„Nors ir kanalai nebetransliuojami, bet yra internetas, feisbukas, telefoniniai pokalbiai. Tai tos informacijos yra labai skirtingos. Pats esu girdėjęs visiškai prieštaringos informacijos net apie tai, kas vyksta Lietuvoje. Vienas iš pasisakymų, kad pas mus jau visos parduotuvės visiškai tuščios, mes neturime ko valgyti čia Lietuvoje dėl šito. Tokia informacija duodama iš Rusijos telekanalų.

Kada teikiama tokia informacija, žmonės mato faktus, kad to nėra, ir jie tą vertina kaip visišką dezinformaciją, ir tada skeptiškai žiūri ir į tą informaciją, kuri teikiama ir apie karą Ukrainoje“, – „Žinių radijo“ laidai „Ryto Ekspresso“ pasakojo E. Galaguzas.

Nemato atviros priešpriešos

Miesto meras sako, kad bent jau atviros konfrontacijos tarp miesto gyventojų dėl karo Ukrainoje nėra.

„Sunku pasakyti, ar kažkaip pasireiškia priešprieša, bet ji tikrai nepasireiškia kažkokia atvira konfrontacija. Visi nusiteikę pakankamai ramiai. Žmonės labai aktyviai atsiliepia į pagalbos šauksmą, ir priima ukrainiečius, suneša humanitarinę pagalbą. Šiuo metu turime apie 460 karo pabėgėlių. Tai yra tie, kurie užsiregistravę, tačiau skaičiuojame, kad jų bus daugiau kaip penki šimtai“, – sakė E. Galaguzas.

Pasak mero, 145 karo pabėgėliai iš Ukrainos priimti savivaldybei priklausančiuose nekilnojamojo turto objektuose, kiti – pas žmones. 209 iš Ukrainos atvykę vaikai jau lanko neformaliojo ugdymo įstaigas, darželius, mokyklas.

„Dauguma tėvų renkasi rusakalbes mokyklas ir darželius. Jau darosi sunku, ir visa tai savivaldybė sprendžia. Esame įsteigę tris papildomas grupes vaikų darželiuose. Ir mokyklose jau darosi pilnos sukomplektuotos visos klasės. Jeigu tokiais tempais toliau pas mus važiuos žmonės, tai reikės spręsti ir klasių klausimą“, – sakė E. Galaguzas.

Jis nėra girdėjęs, kad, pasirodžius ukrainiečiams, būtų įtampų mokyklose.

„Nuo pat vasario 24 dienos esame įvedę patyčių prevencijos programą. Kiekvieną savaitę susitinkame su vadovais, vadovai susitinka su mokytojais, kad tą stebėtų, jautriai reaguotų, jeigu kažkas yra. Kol kas ramu“, – pasakojo E. Galaguzas.

Nutraukė bendradarbiavimą su Rusijos ir Baltarusijos institucijomis

Prieš daugiau kaip mėnesį meras pranešė, kad nutraukai bendradarbiavimą su Rusijos ir Baltarusijos institucijomis.

„Visos sutartys nutrauktos. Taryboje priėmėme sprendimus, kad nutraukiame bendradarbiavimo sutartis, ir informavome kitas šalis Rusijoje ir Baltarusijoje, kad šitos sutartys yra ne sustabdytos, o nutrauktos. Jokios reakcijos negavome“, – teigė E. Galaguzas.

Meras paaiškino, kad tai buvo bendradarbiavimo sutartys tarp miestų dėl pasikeitimo informacija, dėl draugiškų vizitų.

Memorialo kol kas nejudins

Seimas antradienį svarstys siūlymus drausti Georgijaus juostą. Meras pripažino, kad per Gegužės 9 dieną šiame mieste būdavo tokių, kurie segdavosi ją į atlapus švarkeliuose arba kabino automobiliuose.

„Kiekvieną Gegužės 9 dieną žmonės rinkdavosi prie memorialo žuvusiems kariams. Visada tai būdavo taikūs susitikimai. Tikimės, kad ir šiemet incidentų neįvyks“, – sakė E. Galaguzas.

Meras tikisi, kad, jeigu bus priimtas sprendimas drausti Georgijaus juostą, žmonės jį supras ir priims.

Tuo metu memorialo per Antrąjį pasaulinį karą žuvusiems kariams savivaldybė kol kas neskubės nukelti, tačiau praėjusią savaitę nuo jo nuimta Tėvynės ordino kopija, ant kurios buvo ir Georgijaus juostelių simbolika.

„Šitas memorialas priklauso savivaldybei. Jis pastatytas jau nepriklausomos Lietuvos laikais, berods 1997 metais, Antro pasaulinio karo metu žuvusiems kariams. (…) Kol kas šitas klausimas (nukelti) nebuvo svarstomas.

Tai yra vieta, kur žmonės gali padėti gėles Antro pasaulinio karo aukoms atminti. Klausimas nėra toks paprastas, kadangi daug aukų buvo ne tik iš Rusijos, bet ir iš Lietuvos pusės, ir žmonės kovojo su nacizmu“, – aiškino E. Galaguzas.

Pasak mero, „nereikėtų lazdos perlenkti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)