„Ikiteisminis tyrimas tęsiamas, jis nėra nutrauktas, nes yra pagrindo įtarti, kad šioje bendrovėje galėjo būti padaryta finansinės veiklos pažeidimų“, – tvirtino prokuroras.

Tačiau Z.Tuliševskis nenorėjo atskleisti, kokie veiksmai tiriant šią bylą atliekami dabar. Pareigūnas tik teigiamai atsakė į klausimą, ar vis dar laukiama įvairių iš „Rubicon“ įmonės konfiskuotų dokumentų ir kompiuterinių laikmenų revizijos ir ekspertų įvertinimo rezultatų.

„Kai ką jau turiu, bet toli gražu ne viską. Man irgi įdomu, kada bus baigtos visos šios procedūros ir kada turėsiu jų rezultatus“, – išsprūdo prokurorui.

Jis užsiminė, kad, kaip ir visiems tyrimams, šiam irgi galioja senaties terminas, tačiau atsisakė pranešti, koks jis. „Laiko dar yra“, – patvirtino Z.Tuliševskis.

Paklaustas, ar tikisi, kad bylą pavyks baigti ir atiduoti teismui nesuėjus senaties terminui, prokuroras tvirtino nenorįs ir negalįs prognozuoti, tačiau pabrėžė dėl šios bylos esąs optimistas.

Redakcijos žiniomis, prokurorams labai sunkiai sekasi rasti įrodymų dėl galbūt neskaidrios „Rubicon“ finansinės veiklos, todėl byla yra įstrigusi ir vargu ar artimiausiu metu „pajudės“ iš sąstingio. O tokio pobūdžio nusikaltimų senaties terminas yra septyneri metai, įskaitant ir bylos nagrinėjimą teismuose.

Nenori plačiau komentuoti

„Rubicon group“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas sakė, kad įmonės vadovai yra nusprendę nekomentuoti tyrimo eigos. „Tiesiog neturime, ką pasakyti“, – paklaustas, kaip vertina užsitęsusį tyrimą dėl vadinamosios juodosios buhalterijos, sakė bendrovės atstovas.

Tačiau N.Mikalajūnas pakartojo anksčiau ne kartą „Rubicon“ platintus kategoriškus pareiškimus, kad „jokios juodosios buhalterijos nėra ir niekada nebuvo“. Todėl, bendrovės nuomone, tyrimas neturi perspektyvų.

„Kaip galima tikėtis kokių nors tyrimo rezultatų, jeigu nėra jokios juodosios buhalterijos“, – retoriškai klausė N.Mikalajūnas.

Įtarimų pagrįsti nepavyko

Apie „Rubicon“ juodąją buhalteriją, galbūt glaudžiai susijusią su kai kuriais politikais, Lietuva sužinojo 2004 m. viduryje, prieš pat pirmalaikių prezidento rinkimų antrąjį turą.

Tuomet teisėsaugos pareigūnai atliko dokumentų poėmius socialdemokratų, socialliberalų, liberalcentristų ir konservatorių būstinėse. Po to prokurorai paprašė panaikinti trijų parlamentarų – socialdemokrato Vytenio Andriukaičio, socialliberalo Vytauto Kvietkausko ir Tėvynės sąjungos atstovo Arvydo Vidžiūno – neliečiamybę.

Jie buvo įtariami gavę nemenkus kyšius iš „Rubicon“, mat neva šios įmonės juodojoje buhalterijoje ties kai kuriomis sumomis buvo įrašytos santrumpos „Andr.“, „Kviet.“ arba „soclib.“ ir „Vidž.“ arba TS.

Teisėsauga įtarimus trims politikams pateikė ne tik išnagrinėjusi dar 2004-ųjų sausį iš „Rubicon“ konfiskuotame kompiuteryje rastą galbūt juodąją buhalteriją, bet ir išanalizavusi „Rubicon“ vadovo Andriaus Janukonio bei kitų šios įmonės atstovų telefonų pokalbių su politikais įrašus.

Seimas nesutiko panaikinti trijų parlamentarų neliečiamybės, tačiau jie patys atsisakė savo mandatų ir leido prokurorams toliau tirti bylą. Bet tyrimas, perimtas Generalinės prokuratūros, buvo nutrauktas taip ir neradus įrodymų, kad V.Andriukaitis, V.Kvietkauskas ir A.Vidžiūnas gavo juodojoje buhalterijoje ties jų pavardžių santrumpomis nurodytas sumas.

Be to, juodojoje buhalterijoje rasta ir kitų įtartinų įrašų, pavyzdžiui, AMB. Manyta, kad šiuo atveju kalba eina apie ekspremjerą Algirdą Mykolą Brazauską.

Ekspremjero patirtis

Vėliau Seimo laikinoji tyrimo komisija, susipažinusi su pateikta operatyvine ir kitokia medžiaga, padarė išvadą, kad „Rubicon“ juodojoje buhalterijoje ir slapta darytuose telefonų pokalbių įrašuose ne kartą minėtas „Abonentas“ yra vienas ir tas pats konkretus asmuo.

Jį, anot komisijos, galima identifikuoti pagal šioje medžiagoje užfiksuotus konkrečius šio asmens biografiją, darbovietę, pareigas ir gyvenamąją vietą apibūdinančius faktus.

„Šių faktų visuma leidžia manyti, kad Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir juodojoje buhalterijoje bei telefonų pokalbiuose minimas „Abonentas“ yra vienas ir tas pats asmuo, glaudžiais ryšiais susijęs su „Rubicon group“, – 2005 metų pabaigoje paskelbė Seimo komisija, vadovaujama Darbo partijos atstovės Loretos Graužinienės.

Beje, pati Darbo partija prokurorų yra įtariama neskaidria finansine veikla, taip pat ir galimu juodosios buhalterijos vedimu. Ši byla pradėta tirti prieš metus.

Nedaug politikų tiki, kad prokurorai sėkmingai baigs „Rubicon“ ir Darbo partijos juodųjų buhalterijų bylas. Ekspremjeras A.Brazauskas net yra pasakęs, kad pernelyg ilgai trunkantys „rezonansiniai tyrimai paprastai baigiasi nuliu“.