Moko vaikus slėptis

Černihive esančios mokyklos prieš prasidedančius mokslo metus atėjo apžiūrėti jos mokiniai. Iš jos liko tik griuvėsiai.

„Liūdna dėl mokyklos, norėjau šiemet čia atvykti mokytis ir kad viskas būtų gerai, bet karas toliau tęsiasi“, – kalbėjo viena moksleivė.

Ši mokykla – vos 35 kilometrai nuo Baltarusijos sienos. Pirmą mėnesį vaikai mokysis nuotoliniu būdu, vėliau bus bandoma sugrįžti į klases. Tad visi vaikai buvo apmokomi kaip naudotis slėptuve nuo bombų.

Apie mėnesį ši vietovė buvo okupuota.

„Visa tai – pirmą kartą. Nesame patyrę nieko panašaus. Todėl nėra teisingų, ar neteisingų veiksmų. Tai tarsi mokymasis plaukti jau įmestam į jūrą. Plauki, nes turi išgyventi. Vaikams noriu duoti kuo daugiau, nes karas iš jų pavogė galimybę įgyti išsilavinimą“, – kalbėjo mokytoja Olena Serduk.

TATENA misija ruošiasi pasiekti Zaporižią

Tvyrant įtampai dėl galimos branduolinės katastrofos okupantų kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje, Dnipre buvo surengti mokymai – gyventojams papasakota ir praktiškai parodyta, kaip naudotis specialia įranga radiacijos ir cheminio lygio kontrolės prietaisais, treniruotasi laiku evakuoti žmones ir dezinfekuoti transportą.

Prieš išvyką į Zaporižios atominę elektrinę TATENA ekspertai pareiškė, kad jų laukia nelengva užduotis.

„Tai labai sunki operacija – vykstame į karo zoną, į okupuotą teritoriją. Todėl reikia aiškių garantijų ne tik iš Rusijos, bet ir iš Ukrainos. Mums pavyko tai užsitikrinti“, – sakė TATENA vadovas Rafaelis Grossi.

TATENA misijai ukrainiečiai pateikė sąrašą techninių aspektų, kuriuos elektrinėje reikia patikrinti. Taip pat dėmesį atkreipė ir į turimą informaciją, kad bandoma nuslėpti karinės technikos buvimą elektrinės teritorijoje.

Ekspertams trečiadienį pavyko sėkmingai pasiekti Zaporižią, tačiau Ukraina paragino Rusiją nustoti apšaudyti maršrutą, kuriuo inspektoriai vyks į prie fronto linijos esančią elektrinę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tikisi, kad su tarptautinių partnerių pagalba elektrinės teritoriją pavyks demilitarizuoti ir kontrolę sugrąžinti Ukrainai.

„Tikiuosi, kad kartu su tarptautinėmis organizacijomis ir visais mūsų partneriais galėsime sugrąžinti Ukrainai visišką jėgainės kontrolę. Ir priversime Rusiją išvesti karius ir ginkluotę. Reikia nedelsiant ir visiškai demilitarizuoti Zaporižios jėgainę. Tik Ukraina gali garantuoti, kad visi procesai elektrinėje vyks laikantis standartų ir bus kontroliuojami. Rusijai tai tiesiog nerūpi“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Rusijos okupuotame Kryme vėl neramumai – pusiasalio šiaurėje įsiplieskė didžiulis gaisras. Spėjama, kad dega naftos bazė. Gaisras kilo praėjus kelioms valandoms po to, kai Ukrainos prezidentas Krymo gyventojams rekomendavo nesiartinti prie Rusijos karinių objektų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: