Rusiško fašizmo ideologas virto tyliu Kremliaus kritiku

29 metų D. Duginos žūtis netoli Maskvos susprogdinant visureigį, kuriuo moteris važiavo, vėl privertė atkreipti dėmesį į jos tėvą A. Duginą, dar vadinamą proimperinės Kremliaus politikos, „novorosijos“ ideologu.

Tačiau, pasak apžvalgininko A. Piontkovskio, tai visiškai nereiškia, kad filosofas A. Duginas yra Rusijos prezidento V. Putino sąjungininkas. Anaiptol, jis vadinamas dar žiauresnio karo trokštančių V. Putino oponentų lyderiu.

„A. Duginas gerai žinomas kaip neformalusis neformalios ultrafašistų partijos vadas, kuris pastaruoju metu vis aršiau kritikuoja Vladimirą Putiną, kad jis nėra pakankamai fašistiškas. Ukrainiečiams puikiai pažįstamas toks veikėjas Igoris Girkinas-Strelkovas, kurio neapykanta V. Putinui didėja sulig kiekvienu pasisakymu. Dabar jis siūlo V. Putiną pakarti [nes šis nedemonstruoja „pakankamo ryžto“ kare prieš Ukrainą – red.].

Įvykio vieta

A. Duginas tokių išpuolių sau neleido, tačiau jautėsi, kad jis laikosi atokiau nuo V. Putino, manydamas, kad šiam trūksta ryžto naikinant Ukrainos tautą“, – televizijos „24 kanal“ eteryje kalbėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis garsus publicistas A. Piontkovskis.

Nacionalistų „ultros“ ėmė kelti grėsmę V. Putino planams

„A. Duginas ir vadinamoji ultrafašistų partija ėmė kelti susirūpinimą V. Putino aplinkai, kai šis bet kokiomis priemonėmis stengiasi kaip nors įšaldyti karą. Jis nori susitarti dėl ugnies nutraukimo, išvengti Ukrainos kariuomenės puolimo ir kažką parodyti savo tautai kaip pergalę. Pavyzdžiui, Zaporižios ir Chersono sričių užėmimą“, – konstatavo politikos analitikas.

Aleksandras Duginas

A. Piontkovskio teigimu, vykstant šiems procesams, kai bandoma ieškoti galimybių ir tartis dėl paliaubų, valdančiajam Kremliaus politiniam elitui buvo gyvybiškai svarbu užčiaupti burną tiek ultrafašistų partijai, tiek ir jos neformaliu lyderiu vadinamam filosofui A. Duginui.

„Ši žmogžudystė – ženklas A. Duginui, kad jis nebandytų peržengti tos linijos, kurią jau seniai peržengė I. Girkinas, bet liktų lojalus savo fiureriui“, – sakė A. Piontkovskis.

A. Duginas liko gyvas todėl, nes to norėjo nužudymo organizatoriai

Nors egzistuoja versija, kad tikruoju pasikėsinimo taikiniu turėjo tapti pats A. Duginas, JAV gyvenantis politikos apžvalgininkas A. Piontkovskis mano priešingai. Jo manymu, kažkas specialiai įkalbėjo A. Duginą iš festivalio, į kurį jis buvo atvykęs kartu su dukra Darja vienu automobiliu, grįžti atskirai.

A. Duginui persėdus į kitą automobilį, šis važiavo iš paskos. O operatyvinės kombinacijos tikslas, pasak A. Piontkovskio, buvo siekis demonstratyviai nuvežti A. Duginą į jo dukters egzekucijos vietą.

Darja Dugina

„Netrukus visas propagandinis aparatas su ryte prasiblaiviusia alkoholike Marija Zacharova priešakyje [Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė – red.] puolė kaltinti Ukrainą. Nors Ukrainoje niekas net nežinojo, kad tokia Darja Dugina iš viso egzistuoja.

Gaila merginos, žmogžudystė bet kuriuo atveju yra žmogžudystė. Tačiau ją kiekvieną dieną išnaudos propagandistai, rodys filmuotą medžiagą, kaip ant Ukrainos miestams skirtų raketų rašoma „Už Dašą [mažybinė Darjos vardo forma – red.]“, – kalbėjo politikos apžvalgininkas A. Piontkovskis.

Prognozuoja artėjant persilaužimą, kurio V. Putinas gali neištverti

Pastebima, kad pirmieji akivaizdūs nužudymo panaudojimo propagandos tikslais ženklai jau pasirodė. Kremliaus ruporams A. Dugino dukters nužudymu kaltinant Ukrainos specialiąsias tarnybas jau pasigirdo viešų raginimų smogti Ukrainos sprendimų priėmimo centrams.

Tai tiesioginė užuomina į Ukrainos prezidentų rūmų bei pagrindinių kariuomenės vadaviečių bombardavimą.

Tačiau A. Piontkovskis čia regi priešingą scenarijų. Jo manymu, Vakarų šalys turėjo atsižvelgti į karo analitikų raginimus suteikti Ukrainai dar daugiau itin modernios ginkluotės, taip pat ir seniai žadėtą karo aviaciją, kad ukrainiečiai galėtų iki rudens šalčių pradžios visa jėga smogti Rusijos kariams.

Andrejus Piontkovskis

„Aš manau, kad Krymo tilto sunaikinimas, Chersono išlaisvinimas V. Putino režimui taps pačiu didžiausiu smūgiu. Tai sukels šoką ne tik Rusijos provincijos gyventojams, bet ir pačiam V. Putinui bei jo aplinkai.

Manau, kad tokios katastrofos V. Putinas neištvers. Mums bus pranešta, jog „draugas V. Putinas padarė kelias grubias klaidas spęsdamas „Ukrainos klausimą“ ir toliau negali eiti prezidento pareigų“, – prognozavo JAV gyvenantis politikos apžvalgininkas A. Piontkovskis bei akcentavo, kad viskas priklausys nuo to, kaip greitai pavyks Ukrainai gauti naujos ginkluotės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)