Pagrobtus kalinius bandoma įtikinti kariauti prieš Ukrainą

„Per kelias dienas sulaukėme virš 10 nuteistųjų artimųjų – motinos, žmonų pranešimų. Taip sužinojome, kad pagal Ukrainos įstatymus nuteisti žmonės, kurie bausmes atliko Chersono srityje esančioje pataisos kolonijose, buvo prievarta išgabenti į Rusijos teritoriją“, – Ukrainos naujienų kanalo „Fabrika Novin“ eteryje pranešė Rusijos disidentas ir žmogaus teisių gynėjas, projekto „Gulagu.net“ įkūrėjas Vladimiras Osečkinas.

Jis patikslino gavęs informacijos, kad kaliniai iš Chersono apgyvendinti trijose pataisos kolonijose Rusijoje.

Bandydamas paaiškinti, kam Rusijai prireikė virš 2,5 tūkstančio Ukrainoje nuteistų ir įkalinimo bausmes atliekančių nusikaltėlių, V. Osečkinas spėjo, kad jais gali būti pasinaudota bandant šantažuoti Ukrainos valdžią.

Jis sakė neatmetantis, jog ukrainiečių kaliniai gali būti verčiami su ginklu rankose kovoti prieš savo valstybę.

Projekto „Gulagu.net“ įkūrėjas ir vadovas V. Osečkinas minėjo gavęs informacijos iš vieno Rusijos kolonijos darbuotojo, kad vadovybė liepė stengtis įtikinti Ukrainos kalinius mainais už įvairias lengvatas vykti į frontą bei Rusijos pusėje kovoti prieš Ukrainą.

Atgauti išvežtus kalinius bus ne taip paprasta

Rusijos žmogaus teisių gynėjas akcentavo, jog tai, ką padarė iš Chersono atsitraukdama Rusijos kariuomenė, netelpa į jokios teisės rėmus bei prilygsta žmonių grobimui.

„Jie (kaliniai – red.) niekada negyveno Rusijoje, joje nėra įvykdę jokių nusikaltimų. Jiems nuosprendžius yra paskelbę Ukrainos teismai. Šiuo metu jie Rusijoje laikomi tarsi įkaitai“, – akcentavo žmogaus teisių gynėjas V. Osečkinas.

Panašu, jog susigrąžinti į Rusiją prievarta išvežtus kalinius gali būti ne taip paprasta. Šie žmonės, nėra karo belaisviai, kuriuos galima iškeisti ir kurių statusą reglamentuoja tarptautinės konvencijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)