Stebėjimo kameros Charkivo Gorkio parke užfiksavo, kaip rusų artilerija naikina menamą Ukrainos karinę infrastruktūrą. Būtent dėl tokių barbariškų apšaudymų ir bombardavimų Charkive kiekvieną dieną žūsta žmonės. Per 24 val. iki ketvirtadienio vakaro žuvo mažiausiai keturi civiliai ir dešimt sužeista.

Toliau į Šiaurės Vakarus, istorinio Černihivo priemiesčiuose, beje Kremlius ir šį miestą laiko labai rusišku, vietos gyventojai skaičiuoja okupantų padarytus nuostolius.

„Ir nieko negaliu daryti, tik žiūrėti į tai, ir verkti. Kiek darbo įdėta, 38 metus statėme namą, ir taip viskas baigėsi“, – rodydama sugriautus namus kalbėjo Nina Vynnyk.

Negailestingai bombardavo Černihivą

Kremliaus režimo pajėgos buvo apsupusios Černihivą, ir negailestingai jį bombardavo, bet paimti miesto nepajėgė.

„Visas degė, buvo baisu į tai žiūrėti, nes buvo jau vakaras, tamsu“, – pasakojo vietos gyventojas Serhijus.

Rusija sunaikino ne tik daugybę vietos gyventojų namų, bet net ir Černihivo mokyklas.

„Matėme, kaip lėktuvas praskrido virš aikštelės, ir iškart – sprogimas. Jis skrido labai žemai. Nugriaudėjo vienas sprogimas, o iškart po jo – antras. Ir tuoj pat dvi bombos kliuvo kitai mokyklai. Tai buvo aiškiai planuota, ir jie pataikė į dvi mokyklas. Taigi mokyklų nebeturime“, – liudijo mokyklos direktorė Iryna Homenko.

Grasina bombarduoti Prezidentūrą

Tuo metu Rusijos gynybos ministerija, toliau vadovaujanti tokiems apšaudymams Ukrainoje, nusprendė pagrasinti subombarduoti ir Prezidentūrą Kijeve.

„Matome Ukrainos pajėgų pastangas vykdyti diversijas ir atakuoti objektus Rusijoje. Jei tokia veikla ir toliau tęsis, Rusijos ginkluotosios pajėgos smogs sprendimų priėmimo centrams, įskaitant esančius Kijeve, nuo ko Rusijos kariuomenė iki šiol susilaikė“, – kalbėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas.

Sunku pasakyti, kaip rusams tai seksis, nes tik dabar jie gavo progą įvykdyti pagrindinį V. Putino specialiosios operacijos tikslą, padėti rusakalbiams Donbaso gyventojams. Tik jų pagalba šiems vargšams žmonėms apsiriboja vietos gyventojų evakuacija iš rusų kariuomenės sugriautų namų.

Tuo metu Ukraina jau susitarė su amerikiečiais ir dėl puolamosios ginkluotės tiekimo.

„Kalbėjausi su Jungtinių Valstijų prezidentu J. Bidenu. Be kitų temų aptarėme visų Rusijos karių ir vadų, įvykdžiusių karo nusikaltimus, baudžiamąjį persekiojimą ir tarptautinį bendradarbiavimą šiuo klausimu. Taip pat aptarėme naują gynybos pagalbos Ukrainai paketą, sutarėme dėl 800 mln. dolerių karinės pagalbos, įskaitant ginklus, amuniciją, artilerijos sistemas, šarvuočius, sraigtasparnius ir kita. Nuoširdžiai dėkoju už palaikymą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ragina siekti tikrai apčiuopiamų sankcijų

V. Zelenskis kalbėjo ir apie Lenkijos, ir Baltijos šalių prezidentų vizitą, kur jie patys pamatė, ką, atžygiavusi iki Kijevo, pridarė okupantų kariuomenė.

„Tai – dar vienas argumentas prezidentams smarkiau siekti tikrai apčiuopiamų sankcijų Rusijai. Visų pirma, būtinas naftos embargas, taip pat aiškus Europos pasiryžimas atsisakyti visos Rusijos energijos. Europos Sąjunga turi nustoti remti Rusijos karinę mašiną“, – sakė V. Zelenskis.

Trečiadienį vėlai vakare Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Ukrainos prezidentai surengė bendrą spaudos konferenciją Kijeve.

„Diplomatinės pastangos taip pat sveikintinos, tačiau Ukrainos ateitis bus sprendžiama mūšio lauke. Tiesa privalo laimėti. Ukraina privalo laimėti. Be karinės paramos turime teikti ir ekonominę, finansinę ir humanitarinę paramą“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„XXI amžiuje moterų ir vaikų žudymas, pastatų ir paprastų daugiabučių apšaudymas, tai yra terorizmas ir banditizmas. Tai – karo taisyklių ir tarptautinės teisės pažeidimas. Tai – visų taisyklių nepaisymas“, – sakė Lenkijos prezidentas Adrzejus Duda.

Latvijos prezidentas Egils Levitsas teigė, kad šis bendras keturių Europos lyderių vizitas rodo glaudžiausius ryšius tarp šių šalių ir Ukrainos bei absoliutų solidarumą su Ukraina šioje sudėtingoje situacijoje, „kai Ukraina kovoja už Europą, kai Ukraina kovoja demokratiją, ir, kai Ukraina kovoja už mus“.

Ukrainos vadovybės teigimu, jau planuojamas ir JAV valstybės sekretoriaus Anthony Blinkeno vizitas į Kijevą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)