Rūdninkų gyventojas Robertas Delfi neslėpė pasipiktinimo dialogu su Vidaus reikalų ministerija. Dar trečiadienį, pasak jo, valdžia su vietos gyventojais sutarė dėl kelių šimtų migrantų apgyvendinimo poligone, juos atvežant kitą savaitę.

„Nerimą kelia tai, kad vakar mes turėjome susitikimą su viceministru ir kitais atstovais, kurie buvo pas mus atvažiavę. Jie patys pasiūlė konstruktyvų dialogą, po trijų valandų gražaus pokalbio žmonės patikėjo tuo, ką Vyriausybės atstovas minėjo, – kad pirmuoju etapu čia bus atvežta 300 žmonių.

Mes nežinome, kiek jų dabar yra tiksliai, bet kadangi jie pastoviai meluoja, jų gal čia bus daugiau“, – ketvirtadienį portalui pasakojo Robertas.

Jo teigimu, ketvirtadienį atvykę pirmieji neteisėtus migrantus atvežę autobusai vietos gyventojams buvo staigmena.

„To laiko nėra, mus apgavo. Pasakė, kad atveš juos kitos savaitės bėgyje, kad galėtų jie pabaigti visus darbus“, – piktinosi Rūdninkų gyventojas.

„Vėl mus supa vien melas. Mes nebežinome, ko tikėtis, nes niekas mums nepasako, kaip mes galime nuo jų apsiginti, jei šiandien naktį, kur nėra tvoros, jie išeis“, – tęsė Robertas.

Gyventojams neramu ir dėl iš vienos poligono upės esančios seklios upės, šalia kurios tvoros nėra, o perbristi upę – itin lengva, nes ši yra sekli.

„Jie mums gali sakyti, kad ten yra pajėgos, saugu, bet ten susirinkę vien melagiai, niekuo negalima tikėti. Pasinaudojo proga, kai mes šiandien išvažiavom į taikų mitingą, į Vilnių ir pakeliui pastebėjome labai dideles policijos pajėgas ir supratome, kad mus apgavo“, – tvirtino Robertas.

Jis kreipėsi į vidaus reikalų viceministrą.

„Apie kokį konstruktyvų dialogą mes su jumis vakar kalbėjomės ir tarėmės? Juk mes priėmėme jus kaip savą žmogų, kalbėjome su jumis kaip su žmogumi iš Vyriausybės, kuriuo vis dar tikime. Jūs juk matėte, kaip buvo nusiteikę šios gyvenvietės žmonės, jūs matėte, kokia dalis jų jumis patikėjo. Ir dabar jūs mums sumelavote“, – piktinosi Rūdninkų gyventojas.

Roberto nuomone, Vyriausybė tiesiog bijo prisiimti atsakomybę. Tiesa, pasak jo, vietos gyventojai jaučia palaikymą iš Rūdninkų seniūno, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovės Beatos Tiškevič.

Bilotaitė: dialogas su bendruomene vyksta, jiems bus atsakyta į visus klausimus

Ketvirtadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė lankėsi keliose pasienio užkardose, kur apgyvendinti neteisėti migrantai.

Druskininkų užkardoje ministrė surengė spaudos konferenciją, kurioje teigė, kad kol kas ji nenori konkrečiai komunikuoti, kur dar bus bandoma apgyvendinti neteisėtus migrantus.

„Manome, kad detaliai komunikuoti nereikia, matant suinteresuotus asmenis, kurie kelia sumaištį ar neramumus. Bet noriu pabrėžti, kad visi sprendimai bus derinti su bendruomenėmis, ieškosime kompromiso. Turime suprasti, kad tie žmonės ateina, mes jų čia nelaukiame ir nekviečiame.

Ir juos reikia čia apgyvendinti saugiai, kad ir mūsų piliečiai jaustųsi saugiai. Mūsų pagrindinė užduotis – kaip galima greičiau išsiųsti į jų kilmės šalis“, – Druskininkų užkardoje teigė ministrė.

A. Bilotaitės teigimu, dalis neteisėtų migrantų bus apgyvendinta Rūdninkų poligone, o kiek vėliau – Medininkuose pastatytuose moduliniuose nameliuose.

„Tikrai dabar nebekomentuosiu konkrečių datų, laiko, kitų detalių, kadangi mes matome, jog ši informacija gali būti nukreipta prieš mus. (…) Ten yra planuojami apgyvendinti žmonės, ten tinkamos sąlygos, vyko pokalbiai su bendruomene ir vietos valdžios atstovais“, – pažymėjo vidaus reikalų ministrė.

Ji tvirtino, kad valdžia susiduria „su nekonstruktyviais, priešiškais trukdymais“, dėl to tenka kovoti ne tik su šia problema, bet ir vietos gyventojų pasipriešinimu.

„Vietose, kurios tikrai yra saugios, jose galima užtikrinti tų žmonių saugų apgyvendinimą, yra kameros, tvoros, tai padaryti trukdoma. Tai galima traktuoti kaip sąmoningą trukdymą mums toliau dirbti valdant šią situaciją. Kartu tai trukdymas mūsų pareigūnams“, – teigė ministrė.

A. Bilotaitė teigė, kad dialogas su Rūdninkų gyventojais vyksta.

„Buvo atsakyta į visus klausimus, kas susiję su saugumu. Šis objektas yra specialios, karinės paskirties, jis tinkamas objektas, nes ten saugumą galima užtikrinti aukščiausiu lygiu“, – patikino ji.

„Mes sutarėme su bendruomene, kad, jeigu bus lūkestis dar užtikrinti didesnį saugumą, didesnes pajėgas, tas bus padaryta“, – teigė ministrė, pažymėjusi, kad gyventojams bus atsakyta į visus klausimus.

A. Bilotaitė pažymėjo, kad ministerija susitiko su Rūdninkų gyventojais.

„Aš supratau, kad kompromisas ir susitarimas buvo rastas“, – sakė ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (846)