Su premjeru R. Palaitis kalbėjosi apie 15 minučių.

„Taip, iš tikrųjų – šiandien įteikiau ministrui pirmininkui pareiškimą apie savo atsistatydinimą. Taip buvo sutarta pirmadienį prezidentūroje, savo įsipareigojimus vykdau“, - po šio pokalbio žurnalistams sakė besitraukiantis ministras.

Palikęs ministro postą, politikas ketina pailsėti. „Pirmiausiai reikia sulaukti prezidentės dekreto apie mano atleidimą iš pareigų. Tada – poilsis. Nes pastarieji mėnesiai buvo labai įtempti. O po to apsispręsim, kaip viskas atrodys“, - tęsė R. Palaitis.

Paklaustas, ar negalvoja Vidaus reikalų ministerijoje likti kaip viceministras, politikas reagavo su šypsena: „Čia jūs nebent galvojate, aš tai negalvoju“.

Jis taip pat užsiminė dar nenusprendęs, ar po visų politinių batalijų tebeketina dalyvauti Seimo rinkimuose. „Ateitis parodys. Pirmiausiai reikia pailsėti, pasižiūrėti į situaciją iš šono ir tada apsispręsti“, - aiškino politikas.

Galimų kandidatų į savo vietą R. Palaitis nevertino – esą partija potencialių ministrų turi pakankamai. Kol kas vienintelis viešumoje minimas kandidatas – Regimantas Čiupaila, 2007-2008 m. jau ėjęs šias pareigas.

R. Palaičio atsistatydinimas – vienas pagrindinių pirmadienį prezidentūroje pasiekto susitarimo tarp konservatorių ir liberalcentristų punktų. Pagal šią savotišką taikos sutartį, vidaus reikalų ministras traukiasi, o konservatoriai nebespaudžia, kad jo atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimo (FNTT) tarnybos vadai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas būtų grąžinti į darbą politinėmis priemonėmis – jų likimą paliekama spręsti teismui.

R. Palaitis užsiminė manąs, kad konservatoriai gali nesilaikyti žodžio ir imtis politinių FNTT vadų grąžinimo į darbą priemonių, tačiau tai esą jau būtų jų pačių sąžinės reikalas.

„Aš esu žodžio žmogus – jeigu aš daviau žodį, aš jį vykdau. (...) O kitų partijų veiksmai – tai tegul lieka jų sąžinės reikalas“, - sakė iš posto besitraukiantis ministras.

Jis taip pat pareiškė, kad konkursas FNTT vadovo postui užimti, kurį laimėjo Kęstutis Jucevičius, bus užbaigtas.

„Pagal susitarimą prezidentūroje, aš užbaigsiu savo darbus, t.y. pradėtą konkursą. Konkurso procedūra baigiasi tada, kai į darbą yra paskiriamas konkurso laimėtojas. Pagal įstatymą, tai gali būti padaryta ne anksčiau kaip po trijų dienų po egzamino. Kadangi egzaminas buvo penktadienį, trys darbo dienos – vadinasi, ketvirtadienis yra ta diena“, - skaičiavo R. Palaitis.

Paklaustas, kaip reaguoja į Seimo Antikorupcijos komisijos veiksmus, kuriais užsimenama apie esą K. Jucevičiui nenaudingą informaciją, besitraukiantis ministras ragino „Kernagio aštuntuko“ rimtai nevertinti.

„Antikorupcijos komisijai arba „Kernagio aštuntukui“ netinka daug kas. Tame skaičiuje – ir prokuratūros darbuotojai, ir Saugumo departamentas, ir vidaus reikalų ministras. Ir nenuostabu, kad dar keli asmenys jiems neįtinka. Aš nežiūrėčiau rimtai į tuos dalykus“, - sakė R. Palaitis.

Tiesa, koalicijos valtį vėl įsiūbavo liberalcentristų deleguotas kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Pirmadienį, kai atrodė, kad koalicija galutinai byra, jis pareiškė nebesiejantis savęs su šia partija. Žibalo į ugnį kliūstelėjo ir Liberalų sąjūdis – ši koalicijos partija pareiškė, esą A. Gelūnas Vyriausybėje atstovauja jiems, o ne liberalcentristams. Tai iš esmės reiškia, kad R. Palaičio partija netenka kultūros ministro posto.

R. Palaitis buvusiam bendražygiui A. Gelūnui taip pat mestelėjo priekaištą. „Mačiau prieš atsistatydindamas dvi galimybes. Arba pereiti į kitą partiją ir besąlygiškai vykdyti jų norus – mes tokių pavyzdžių dabar matom. Arba atsistatydinti. Aš pasirinkau antrąjį kelią ir štai – pareiškimas guli ant stalo“, - reziumavo R. Palaitis.