Kovo 27-osios vakarą, 19.17-19.19 val., buvo užfiksuotas Lietuvos oro erdvės pažeidimas - Rusijos karinis orlaivis Su-27 ties Vištyčiu 12 km įskrido į Lietuvos teritoriją, apsisuko ir grįžo atgal į Rusijos Karaliaučiaus sritį, paneša Lietuvos URM.

Rusijos užsienio reikalų ministerijai adresuotoje notoje atkreiptas dėmesys į šį faktą ir reiškiamas griežtas protestas. Ketvirtadienį ją Rusijos ambasadoriui įteikė užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius.

Ambasadoriaus paprašyta užtikrinti, kad tokie incidentai ateityje nesikartotų.

Valstybinės sienos pažeidimas gali būti susijęs su Su-27 naikintuvo avarija, kurią jis maždaug tuo metu patyrė tūpdamas Karaliaučiaus srityje.

Kaip skelbta, lėktuvui atliekant mokomąjį skrydį maždaug 600 metų aukštyje, piloto kabinoje įsijungė daviklis, rodantis kairiojo variklio gedimą.

Pilotas nutraukė mokomąjį skrydį, išjungė kairįjį variklį ir leidosi vienu varikliu. Dėl stipraus šoninio vėjo lėktuvas nuvažiavo nuo nusileidimo tako, todėl buvo sulaužyta jo priekinė važiuoklė.

Rusijos tyrimų komiteto Vyriausioji karinių tyrimų valdyba pranešė, kad lėktuvui nuriedant nuo tako, pilotas jau buvo išjungęs variklį ir pats išlipo iš lėktuvo kabinos.

Kariniai tyrėjai nagrinėja gedimo priežastį ir lėktuvui padarytą žalą, apklausė lėktuvą skrydžiui rengusius technikus.

Ketvirtosios kartos naikintuvas Su-27 pradėtas naudoti apie 1990 metus.

2005 m. rugsėjo 15 d. į Lietuvą įskridęs ir Šakių rajone sudužęs Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvas kaip tik buvo Su-27.