Jungtinės Karalystės gynybos ministerija skelbia, kad Rusija Ukrainoje ir toliau smogia ne kariniams taikiniams. Ji taikosi į gyvenamąsias patalpas, mokyklas, ligonines ir transporto mazgus.

Ketvirtadienio naktį buvo apšaudytas rytų Ukrainoje esantis Krematorsko miestas, smūgiai teko daugiabučiams, mokyklai ir vaikų darželiui. Sužeisti mažiausiai 25 žmonės.

„Rusų įsibrovėliai pradėjo dar vieną raketų ataką prieš mūsų miestus: Dniprą, Mykolijevą, Odesą, Zaporižę, Donbaso miestus, kitus regionus. Į visus šiuos nusikaltimus bus atsakyta, legaliai ir gana praktiškai – mūšio lauke“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Raketos pastarosiomis dienomis be paliovos lėkė ir į Mariupolio plieno gamyklą „Azovstal“, kuriose dar slepiasi šimtai civilių.

Ukraina skelbia, kad rusams pavyko patekti į gamyklos teritoriją, nes tarp gamyklos darbuotojų atsirado išdavikas.

„Rusų šunsnukiai tarp gamyklos darbuotojų rado išdaviką, kažkokį elektriką, kuris parodė tunelius, vedančius į gamyklos teritoriją. Trečiadienį rusai pradėjo šturmuoti tuos tunelius, remdamiesi iš išdaviko gauta informacija. Jam buvo pažadėta, kad jis galės nufilmuoti rusų niekšų pergalę prieš Ukrainos gynėjus“, – kalbėjo Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Anton Geraščenko.

Nors Rusija pranešė, kad „Azovstal“ atakuojančios pajėgos nuo ketvirtadienio trims dienoms nutrauks ugnį ir atvers humanitarinį koridorių civiliams evakuoti, tačiau gamykloje besiginančios ukrainiečių pajėgos skelbia, kad tebevyksta įnirtingos kovos.

„Šlovė Ukrainai. Mariupolio garnizonas 70 dienų vienas priešinasi didžiulėms priešo jėgoms. Nuo balandžio 25 dienos „Azovstal“ gamykloje vykdome žiedinį gynybą, jau dvi dienos, kaip priešas yra įsiveržęs į gamyklą, vyksta sunkios, kruvinos kovos.

Didžiuojuosi savo kariais už nežmoniškas pastangas suvaldyti priešo puolimą. Dėkoju visam pasauliui už didžiulę paramą Mariupolio garnizonui. Mūsų kariai to nusipelnė. Situacija be galo sunki, bet mes ir toliau vykdome nurodymą išlaikyti gynybą, nepaisant visko“, – sakė „Azovo“ pulko vadas Denis Prokopenko.

„Asmeniškai kreipiuosi į vyriausiąjį ginkluotųjų pajėgų vadą, prezidentą V. Zelenskį, kad šis pasirūpintų sužeistais kariais, kurie miršta siaubingose kančiose dėl netinkamo gydymo. Suteikite galimybę išneši karių kūnus, kad ukrainiečiai galėtų atsisveikinti su savo herojais“, – teigė „Azovo“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslav Palamar.

Pranešama, kad iš Mariupolio ir aplinkinių rajonų į Zaporižę evakuota per 340 žmonių.

Rusija toliau atakuoja geležinkelio linijas Ukrainoje ir taip bando nutraukti vakarų ginklų tiekimą.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, jog Ukrainos gynyba pradėjo kontrapuolimą Charkivo ir Iziumo kryptimis.

Karas pasiglemžė ir dar vieno žurnalisto gyvybę. Per apšaudymą netoli Iziumo Ukrainos rytuose žuvo 36 metų Oleksandr Machov. Prieš mėnesį jis iš karo lauko pasipiršo savo mylimajai, vietoje žiedo pasiūlydamas granatos žiedą.

Ukrainos saugumo tarnyba skelbia, kad Ispanijos teisėsauga sulaikė Ukrainoje valstybės išdavimu kaltinamą prorusiškas pažiūras deklaruojantį tinklaraštininką Anatolijų Šarijų. Teismas nurodė jį paleisti.

Ukrainos pareigūnai turi 40 dienų oficialiai pateikti prašymą dėl ekstradicijos. A. Šarijus kurį laiką gyveno ir Lietuvoje, 2012 metais jam buvo suteiktas politinio pabėgėlio statusas. Išaiškėjus tariamo disidento prorusiškai veiklai 2015 metais Lietuvoje peržiūrėjo galimybę atimti iš jo politinio pabėgėlio statusą. Pernai ukrainiečių žiniasklaida pranešė, jog Lietuva anuliavo visus A. Šarijaus dokumentus ir paskelbė jį nepageidaujamu asmeniu.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: