Didesnių karščių galima tikėtis tik Pietų Lietuvoje, o vėsiausia, deja, bus kaip tik Lietuvos atostogų Mekoje – pajūryje.

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėjos pavaduotoja Izolda Marcinonienė, pirmosios rugpjūčio dienos bus vėsesnės, tačiau savaitgalis vėl turėtų būti karštas. Pirmoji mėnesio savaitė beveik visoje Lietuvos teritorijoje prognozuojama 1-3 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę normą, tik vakariniame pakraštyje ji sutaps su norma. Taigi prie jūros šalta būti neturėtų, tačiau karšta taip pat nebus. Greičiausiai galima tikėtis lietuviškos vasaros oro.

Panašūs orai bus ir antrą rugpjūčio savaitę, tačiau temperatūra aukščiau normos bus didesnė jau tik 1-2 laipsniais. Prie jūros vėl vyraus vidutinės daugiametė normos temperatūra – bus šilta, bet ne karšta. Mat virš vandens formuosis oro pernašos, o vanduo visgi nebūna per dieną taip gerai šilęs kaip žemės paviršius.

Trečia savaitė bus dar vėsesnė – temperatūra kils vos 1 laipsniu aukščiau vidutinės daugiametės normos, o šiaurės vakarinėje šalies dalyje bus apie normą. Dar arčiau rudens temperatūra visiškai priartės prie vidutinės daugiametės normos. Vis dėlto bent didžiąją mėnesio dalį orai bus šiltesni nei tokiu metu turėtų būti mūsų klimatinėje zonoje, tad skųstis tarsi nėra kuo. Niurnės tik didelių karščių ištroškę poilsiautojai.

Prognozuojama, kad kritulių per rugpjūtį iškris apie normą. Tai reiškia, kad nebus nei labai drėgna, nei labai sausa. Gal tik pietiniuose rajonuose šiek tiek palis, tačiau didelių ekstremalumų bent kol kas neprognozuojama. Taigi lietingas mėnuo neturėtų būti. Tačiau sinoptikė pabrėžė, kad pagal šį modelį prognozuoti kritulius konkrečioje vietovėje praktiškai neįmanoma. Pavyzdžiui, neseniai lietus plovė rytinius šalies rajonus, o Žemaitijoje, centrinėje Lietuvoje žemė buvo tokia išdžiuvusi, kad sunku ją buvo kasti.

Vidutinė rugpjūčio mėnesio temperatūros vidutinė daugiametė norma – 16,2 laipsnio. Tai išvestas paros vidurkis, tačiau skirtingose vietose galima labai didelis svyravimai.

„Jei, tarkime, naktį bus 12 laipsnių, dieną tuomet turėtų būti apie 20-21 laipsnį, kad gautume šią normą. Tačiau rugpjūtį jau galimi dideli dienos ir nakties temperatūros svyravimai. Pavyzdžiui, jei naktį bus vos 6 laipsniai – tokie svyravimai Varėnoje labai įmanomi, dieną jau galėtų būti ir 32 laipsniai. Temperatūros svyravimai tarp dienos ir nakties priklauso nuo vietovės paviršiaus. Mat oras įšyla ne nuo saulės, o nuo dirvos. Be to, rugpjūčio naktys jau yra ilgesnės, nebe tokios kaip birželį, per kurias dar išsilaikydavo dienos šiluma. Taigi rugpjūčio naktį temperatūra iš tiesų gali nukristi iki 6 laipsnių, o dieną virš smėlėtos dirvos paviršiaus oras gali įšilti ir iki 33 laipsnių. Viskas priklauso nuo vietovės paviršiaus – ar tai smėlis, ar vanduo, ar juodžemis, kuris irgi labai gerai sugeria saulės šilumą, ar žolė, ar miško paklotė. Miške bus vėsiausia, pievoje šilčiau, o ant smėlio neįmanoma tverti karščio, nors saulė visur šviečia vienodai“, - aiškino pašnekovė.

I. Marcinonienės, ilgalaikės sezoninės prognozės – tai makroklimatinių procesų modeliavimas, kuris globaliai apima visą Žemės rutulį, tačiau nesigilina į labai mažas vietoves. Lietuva šiose prognozėse – taip pat tik taškelis žemėlapyje. Taigi jos dar gali keistis.

„Nė vienas prognostinis modelis mums nerodė, kad vasara pas mus prasidės gegužės 8 d., o pavasario visai nebus. Juk dar balandžio viduryje buvo sniego, o mėnesio pabaigoje jau temperatūra šoktelėjo per 20 laipsnių“, - teigė sinoptikė.