Neramumai Rusijoje

„Ką gi, draugai, tai įvyko. Rusijos savanorių korpusas kirto Rusijos Federacijos valstybinę sieną. Mes nekovojame su civiliais gyventojais, mes nežudome neginkluotų žmonių. Dabar atėjo laikas eiliniams Rusijos piliečiams suprasti, kad jie nėra vergai. Sukilkite, kovokite“, – toks vaizdo įrašas ketvirtadienį apskriejo Rusijos socialinius tinklus.

Vėliau pasirodė kitas vaizdo įrašas.

„Mes – Rusijos savanorių korpuso kovotojai įrašome šį vaizdo įrašą iš Briansko srities. Atvykome čia ne kaip plėšikų būrys, o kaip išlaisvinimo armija į savo gimtąjį kraštą. Priešingai, nei V. Putino kankintojų ir prievartautojų armija mes kovojame ne su civiliais. Mes atvykome čia jūsų išvaduoti. Raginame jus griebtis ginklų ir kovoti su kruvinuoju Kremliaus režimu“, – teigiama jame.

Tuo metu Rusijos propaganda pradėjo skalambyti apie diversantų grupės, susidedančias iš 50 ar daugiau žmonių, išpuolį netoli sienos su Ukraina esančio Briansko srities kaimuose.

Esą diversantai paėmė žmones įkaitais, šaudė ir atakavo bepiločiais orlaiviais. Tiesa, jokių tai įrodančių vaizdo įrašų rusai nepateikė.

V. Putinas tai pavadino teroristiniu išpuoliu ir sušaukė Saugumo tarybos posėdį.

„Šiandien surengė eilinį teroro aktą – pateko į pasienio teritoriją ir šaudė į civilius. Matė, kad tai buvo civilinis automobilis, matė, kad jame sėdėjo civiliai ir vaikai, jie šaudė“, – ketvirtadienį kalbėjo V. Putinas.

Tuo metu Ukraina istoriją apie diversantus Rusijos teritorijoje pavadino provokacija. Ekspertai visa tai vadina dar vienu Kremliaus šou, siekiant prieš eilinius piliečius pateisinti karą Ukrainoje. Neva Rusiją puola priešai.

Rusijoje ketvirtadienį buvo išties neramu. Pranešta, kad kelių sričių gyventojai skundėsi sprogimais ir apšaudymais. Sprogimų priežastys kol kas nėra aiškios. Kursko srities gubernatorius pranešė, kad netoli sienos su Ukraina esančią gyvenvietę vėl apšaudė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Toliau atakuoja Ukrainą

Tuo metu okupantai vėl paleido raketų į Ukrainos miestus, buvo smogta daugiaaukščiui Zaporižios mieste. Žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis konstatavo, kad be kruvinų mūšių Donecko srityje, V. Putino generolai toliau liepa apšaudyti apšaudyti ir atakuoti raketomis miestus Dnipro, Zaporižios ir Chersono srityse. Taip pat apšaudomas Charkivas, Sumų ir Černihivo sritys.

„Ši žiema baigėsi. Ji buvo labai sunki ir kiekvienas ukrainietis, neperdedant, pajuto šią naštą. Bet mes vis vien sugebėjome aprūpinti Ukrainą energija ir šiluma. Taip, grėsmė energetikos sistemai išlieka. Tačiau darbai dėl energetikos ūkio palaikymo tęsiasi.

Šiandien energetikai skirtame posėdyje nurodėme dabartines užduotis, kad pavyktų normaliai užbaigti šį šildymo sezoną“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Tęsiantis įnirtingos kovoms Bachmute, iš fronto linijos į lauko ligonines plūsta vis daugiau sužeistų karių.

„Aš gyvas, ačiū Dievui. Galvoju apie du savo bendražygius, kur jie yra, kas jiems nutiko. Tikiuosi, kad jiems pavyko pabėgti“, – sakė vienas karo lauko ligoninėje atsidūręs Ukrainos gynėjas.

Rusijos samdinių grupuotės „Vagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad jie beveik pasiekė Bachmuto centrą. Ukrainiečių teigimu, rusų pajėgos toliau veržiasi į miestą, tačiau ukrainiečių kariai esą atakas toliau atremia.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Prasidėjo G–20

Vadinamasis Pasaulio didysis dvidešimtukas jau susirinko Indijoje naujam susitikimui. Pagal gyventojų skaičių didžiausia planetos valstybe tapusi Indija bandys sutelkti galingiausiųjų dėmesį į paramą skurdesnėms pasaulio šalims. Tačiau per susitikimą siekti savų tikslų Indijos valdžiai nebus lengva, mat iki šiol ji taip ir nesugebėjo aiškiai pasmerkti Rusijos invazijos į Ukrainą.

Be to, dėl vakarų sankcijų, Indija tapo viena pagrindinių rusų naftos pirkėjų, tad ir Indijos pinigais Putino režimas finansuoja savas skerdynes Ukrainoje.

Gerokai sustiprintomis saugumo sąlygomis surengtas devyniolikos didžiausių pramoninių ir besivystančių šalių susitikimas, kuriame taip pat nuolat oficialiai dalyvauja ir Europos Sąjungos vadovai, vyksta tikrai sudėtingomis tarptautinėmis aplinkybėmis.

Beje, pirmasis didžiojo dvidešimtuko susitikimas įvyko per dramatišką 1999 metų skolų krizę.

„Pirmą kartą susibūrėme per pasaulinę krizę. O šiandien vėl susiduriame su keliomis krizėmis. Tarp jų: COVID–19 pandemijos poveikis, susirūpinimas dėl trapių tiekimo grandinių, besitęsiančių konfliktų poveikis, nerimas dėl skolų krizės ir klimato reiškinių sukelti sutrikimai.

Svarstydami šiuos klausimus ne visada esame vienos nuomonės. Iš tikrųjų, kai kuriais klausimais nuomonės ir požiūriai labai skiriasi“, – susitikime sakė Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyam Jaishankar.

Sergejus Lavrovas

Sunku pasakyti, kaip susitarti pavyks, nes kol kas Indijai teks spręsti grynai praktiškus susitikimo klausimus. Pavyzdžiui, kaip padaryti taip, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas nebadytų akių vakarų šalių diplomatijų vadovams.

Nacionalistinės Indijos Vyriausybės lyderis premjeras Narenda Modi susitikimo dalyviams priminė, jog po II Pasaulinio karo sukurta pasaulinio valdymo architektūrą, taip pat ir G–20, privalėjo atlikti dvi svarbiausias funkcijas.

„Pirmoji – siekti išvengti būsimų karų, subalansuojant konkuruojančius interesus. Antroji – skatinti tarptautinį bendradarbiavimą, sprendžiant bendrų interesų klausimus. Pastarųjų dvejų metų patirtis – finansų krizė, klimato kaito, pandemijos, terorizmas ir karai aiškiai rodo, kad pasaulinis vadovavimas nesugebėjo įvykdyti nė vienos iš šių užduočių“, – sakė Indijos premjeras.

Indija ir kitos, pietinėmis vadinamos šalys, kaltina pramoninę šiaurę išprovokavus klimato kaitą. Ir reikalauja, kad vakarų šalys duotų pinigų ir technologijų, kad padėtų Indijai ir panašioms šalims apsirūpinti energetikos ištekliais, trąšomis ir kitais resursais.

Būtent dėl tokios pietinių šalių padėties jos tapo pagrindinėmis vakarų sankcijomis apdėtos rusiškos naftos pirkėjomis. Ir faktiškai jos dabar finansuoja Kremliaus valdžią. Nors šių pinigų V. Putinui aiškiai bus per mažai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: