Rusijos žiniasklaida pranešė, kad 2004 metais už slaptų KGB dokumentų paviešinimą nuteistas karininkas M.Trepaškinas, šiuo metu atliekantis laisvės atėmimo bausmę Nižnij Tagile, laišku esą kreipėsi į Lietuvos ir Lenkijos ambasadas Maskvoje.

M.Trepaškinas tvirtina turįs įrodymų, kad šių šalių reikalavimai kompensuoti stalininių represijų ir sovietinės okupacijos padarytą žalą yra teisėti.

Vakar LŽ kalbintas Lietuvos ambasadorius Maskvoje Rimantas Šidlauskas teigė, kad jokio laiško iš M.Trepaškino pasiuntinybė negavo. Paklaustas, ką žino apie šį politinį kalinį, mūsų šalies pasiuntinys teigė kadaise girdėjęs minėtą pavardę, bet nieko konkretaus apie jį nežinąs.

Rusijos žiniasklaida cituoja M.Trepaškino išplatintą pranešimą. Jame teigiama, jog po 1990 metų Rusija, kaip nepriklausoma valstybė, laikėsi požiūrio, kad ji nesanti SSRS teisių perėmėja, o Rusijos saugumo tarnybos nėra SSRS KGB įpėdinės. Tačiau viskas pasikeitė 2004 metų gegužės 14 dieną, kai FST pulkininkas buvo pripažintas kaltu už slaptų KGB duomenų paviešinimą.

Maskvos apygardos karinis teismas (tribunolas) nuteisė M.Trepaškiną ketverių metų laisvės atėmimo bausme. M.Trepaškinas šį teismo sprendimą laiko įrodymu, kad Rusijos Federacija pripažįsta esanti atsakinga už KGB veiklą. Teismo dokumentas, buvusio FST karininko manymu, galėtų būti naudingas Lietuvai ir Lenkijai jų ginče su Rusija dėl okupacinės žalos atlyginimo.

Priminsime, kad Rusija iki šiol griežtai atmeta siūlymus derėtis šiuo klausimu. Tačiau Lietuvos diplomatai neišsižada tikslo sėsti su Rusija prie derybų stalo. "Savo tikslą galime pasiekti nežemindami Rusijos orumo, nesikalbėdami ultimatumo kalba, - neseniai pabrėžė Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. - Sėkmės prielaidos atsiranda ne už Rusijos ribų, o pačioje Rusijoje."

SSRS okupacijos žalos kompensavimo įstatymą, įpareigojantį Lietuvos Vyriausybę pradėti derybas su Rusija, kaip SSRS teisių perėmėja, dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo Seimas priėmė dar 2000 metais. Lietuva pusę šimtmečio trukusios sovietų okupacijos žalą įvertino 80 mlrd. litų.

Rusijos politikus labai supykdė šių metų sausį Seimo priimta rezoliucija dėl okupacijos žalos atlyginimo. Valstybės Dūmos atstovai pareiškė vertinantys rezoliuciją "kaip prieš Rusiją nukreiptą veiksmą, kuris gali turėti neigiamų pasekmių bendraujant su Lietuva".