Tai numatančias Atmintinų dienų, Švenčių dienų įstatymų ir Darbo kodekso pataisas įregistravo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Andrius Bagdonas ir Simonas Gentvilas.

Jeigu Seimas pritartų, Gegužės 1-oji taptų tik atmintina darbo diena, tačiau darbuotojams padidėtų kasmetinių atostogų dienų skaičius iki 21 darbo dienos – būtų galimybė laisvai pasirinkti, kada pasinaudoti papildoma atostogų diena.

Seimo narių A. Bagdono ir S. Gentvilo teigimu, atkūrus Lietuvos Respublikos nepriklausomybę, Gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine valstybės praeitimi.

Andrius Bagdonas

„Lietuvoje nėra susiformavusios Gegužės 1-osios šventimo tradicijos. Šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, o ne minėjimams.

Suprantama, kad XIX amžiuje, kai gamybos procesas buvo gana brutalus, tekdavo dirbti sunkiomis sąlygomis, tokios šventės, kaip Gegužės 1-oji, turėjo aiškią prasmę. Tačiau šiandien takoskyra tarp darbdavių ir darbuotojų yra labai menka. Taigi, pirminė Gegužės 1-osios šventės idėja, šiandien tampa neaktuali“, – sako projektus inicijavę Seimo nariai A. Bagdonas ir S. Gentvilas.

Jie taip pat pabrėžia, kad kai kuriais metais kalendorinė gegužės 1-oji sutampa su laisvadieniu ir tampa tiesiog eiline išeigine diena. „Todėl vietoje išeiginės dienos Gegužės 1-ąją, siūloma papildyti kasmetinių darbuotojų atostogų dienų skaičių papildoma viena diena ir palikti žmonėms teisę patiems apsispręsti, kada skirti laiką poilsiui, šeimai ar draugams“, – sako įstatymų pataisas parengę parlamentarai.

Šiuo metu Gegužės 1-oji yra šventinė ir nedarbo diena.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)