„Tos dvi savaitės sako, kad jūs esate NATO valstybė, jums yra privalomas vykdyti ne tik 5-asis, bet ir 3-iasis straipsnis (...) – turėti ginkluotąsias pajėgas, kurios būtų pasirengusios dalyvauti kolektyvinėje gynyboje, ir tuo pačiu užtikrinti savo šalies saugumą.

Turbūt ta linkme ir yra kalbama, primenama mums, kad negalvokite, jog už jus kažkas jus gins – kad jūs esate savo šalies gynėjai“, – antradienį LRT radijui sakė V. Rupšys.

Visgi, generolas pažymi, jog NATO kolektyvinės gynybos principas išlieka esminis Lietuvos saugumo garantas. Todėl, akcentuoja V. Rupšys, tiesioginės agresijos atveju sąjungininkai gintų šalį nuo pat pirmosios dienos.

„Jeigu paklaustumėte vyriausiojo NATO pajėgų vado Europoje generolo Cavolio, jeigu paklaustumėte operacinės vadavietės vado (...) – jie atsakytų, kad NATO yra garantija, kad ji bus čia nuo pat pirmos dienos“, – nurodė jis.

„Tie žmonės, kurie sako apie tas dvi savaites ar mėnesius, jie kalba daugiau apie tai, kad mes turime patys galvoti apie savo gynybą, o ne vien kliautis, kad kiti apgins. Bet kolektyvinės gynybos planai parengti ne tik gynybai nuo pirmos dienos – jie paremti ir atgrasymu.

Turint indikacijas, įspėjimus apie būsimą arba numatomą grėsmę (...), jau tada mes turėsime sąjungininkų pajėgas čia“, – teigė kariuomenės vadas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę B. Hodgesas įspėjo, jog Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

Reaguodamas į B. Hodgeso perspėjimą krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikino, kad tokie teiginiai yra „laužti iš piršto“ ir yra remiasi pasenusia informacija apie NATO sąjungininkų parengtį.

Atsargos generolo pasisakymai ir anksčiau yra sukėlę rezonansą Lietuvos politiniame gyvenime. Praėjusių metų „Vilniaus saugumo forume“ buvęs JAV pajėgų Europoje vadas teigė, kad Baltijos šalys ir Lenkija nederina savo ginkluotės įsigijimų ir perka skirtingą karinę techniką. Be to, jis tvirtino, kad Vilniui nepakanka skirti gynybai tik 2 proc. BVP.

Tuomet į B. Hodgeso pastabas reagavęs A. Anušauskas tikino, kad atsargos generolas nesiremia naujausia informacija. Tačiau Lietuvos diplomatijai vadovaujantis A. Anušausko kolega, ministras Gabrielius Landsbergis tada tvirtino, jog į B. Hodgeso kritiką reikėtų įsiklausyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)