„Noriu patikinti, kad paleisti gandai, jog po liepos 1-os neva keli tūkstančiai asmenų bus paleista į laisvę, iš tiesų yra apskritai iš piršto laužti. Apgailestauju, kad profesinių sąjungų neatsakingai paskleistas mitas pridėjo daug darbo kalėjimų sistemos darbuotojams – nuteistieji po tokių viešų pasakymų tikisi, kad taip ir įvyks. Iš tiesų labai nerimauju, kaip jie sutiks žinią, kad nieko panašaus nebus. Turiu pasakyti, kad dabar teks rimtai pasiruošti galimiems neramumams ar kitiems dalykams“, – trečiadienį lankydamasis Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje žurnalistams sakė R. Šimašius.

Pasak R. Šimašiaus, liepą įsigaliosiantis Probacijos įstatymas labiau diferencijuoja paleidimo į laisvę anksčiau laiko tvarką. Pagal naująją tvarką užkietėję nusikaltėliai turėtų būti paleidžiami rečiau nei iki šiol. Dažniau kalėjimo durys turėtų anksčiau laiko atsiverti tiems, kurių šeimoms reikia išlaikymo ir kurių paleidimui pritaria specialistai.

Kiekvienas asmuo bus vertinamas individualiai – sudaryta speciali komisija spręs, kokia rizika, kad jis pakartotinai nusikals. Tik po komisijos vertinimo būtų priimamas teismo sprendimas šiek tiek anksčiau išleisti į laisvę. Daliai nuteistųjų numatoma pritaikyti stebėjimą elektroninėmis priemonėmis – antkojais. Šie įrenginiai nuolat siųstų signalą, pagal kurį pareigūnai bet kada matytų, kur asmuo yra.

„Šiandien vis dar nėra pilnai funkcionuojančios sistemos, kuri leistų individualiai įvertinti asmenį. Dėl to nutinka taip, kad asmuo paleidžiamas pagal formalius kriterijus, kita vertus, nepaleidžiamas tas asmuo, kuris jau seniai išmokęs savo pamoką ir, grubiai tariant, sėdėdamas įkalinimo įstaigoje tiktai sėdi mokesčių mokėtojams ant sprando. Per dieną vien jo saugojimas kainuoja apie pusšimtį litų, tuo metu šeima gal kartais neturi maitintojo“, – svarstė R. Šimašius.

Ministro teigimu, teoriškai lygtinio paleidimo tvarka gali keistis profsąjungų minėtiems 3000 kalinčių asmenų. Tačiau, tvirtina R. Šimašius, kiekvienas asmuo liepos 1-ą individualiai vertinamas ir paleidžiamas nebus.

R. Šimašiaus manymu, kasmet lygtinai būtų leidžiama panašiai tiek asmenų, kiek iki šiol.

DELFI primena, kad pagal santykinį kalinių skaičių Lietuva yra antroje vietoje Europos Sąjungoje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad Lietuvos institucijos turi imtis priemonių kalinių skaičiui mažinti.