Kaip atskleidžia Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis, tyrimai rodo, jog Rusija laiko Europos Sąjungą svarbiausiu savo partneriu, o Rusijos žiniasklaida ir elitas Europą vadina didžiąja galia.

Š. Liekis dalyvauja projekto priežiūros komitete, kuris, be Azijos ir Europs šalių diplomatų mokymo, atlieka ir ilgalaikį visuomenių elitų nuomonės tyrimą, kuriame aiškinamasi, kaip Azijos šalių visuomenės žvelgia į kitas šalis ir kaip vertina jas kaip partneres.

Projektą įgyvendina įvairių Europos ir Naujosios Zelandijos šalių mokslininkai, o tyrimui vadovauja profesorius Martinas Hollandas. Apie dalinius tyrimo rezultatus mokslininkas papasakojo Rytų Europos studijų centro, Vytauto Didžiojo universiteto ir Užsienio reikalų ministerijos apskritojo stalo diskusijoje apie Lietuvos užsienio politiką.

„Norėčiau parodyti prelimarius tyrimo rezultatus, kad pamatytumėte, kaip neadekvačiai patys europiečiai save suvokia santykiuose su išoriniu pasauliu. Tyrimas daromas ketvirti-penkti metai ir buvo klausiama, kas šneka Europos vardu. Ir matote, kad šneka ne Jose Manuelis Barroso ir ne Hermanas van Rompuy. Net buvęs Graikijos premjeras Georgios Papandreou ir tas dažniau minimas“, - juokavo Š. Liekis.
Šarūnas Liekis

Profesoriaus pasakojimu, klausiami, kas, jų nuomone, paprastai kalba Europos Sąjungos vardu, daugelio šalių gyventojai minėjo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, buvusio Europos centrinio banko vadovo Jeano Claude Trichet ir buvusio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy pavardes.

Š. Liekis taip pat teigia, kad Lietuvai ir Europai turėtų būti ypač įdomus Rusijos požiūris į Europos Sąjungą. Pasak mokslininko, rusai Europą įsivaizduoja esant ne tik didele galia, bet ir vertina kaip agresyvią jėgą.

„Rusijoje yra įsivaizdavimas, kad tai yra reali galia, kad ji turtinga ir agresyvi“, - pasakojo profesorius.

Klausiami, ar Europos Sąjunga agresyvi, teigiamai atsakė apie trečdalis apklaustų gyventojų, kai tokios pat nuomonės laikėsi mažiau nei dešimtadalis japonų. Rusų požiūris žymiai skyrėsi ir nuo Tailando, Pietų Korėjos, Singapūro gyventojų nuomonės, kiek mažiau – nuo Naujosios Zelandijos, Kinijos, Indijos, Malaizijos ar Australijos piliečių požiūrio.

Kai klausiama, ar Europos Sąjunga yra arogantiška, rusai kiek nuosaikesni. Labiausiai europiečių aroganciją pastebi Kinijos, Malaizijos, Tailando ir Singapūro gyventojai, po to iškart eina Rusija, bet Rusijoje daugiau žmonių į šį klausimą atsakė neigiamai nei teigiamai.

Labiausiai nemėgstama Europos Sąjunga yra Kinijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Rusijoje didžioji apklaustųjų dalis atsakė, kad jų šalyje ši Bendrija yra mėgstama. Labiausiai Europos Sąjunga mėgstama Indijoje ir Pietų Korėjoje.

Rusija, be kita ko, Europos Sąjungą įvardija kaip pirmą svarbiausią partnerį, Kinijai skiria tik antrą vietą, Vokietijai – trečią. Kinija pirmuoju svarbiausiu partneriu įvardija Jungtines Valstijas, antruoju – Rusiją, trečiuoju – Europos Sąjungą. Australija didžiausia reikšmę teikia Kinijai, paskui JAV ir Japonijai. Indija svarbiausia partnere laiko JAV, antrą vietą skiria Europos Sąjungai ir trečią – apskritai Azijai.

„Kitaip sakant, Europos Sąjunga Rusijos atžvilgiu turėtų elgtis kur kas ryžtingiau. Nes Rusija sako, kad Europos Sąjunga įkūnija didžiąją galią. Panašiai atrodo ir kinams“, - sako Š. Liekis.

Mokslininkas sako, kad kai visuomenės elito atstovų buvo prašoma tiesiogiai įvardinti, kuo Europos Sąjunga išsiskiria, tai Rusijos atstovams buvo svarbu, kad Europa yra turtinga ir kad Šengeno zonoje galima laisvai keliauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)