„Ne, nebuvau“, – BNS penktadienį sakė politikė, paklausta, ar ji buvo perspėta VSD nedalyvauti minėtame renginyje birželį.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos atstovė pabrėžė, jog apie asamblėją sužinojo pernai, kai pirmąkart gavo kvietimą dalyvauti – tuomet, kaip ir šiemet, ji gavo Seimo valdybos leidimą vykti į renginį.

„Atėjo kvietimas mano vardu, gavau elektroninį laišką, angliškai. Kvietė sekretoriatas tos organizacijos, kurios būstinė yra Graikijoje. Generalinis sekretorius savo vardu kviečia, jis yra graikas, Graikijos parlamento narys“, – aiškino Seimo narė.

I. Rozova sako nežinanti apie tai, ar VSD Seimo valdybai ar kitiems parlamentarams būtų teikusi kokią nors informaciją apie šio formato renginį.

Birželį Rusijos Dūmos nario Sergejaus Gavrilovo pasakyta kalba per asamblėjos renginį Tbilisyje iššaukė masinius protestus šalyje.

Gruzijos parlamento Europos reikalų komiteto vicepirmininkas Georgis Kandelakis kreipėsi į Lietuvos parlamentarus teigdamas, jog Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja „pastaruoju metu tapo dominuojama Maskvos“, o dalyvavimas jos veikloje tik padeda įgyvendinti Rusijos darbotvarkę. Seimo konservatoriai savo ruožtu kreipėsi į VSD prašydami įvertinti I. Rozovos dalyvavimą renginyje.

Ji pati tvirtina, kad dviejų dienų renginyje dalyvavo parlamentų nariai iš beveik 30 šalių, taip pat ir atstovai iš Estijos. Delegatų iš Latvijos šiemet nebuvo.

„Buvo iškilmingas atidarymas, dalyvavo visas diplomatinis korpusas prezidento rūmuose. Buvo koncertas, atidaryta Jėzaus Kristaus gimimo paroda, buvome visi linksmi, patenkinti vienas kitu. Kitą dieną prasidėjo posėdis parlamente, kur ir prasidėjo tie įvykiai: atėjo žmonės, nesupratome, kas tai. Pasirodo, kad tai buvo Sakartvelo opozicija, kuri prieštaravo dėl Rusijos delegacijos buvimo salėje“, – pasakojo I. Rozova.

Anot jos, po kilusio šurmulio renginio dalyviai išvyko į viešbutį.

„Išvažiavome ir tiesiog pasilikome viešbutyje. Po to buvo neramumų ir prie viešbučio, po to visi žmonės persikėlė prie parlamento“, – sakė politikė.

I. Rozova teigia nenorinti vertinti konservatorių kreipimosi ir daugiau situaciją galėtų pakomentuoti tik kai VSD duos atsakymą.

Parlamentarė priminė, kad tai „jau ne pirmas atvejis biografijoje“, kai tenka aiškintis dėl dalyvavimo prieštaringai vertinamuose renginiuose.

2007-aisiais, būdama parlamentare ji, nepaprašiusi Seimo valdybos leidimo, dalyvavo Baltijos rusakalbių atstovų konferencijoje Taline. Šioje konferencijoje buvo pasirašytas kreipimasis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašant „apginti rusakalbių teises Baltijos šalyse“. Pati I. Rozova tuomet teigė laiško nepasirašiusi.

„Buvo prieš dešimt metų. Nesvarbu“, – teigė ji, paprašyta detaliau prisiminti įvykį.