Tokią poziciją Latvijos, Lietuvos ir Estijos rusų bendruomenių atstovų konferencijoje išsakė Konstantinas Dolgovas, Rusijos užsienio reikalų ministerijoje atsakingas už žmogaus teises, demokratiją ir Konstitucijos teisę.

„Tarptautinė bendruomenė privalo ryžtingai reaguoti į grubius Baltijos šalyse gyvenančių rusakalbių gyventojų teisių pažeidimus, užkirsti kelią galingai ir vis labiau kurstomai politizuotai rusofobijai“, - konferencijos metu pareiškė K. Dolgovas.

„Neketiname taikstytis su išpuoliais prieš rusų kalbą, kuriuos matome Baltijos šalyse. Latvijos ir Estijos valdžios priimtus visiems žinomus sprendimus, skirtus sumenkinti rusų kalbos svarbą ir statusą, laikau grubiu žmogaus teisių pažeidimu“, - pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Anot K. Dolgovo, Rusijos užsienio reikalų ministerija įvardija nepriimtinu faktą, kad tautinių mažumų atstovai Baltijos šalyse neturi galimybių gimtąja kalba bendrauti su valdžios pareigūnais, taip pat vartoti gimtąją kalbą topografiniuose pavadinimuose.

„Daugiau nei 50 proc. žmonių, gyvenančių didžiausiuose Latvijos miestuose, etniniu požiūriu yra rusų kilmės. Tai – akivaizdus grubiausių žmogaus teisių pažeidimų pačioje civilizuotos Europos širdyje pavyzdys“, - sakė K. Dolgovas. 

Be to, Rusijos URM atstovas išreiškė nepasitenkinimą Latvijos ir Estijos pilietybės gavimo klausimu. 

„Opi išlieka ir masinio pilietybės Latvijoje ir Estijoje neturėjimo problema... Tarptautinės bendruomenės prašome imtis ryžtingų veiksmų darant spaudimą Latvijos ir Estijos valdžiai, siekiant užtikrinti, kad šis gėdingas reiškinys visiems laikams būtų iš Europos išgyvendintas“, - teigia K. Dolgovas.

K. Dolgovas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Europoje vis populiarėjančų neofašistinių ir ksenofobinių nuotaikų, kaip pavyzdį jis pateikė įvykius Ukrainoje po „antikonstitucinio valdžios perversmo“ ir „ginkluoto valdžios užgrobimo“. 

Ukrainos ultraradikalų ir neofašistų propaguojama „etniniu požiūriu“ švarios Ukrainos valstybės linija niekada nebuvo slepiama. Konkrečių faktų ir įrodymų galima rasti labai daug“, - patikino Rusijos URM atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1620)