• Pasisiūlė būti draugu

    Neįleido į kleboniją

    Vakar išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas pro Kupiškį, iš tenykščio klebono V.Rabašausko gavęs dovanų Šventąjį Raštą, atvyko į Panevėžį.

    Vizitą Aukštaitijos sostinėje svečias taip pat pradėjo nuo pažinties su dvasininkais. Naujojo prezidento Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonijoje laukė Panevėžio dekanato kunigai bei vyskupas emeritas Juozas Preikšas.

    Siurprizas laukė ir kelių miesto žiniasklaidos atstovų. Klebonijos duris pravėręs naujasis Senamiesčio bažnyčios šeimininkas Petras Baniulis, vos įleidęs prezidentą ir kelis jį lydinčius asmenis, šiurkščiai ranka atatupstus išstūmė du dienraščių fotografus, - šie vos neišsitiesė šventoj vietoj ant slenksčio.

    "Čia privati valda, prašom išeiti", - griežtai šūktelėjo klebonas ir užrakino duris. Už jų liko ne tik žiniasklaida, bet ir R.Pakso rinkimų štabo vadovas Sigitas Činga su padėjėju. Keli automobiliuose užtrukę prezidento eskorto nariai taip pat turėjo belstis prašydamiesi vidun.

    Kleboną šokiravo prezidento apsauga

    Iki pamėlynavimo sušalę žurnalistai vis tiek nusprendė šventoriuje sulaukti prezidento.

    "Prabočykit, - beveik po pusvalandžio kyštelėjo pro duris galvą klebonas P.Baniulis, - bet aš jūsų nekviečiau". Ir ėmė aiškinti, kiek sunkumų jam pridarę svečiai. Pasak klebono, "apsauginiai lindo į tualetus, visur šniukštinėjo", o čia dar žurnalistai, kurie atseit vis tiek nebūtų tilpę.

    Aiškinimo, kad žiniasklaida tik atlieka savo darbą, kaip ir prezidento apsauga, klebonas, matyt, nesuprato, nes atsakė: "Aš pas jus į namus nekviestas neičiau".

    Artins Bažnyčią ir valstybę

    Prezidentas, stabtelėjęs ant klebonijos laiptų, trumpai atsakė į klausimą, kodėl regionų lankymą pradeda nuo bažnyčių - norįs, kad valstybė ir Bažnyčia suartėtų. Paklaustas, ką mano apie Panevėžio išbraukimą iš didelių miestų sąrašo, atsakė esąs prieš dipolio Vilnius - Kaunas stiprinimą, - Lietuva esanti visur Lietuva, ir apskritai turįs priekaištų šalies vystymo strateginiam planui.

    Dėl žurnalistų išgrūdimo iš klebonijos prezidentas apgailestavo, sakė čia nesąs šeimininkas ir vadino tai nesusipratimu.

    Įstatymai aplenkia Bažnyčią

    Panevėžio vyskupas J.E.Jonas Kauneckas vakar išvyko į vyskupų konferenciją Vilniuje, tad prezidentą arbatos pakvietė vyskupas emeritas Juozas Preikšas. Naujamiesčio klebonas dr. Algirdas Dauknys teigiamai įvertino išrinktojo prezidento mandagumo vizitą. Kunigas teigė, kad tuo parodyta, jog 50 metų skriausta tokia specifinė institucija, kaip Bažnyčia, šiuo metu atgauna lygias teises demokratinėje visuomenėje.

    Dr. A.Dauknio teigimu, monsinjoras Juozapas Antanavičius išsakė išrinktajam prezidentui pastabas apie kai kuriuos įstatymus, kurie nenumato Bažnyčiai būtinų sprendimų.

    Pasiteiravus, už kurį kandidatą į prezidentus balsavo kunigai, Naujamiesčio klebonas atsakė, kad greičiausiai pasidalijo kaip ir kiti šalies piliečiai - vieni už V.Adamkų, kiti - už R.Paksą.

    Įtaisys pašto dėžutę prezidentūroje

    Panevėžio apskrities administracijos patalpose su Rolandu Paksu valandai susitiko Aukštaitijos merai, apskričių viršininkai ir miesto verslininkai.

    Padėkojęs savo rinkėjams, svečias siūlė padiskutuoti dėl Savivaldos įstatymo ir dėl žemės pardavimo užsieniečiams.

    Pirmas pasisakęs Panevėžio rajono meras Alfredas Pekeliūnas kritikavo skubotą Savivaldos įstatymo priėmimą Seime, nesitarus nei su politinėmis partijomis, nei su koalicijomis. Kartu su merų asociacija teigė siūlęs Prezidentui V.Adamkui jį vetuoti.

    Pastabas, išdėstytas merų asociacijos laiške, A.Pekeliūnas sakė vežęs į prezidentūrą, bet, pavėlavus 5 minutes po 17 valandos, laiško nebuvę kur palikti.

    Išrinktasis prezidentas pažadėjo įtaisyti prezidentūroje dėžutę laiškams.

    Kvietė apžvelgti rajoną iš dangaus

    Žemės pardavimo klausimus A.Pekeliūnas siūlė valstybės vadovams spręsti labai atsargiai. Pirmiausia žemę įsigyti turėtų tie, kurie ją dirba, - sakė rajono meras. Skubėjimas ją parduoti užsieniečiams gali būti nesuprastas žemdirbių, o naujasis prezidentas prarastų jų pasitikėjimą.

    Prisistatęs skraidančiu meru, rajono valdžios vadovas pakvietė R.Paksą "apskristi Panevėžio rajoną".

    Kupiškio meras Leonas Apšega tikino, kad bet kuriam vadovui reikalingi trys dalykai - pareigos, teisės ir atsakomybė. Todėl valdžia turėtų būti vienose, tai yra mero rankose. L.Apšega pasisakė ir už tiesioginius merų rinkimus.

    Vis dar jauniausias - Anykščių meras Darius Gudelis pasveikino išrinktąjį prezidentą atkreipus dėmesį į regioninę politiką, kurioje, pasak mero, yra taisytinų dalykų. Dėl žemės pardavimo D.Gudelis siūlė pereinamąjį laikotarpį.

    Tik Panevėžyje susitikęs su Vilniaus apskrities viršininku Gediminu Paviržiu, iš jo išrinktasis prezidentas išgirdo siūlymą, kad dorus ir patikimus savivaldybių administratorius turėtų skirti merai.

    Pasisiūlė būti draugu

    Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vytautas Šidlauskas prašė, kad regioninė politika būtų ne vien žodžiai ir kalbėjo apie būtinybę atkurti Panevėžiui didmiesčio statusą.

    "Lietuva kurta nuo pakraščių į Vilnių, o ne atvirkščiai", - priminė V.Šidlauskas.

    Rolandas Paksas pritarė kalbėjusiesiems ir tikino išgirdęs nemažai savo programinių dalykų. "Mano asmenyje turėtumėt matyti pagalbininką, norėčiau sakyti, draugą", - sakė išrinktasis prezidentas.

    Į jo samprotavimus apie mokesčių sistemą iš salės pasigirdo tyli replika, kad "ne viskas taip yra, kaip jis pasakė", bet susitikimas baigėsi.

    "Jaunas, dar ne visai miegantis, pamatysit, duos jis "ciongo", - kalbėjo laiptais leisdamiesi kai kurie Aukštaitijos merai. "Bus matyt", - neskubėjo su išvadomis kiti.