"R.Juknevičienė susitikime su ambasadoriumi pabrėžė, kad Lietuva pozityviai vertina dialogo su Rusija plėtojimą, tačiau kartu mano, jog tokio tipo karinės įrangos kaip "Mistral" laivai pardavimas Rusijai yra per ankstyvas", - sakoma ministerijos pranešime spaudai.

Rasa Juknevičienė
Anot ministerijos, Prancūzijos ambasadorius krašto apsaugos ministrę patikino, kad sudarytas sandoris neapima karinės ginkluotės perdavimo Rusijos Federacijai, tačiau laivuose bus įmontuotos ryšių ir navigacijos sistemos.

Gruodžio mėnesį žiniasklaida pranešė, kad Rusija sumokės Prancūzijai 1,37 mlrd. eurų (4,73 mlrd. litų) už du "Mistral" klasės karo laivus, kuriuos Maskva susitarė įsigyti iš Paryžiaus.

Sutartis, pagal kurią abi šalys planuoja šiuos laivus statyti bendromis jėgomis, yra pirmasis atvejis, kai Rusijai parduodamos tokio aukšto lygio NATO karinės technologijos.

R.Juknevičienė šį sandorį anksčiau yra pavadinusi klaida.

"Mistral" klasės laivas gali nešti iki 16 sraigtasparnių, keturis jūrų desanto laivus, 13 tankų, apie 100 kitų transporto priemonių ir 450 karių. Jame sudarytos visos sąlygos koordinuoti karines operacijas, taip pat įrengta 69 vietų ligoninė.