ir todėl neviešintina. Tokia informacija buvo galima pasinaudoti įvairiais tikslais – nuo papildomos informacijos rinkimo, kontaktų užmezgimo, galimo šantažo iki pasikėsinimo.

Ironiška, kad pačiuose dokumentuose didžiausia grėsme vadinta OSINT (atvirųjų šaltinių žvalgyba) ir žmogiškieji veiksniai, nors būtent šis duomenų nutekinimas siejamas su kibernetiniu įsilaužimu.

Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) paprašytas pakomentuoti situaciją atsiuntė lakonišką pranešimą.

„Situacija yra žinoma, o incidentas tiriamas, bendradarbiaujant su atsakingomis institucijomis“, – teigiama komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)