Kaip Eltai teigė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė, Lietuvos URM, pirmadienį gavusi pagrobtos ir į Rusijos Kaliningrado sritį išvežtos mažametės Lietuvos pilietės motinos kreipimąsi, apie šį atvejį informavo Lietuvos generalinį konsulatą Kaliningrade.

„Lietuvos generalinis konsulatas Kaliningrade tą pačią dieną oficialia nota kreipėsi į Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerijos atstovybę Kaliningrade dėl nepilnametės Lietuvos pilietės buvimo vietos susižinojimo ir jos aplankymo“, – Eltai teigė P. Levickytė.

Anot jos, kol kas Rusijos pusė jokio atsakymo apie pagrobto vaiko situaciją, galimybes jį aplankyti nepateikė.

„Kol kas Rusijos pusės atsakymas į šį prašymą nebuvo gautas.

Generalinis konsulatas Kaliningrade palaiko ryšį su vaiko mama, kuriai teikia konsulinę pagalbą“, – teigė P. Levickytė.

ELTA primena, kad sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras ( gim. 1989 m.) Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku negrąžino jai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą (gim. 2022 m.) ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot VSAT atstovo G. Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas pirmadienį pranešė, kad iš Lietuvos išvežto vaiko tėvas gali turėti ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos pilietybę. Tad, anot V. Vitkausko, susigrąžinti pagrobtą vaiką gali būti sunkiau nei tikėtasi.

NKVC pasitarime nuspręsta skelbti vaiką pagrobusio vyro paiešką, dėl to kreiptis į Interpolą, taip bandyti užmegzti ryšį su Rusijos pareigūnais.

Pasak Lietuvos pasieniečių, Rusijos pareigūnai pranešė, kad vaikas yra saugus, juo pasirūpinta. Vis dėlto Rusijos pasieniečiai pirmadienį informavo, kad atsisako perduoti Lietuvai į Rusiją su pagrobtu savo vaiku pasišalinusį vyrą. Kaip pranešė VSAT, Rusijos pareigūnai nurodė, kad sulaikytasis vaiko tėvas yra Rusijos pilietis, todėl perdavimui jo Lietuvai pagrindų jie neįžvelgia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją