Seime ji yra dirbusi 3 kadencijas, prieš tai artimai bičiuliavosi su nušalintu prezidentu Rolandu Paksu, tačiau didžiąją gyvenimo dalį užsiėmė estrada ir muzika – tai buvo viena garsiausių Lietuvos dainininkių.

Apsisprendė grįžti, įvardijo ir idėjas

„Taip, žinoma, kad grįšiu. Kodėl ne?“, – nė nesudvejojo 72-ejų O. Valiukevičiūtė, paklausta, ar sutinka keisti K. Pūką.

Tiesa, ji tikino esanti prietaringa, tad ir dėlioti veiksmų plano, ko imsis patekusi į Seimą, kol kas nesiima.

„Esu truputėlį prietaringa, tad, kol nesu inauguruota, nekuriu jokių planų. Kai nepakliuvau į Seimą (2016 m. – DELFI), kai užėmė buvęs kolega mano vietą, tai buvo šiek tiek liūdna, nes neužbaigtas laukė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas. Tiesa, Dovilė Šakalienė, kuriai esu dėkinga, kovojo – jei pamenate, čia mano ašaros ir kančios buvo šį įstatymą teikiant. Kalbant apie ateities planus, manau, ten dar reikės nemažai padirbėti – Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme dar daug vietos ir veiklos yra“, – dėstė O. Valiukevičiūtė.

Mano Seime baigusi dar vieną universitetą

Tęsti darbus pašnekovė tikino planuojanti ir moterų teisių, smurto artimoje aplinkoje srityse.

Ji stebėjosi, kad jos, Dalios Kuodytės ir kitų kolegų nuopelnus dėl Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo vienoje televizijos laidoje bandė prisiimti konservatorius Rimantas Dagys, o jis esą buvo vienas pagrindinių pasiūlymų priešininkų.

„Aš įsivaizduoju, kad ten dar bus visokiausių... Tačiau nežinau, į kokį komitetą pakliūsiu. Anksčiau dirbdavau Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, tačiau vis atsiimdavo mane Žmogaus teisių komitetas – tarp jų dviejų 12 metų ir migravau. Tikiuosi, kad nepaskirs į kokį Teisės ir teisėtvarkos komitetą, gal ir ne tiek kompetencijos turiu... Nors 12 metų Seime, žinokite, lyg baigti dar vieną universitetą su kitais mokslais – ir socialiniais, ir teisės“, – juokėsi ji.

Ona Valiukevičiūtė

K. Pūką pažįsta 30 metų, bet nenori sėstis net į jo vietą

Paklausta, ar galėtų perimti K. Pūko darbus – šis Seimo narys dirbo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, priklausė Antikorupcijos komisijai, O. Valiukevičiūtė griežtai tam paprieštaravo.

„Net į jo vietą nenorėčiau sėstis. Prašysiu, kad kur nors kitur paskirtų. Na, kažkaip nejauku, žinokit“, – sakė pašnekovė.

Tiesa, K. Pūką ji pripažino pažįstanti 30 metų ir, tikina, būtų galėjusi jį charakterizuoti, bet tuomet visiems buvo gražu, „Pūko“ radijas galvoje.

„Dabar jau niekaip negaliu charakterizuoti. Kai susitiksime, jei susitiksime, Seime galėsiu papasakoti“, – mįslingai kalbėjo O. Valiukevičiūtė.

Mano, kad garbingas žmogus būtų pasielgęs kitaip

Pasak jos, jei tai būtų garbingas žmogus, jis būtų laiku pranešęs apie savo pasitraukimą iš užimamų pareigų.

„O dabar... Na, gal irgi teisingai padarė – tėvystės atostogos kaip tik jam dabar“, – neseniai gimusį dešimtą K. Pūko vaiką prisiminė O. Valiukevičiūtė.

Ji pripažino laukianti, kaip buvusio kolegos veiklą įvertins Prokuratūra.

„Aš remiuosi komisijos išvadomis, Konstitucinio teismo sprendimu, o ką dar daugiau gali prigalvoti? Nejau nekompetentingi žmonės įvertino tuos veiksmus? Tai, kad žmogus ginasi, jo teisė – tegul ginasi“, – dėstė pašnekovė.

Su K. Pūku po jo atistatydinimo O. Valiukevičiūtė tikino nebendravusi. Tiesa, paklausta, ar dabar jau buvęs parlamentaras nesiuntė prakeiksmų užėmus jo vietą, ji pripažino visokių gandų girdėjusi.

Duoną žada gauti ne už dyką

Neišrinkta į Seimą 2016 m. O. Valiukevičiūtė DELFI nurodė, kad į estradą negrįš.

„Gyventi toliau ketinu. Į estradą negrįšiu, apie politiką dar negalvoju, tiesiog reikia apsiprasti su mintim, kad esu laisva. Toliau žiūrėsiu, ką daryti, nekuriu jokių didelių planų“, – apie ateitį tuomet kalbėjo O. Valiukevičiūtė.

2018-aisiais ji tikino savo pažado besilaikiusi – į estradą negrįžo, ėmė gyventi ramiau.

„Buvau apsiraminusi visai. Galvojau, kad toliau ilsėsiuosi ir vaidinsiu senjorę. Iš pradžių, aišku, buvo liūdna, kadangi buvau pripratusi visą laiką, kaip anglai sako „busy“ (būti užsiėmusi – DELFI), buvo nejauku gal kokius 3 mėnesius, bet vėliau visai gerai. Dabar, žinoma, nesėdėsiu rankų sudėjusi – dirbsiu ir, kaip sako, ne už dyką duoną gausiu“, – užtikrino O. Valiukevičiūtė.

Ona Valiukevičiūtė

Lankė baseiną, keliavo: 12 metų kaip ir nelabai buvo laiko rūpintis savimi

Į estradą grįžti ji aiškina neplanavusi „jokiu būdu“.

„Šiek tiek užsiėmiau savimi – pradėjau intensyviai lankyti baseiną, sportuoti, važinėti dviračiu – gyvenu pamišky, keliauti, ilsėtis. Galvoju, visai gerai praleidau šiuos metus – tiesiog pailsėjau. Taip atrodo – visi Seimo nariai yra vagys, nieko nedirba, nedaro, bet 12 metų kaip ir nelabai buvo laiko rūpintis savimi“, – šyptelėjo O. Valiukevičiūtė.

Pašnekovės teigimu, daugiau dėmesio tuomet jai pavyko skirti ir vyrui, šeimai, supančiai aplinkai.

„Tačiau ir padirbėti dar visai nieko – turiu dar jėgų. Mane šeima visada palaiko, turiu protingus šeimos narius, tad jie neprieštarauja, kad grįžtu“, – sakė greičiausiai naujoji parlamentarė.

Pripažinta nusipelniusia artiste

DELFI primena, kad Šakių rajone baigusi vidurinę mokyklą O. Valiukevičiūtė jaunystėje ėmė dirbti mokytoja.

26-erių baigusi Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą ji įgijo ir vokiečių kalbos, literatūros dėstytojos specialybę.

Tiesa, dar prieš tai O. Valiukevičiūtė prisijungė prie Lietuvos radijo ir televizijos orkestro, LTSR Valstybinės filharmonijos ansamblio „Nemuno žiburiai“, o vos po metų nuo studijų baigimo tapo „Trimito“ orkestro soliste. Ilgus metus ji gastroliavo Lietuvoje, kitose sovietinėse respublikose ir užsienyje.

1979 m. ji pripažinta LRSR nusipelniusia artiste, o 1998 m. gavo ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžių.

Nuo muzikos O. Valiukevičiūtė nenutolo ir nulipusi nuo scenos – įsteigė laisvalaikio organizavimo klubą, vėliau – ir artistų rėmimo fondą.

Į politiką pasuko su R. Paksu

Tačiau 2000 m. jos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis – O. Valiukevičiūtė tapo tuometinio Seimo nario R. Pakso padėjėja, o vėliau, jam tapus prezidentu, ir patarėja ryšiams su visuomene.

R. Pakso politinei karjerai susiklosčius ne taip, kaip greičiausiai tikėtasi, O. Valiukevičiūtė pati pretendavo į Seimą ir tapo Seimo nare. Savo postą Parlamente ji išsaugojo 3 kadencijas – 12 metų.

Įdomu, kad 2004 m. O. Valiukevičiūtė taip pat į Seimą pateko ne pirmuoju etapu. Tuomet ji kartu su liberalcentristu Jonu Čekuoliu, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai atstovavusia teisininke Aldona Staponkiene ir Darbo partijos nariu Mindaugu Subačiumi pakeitė parlamentarų mandatų atsisakiusius politikus – Liberalų ir centro sąjungos pirmininką, Vilniaus miesto merą Artūrą Zuoką, Europos Parlamento narį liberaldemokratą Rolandą Pavilionį, pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos sąrašą į Seimą išrinktą Ignalinos rajono merą Bronį Ropę, Darbo partijai atstovaujantį Žilviną Padaigą.

Rolandas Paksas, Ona Valiukevičiūtė

Pavardė skambėjo

2005 m. visuomenės akiratyje Seimo narė O. Valiukevičiūtė atsidūrė, kai galbūt atrado būdą, kaip mokesčių mokėtojų sąskaita sutaupyti pinigų – politikė apsigyveno Vilniaus centre esančiame Seimo bendrabutyje, buvo rašoma „Lietuvos ryte“.

„Pavasarį pardaviau butą Vilniuje, todėl šiuo metu su vyru neturime kur gyventi“, – tuomet sakė ji.

Seimo bendrabutyje O. Valiukevičiūtei suteiktas dviejų kambarių butas, kuris jai nekainavo nė cento. Politikei nereikėjo mokėti ir už komunalines paslaugas.

Po poros metų jai ėmė grėsti net apkalta – daugiau kaip porą metų jos padėjėju sekretoriumi dirbęs Augustinas Manelis tuomet pareiškė, kad Seime buvo įdarbintas fiktyviai, o jo algą pasiimdavo parlamentarė. Tiesa, bylą jis galiausiai pralaimėjo.

Ona Valiukevičiūtė

2009 m. O. Valiukevičiūtė „Lietuvos žinioms“ skundėsi savo finansine padėtimi. Taip ji reagavo į „Sodros“ gelbėjimo planą, numatantį apkarpyti ir dirbančių pensininkų gaunamas pajamas. Parlamentarė tuomet pasakojo išlaikanti ne tik savo, bet ir dukters šeimą.

„Neseniai atlyginimas sumažėjo, dabar – pensija, tikrai bus sunku. Visą gyvenimą gyvenu nuo algos iki algos“, – neslėpė O. Valiukevičiūtė.

Pasak politikės, kaip Lietuvos nusipelniusi artistė anksčiau ji gaudavo 475 litus (138 eurus) pensijos.

Stebėjosi, kad dainininkė pasuko į politiką

Netrūko ir asmenų, kurie O. Valiukevičiūtės kompetencija Seime abejojo. Tarkime, žinoma pensinio amžiaus žurnalistė Goda Ferensienė 2014 m. TV3 laidoje „Žvaigždžių dešimtukas“ stebėjosi, kad šiai moteriai algą moka mokesčių mokėtojai.

„Pamenu, jaunystėje O. Valiukevičiūtė turėjo tokį sodrų balsą. Tai, kai ji pasakė, kad eina į politiką, aš tiesiog nustėrau: „Dieve, iš dainininkų eiti į politiką?“ Na, aš tai dar mokslus kažkokius baigus filologijos, tai dar galėčiau eiti, bet dainininke būdama tikrai nerizikuočiau. Na, nebent ūkį nori susitvarkyti, susirasti pažįstamų. Bet tam nereikia eiti į Seimą“, – stebėjosi G. Ferensienė.

Kritikos strėlių ji susilaukdavo ir dirbdama R. Pakso atstove – esą buvo kone nematoma ir nepastebima. Tiesa, kartu jie 2002 m. sudainavo dainą.

Išsaugojo galimybę pretenduoti ateityje

Su partija „Tvarka ir teisingumas“ į Seimą išrinktas K. Pūkas – pirmasis, pasinaudojęs galimybę pats atsisakyti mandato iki balsavimo dėl jo panaikinimo. Vadovaujantis Konstitucija, taip jis išsaugojo galimybę ateityje kandidatuoti rinkimuose.

Iš viso nuo 1990-ųjų apkaltos procesas buvo pradėtas aštuoniems asmenims, iš jų dviem – šios Seimo kadencijos parlamentarams. Trys asmenys per apkaltą buvo pašalinti iš pareigų, o trys apkaltos neįvyko.

DELFI primena, kad Seimo narys K. Pūkas pateikė Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą. Parlamentarai tą pačią dieną jį patenkino.

„Matydamas, kokie tankai važiuoja, ne visą laiką reikia krūtine uždengti patraukus vamzdį į savo krūtinę. Matau, kad nėra prasmės“, – tokio elgesio motyvus aiškino K. Pūkas.

Jis neatmeta galimybės, kad ir ateityje bandys kandidatuoti į Seimą, tačiau šiuo metu ketina grįžti į verslą.

„Pareisim atgal, jei norėsim. Kodėl – ne? Visos galimybės yra“, – sakė K. Pūkas.