Vietoje pėstininkų į Ukrainą buvo siunčiamas kariuomenės elitas

„Reguliariosios Rusijos kariuomenės pajėgos pasirodė nepasiruošusios šturmo veiksmams, todėl į ataką vietoje pėstininkų buvo siunčiami desantininkai, jūrų pėstininkai ir specnazas – kariuomenės elitas“, – teigiama BBC tyrimo ataskaitoje.

„Nuo įsiveržimo į Ukrainą Rusijos kariuomenė prarado virš 900 elitinių karo specialistų. Štai tokius duomenis, remdamasi šaltiniais kelių šalių žvalgybose pateikia BBC. Mano vertinimu, šį skaičių reikėtų dauginti mažiausiai iš penkių“, – Ukrainos televizijos „24 kanal“ eteryje kalbėjo karybos ekspertas atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Jis patikslino, kad pateikdamos informaciją apie žuvusius karius, užsienio šalių žvalgybos siekia šimtaprocentinio tikslumo. Duomenys apie žūtį turi būti patvirtinti kelių nesusijusių šaltinių, reikalinga informacija, kad žuvęs žmogus palaidotas. Pasak karybos eksperto, žvalgyba nesivadovauja teoriniais nuostolių apskaičiavimais, kuriuos atlieka štabų karininkai.

Olegas Ždanovas

„Šie 900 žuvusių žmonių yra patikrinti 100 procentų. Žinomi jų vardai bei pavardės, kur jie gyveno, šeimos nariai, artimieji. Ir, kaip minėjau, šią informaciją turėjo patvirtinti keli nesusiję šaltiniai“, – patikslino A. Ždanovas.

Ukrainoje žuvo tie, kurie kėlė baimę visame pasaulyje

Kalbėdamas apie žuvusių elitinių Rusijos karių pasirengimą, karybos ekspertas konstatuoja, kad galvas Ukrainoje paguldė tie kariai, kurie kėlė baimę visame pasaulyje.

„Kalbama apie kariškius, kurie vykdė specialias operacijas Centrinėje Afrikos respublikoje, Libijoje, Sirijoje, Sakartvele, kitose šalyse, taip pat ir Ukrainoje. Tai žmonės, kuriais Rusija didžiavosi, kuriais visus baugino“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Analizuodamas žuvusių elitinių Rusijos karių sudėtį, karybos ekspertas pastebi, jog net 151 jų – Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) specialiosios paskirties kariai.

Rusijos kariai Ukrainoje

„Kas ketvirtas – karininkas, iš viso GRU specnazas neteko 40 karininkų, o tai – 22 procentai. Ir tai tik duomenys, kuriuos pavyko patvirtinti. Iš tiesų žuvusiųjų gali būti kelis kartus daugiau“, – pastebi karybos ekspertas O. Ždanovas.

Rusija neteko viso karo aviacijos pulko

Rusijos karių elitui taip pat priklausė 245 žuvę Rosgvardijos kariai, pasak O. Ždanovo, didžioji jų dalis tarnavo specialiosios paskirties daliniuose – „Sobr“ ir „Omon“.

„Tai pat karo metu žuvo ne mažiau 20 FSB ir FSU (Rusijos saugumo ir apsaugos spec. tarnybos – red.)“, – remdamasis BBC tyrimu sako O. Ždanovas.

Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo karininkas atkreipia dėmesį į žurnalistų paviešintus duomenis, jog nuo karo pradžios žuvo 67 Rusijos karo lakūnai.

Pasak karybos eksperto, tai itin didelis skaičius, nes 67 lakūnai sudaro visą karo aviacijos pulką.

BBC ataskaitoje minimi ir nemenki nuostoliai, kuriuos patyrė 22-oji specnazo brigada. Žuvo 31 kariai, iš kurių – 4 kuopų vadai. Kadangi šioje brigadoje iš viso yra 4 kuopos, tai reiškia, jog žuvo visa vadovybė.

Aukščiausio lygio profesionalų praradimai pasiekė kritinę ribą

„Visi šie nuostoliai – itin skaudūs Rusijos kariuomenei nei eilinių karių žūtys. Jeigu granatsvaidininką galima paruošti per kelias savaites, to tikrai nepavyks padaryti su specnazo kariu“, – skelbia BBC.

Karybos ekspertas Michailas Samusas sako, jog tokių specialistų paruošimas trunka dešimtmečiais. Pasak jo, galima bandyti kuopų ar brigadų vadus rengti pagreitinta tvarka, tačiau tai bus tik fikcija, nes rezultatas tiks nebent tik ataskaitoms parengti.

„Aukščiausio lygio specialistų praradimai Rusijoje jau pasiekė kritinę ribą, o kompensuoti šiuos nuostolius artimiausiu metu tikrai neįmanoma“, – sakė karybos ekspertas M. Samusas.

Ypač didelius nuostolius patyrė ir desantininkai, ypač nukentėjo pačiu stipriausiu Rusijos kariuomenėje vadintas, Kostromos mieste dislokuotas 331 gvardijos oro desanto pulkas. Vien oficialiai patvirtintais duomenimis, žuvo 80 jo karių, pats pulko vadas ir 20 karininkų.

Ukrainoje kaip reikiant nukraujavo ir Sevastopolyje dislokuotas 247 gvardijos oro desanto pulkas: žuvo pulko vadas, 12 karininkų, iš viso – 63 kariai.

Tarp elitui priskiriamų jūros pėstininkų labiausiai nukentėjo aneksuotame Kryme dislokuoti daliniai – žuvo 56 kariai, tarp jų 2 brigadų vadai.

Trūkstant karo pilotų, į karą siunčiami ir pensininkai

Visgi, didžiausius nuostolius patyrė Rusijos karo aviacija. Kaip minėjo buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pulkininkas O. Ždanovas, žuvę 67 pilotai – visas karo aviacijos pulkas.

„Pakeisti žuvusius pilotus kitais – ypač sudėtinga užduotis. Bet kurios pasaulio šalies kariuomenėje sakoma, kad pilotai – svarbesni už generolus. Tapti generolu galima greičiau nei mokintis ir tapti aukštos kvalifikacijos pilotu“, – minėjo Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) karybos ekspertas Piteris Dikinsas.

Sudegę rusų šarvuočiai Kijevo apylinkėse. Rusijos karas prieš Ukrainą. 2022 m. balandžio 1 d.

Pilotai – kiekvienos kariuomenės elitas, jų parengiama itin mažai, o vieno itin aukštos kvalifikacijos lakūno parengimas gali trukti iki 17 metų, tam išleidžiant iki 14 mln. JAV dolerių, – konstatuoja BBC.

Panašu, kad trūkstant pilotų, Rusijos kariuomenė priima visus, kurie sutinka dalyvauti kare prieš Ukrainą.

Karybos ekspertas Denisas Popovičius pastebi, kad jau imama naudotis į pensiją išėjusių pilotų paslaugomis. Jis patikslina, kad šią vasarą Ukrainos gynėjai numušė lėktuvą „Su-25“, kurį pilotavo generolas majoras.

Po kruvinų mūšių nebeliks norinčių eiti į mirtį

Pastebima, kad šiuo metu Rusijos kariuomenė stengiasi savo spragas užpildyti ne kokybe, bet kiekybe – į frontą siunčiami net kaliniai, problemų su teisėsauga turintys ar tiesiog užsidirbti nusprendę, prastoje finansinėje situacija atsidūrę žmonės.

„Tai mėsa, kuri labai gretai virsta žuvusiais rusų kariais. Specialistų daugiau nebus, nors juos gali būti bandoma ruošti, čia labai svarbų vaidmenį vaidina psichologinė būklė ir nusiteikimas.

Po mėnesio ar dviejų labai aktyvios rudens kampanijos, kuri Ukrainos karių dėka bus itin sunki, nemanau, kad dar bus norinčių eiti į mirtį“, – konstatavo karybos ekspertas iš Ukrainos M. Samusas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)