R.I.T.A. jau pasakojo apie tai, kaip VRK nerado tapatumo tarp gyvenimo ir serialo, kuris buvo pradėtas kurti po nesėkmingų R. Karbauskio partijai rinkimų, ir baigtas kurti po sėkmingų jo partijai rinkimų.

„Aš esu šito serialo scenarijaus autorius“, – pripažino R. Karbauskis.

Lietuvoje, kaip ir tame seriale, yra kaimas Naisiai. Serialo kaime gyvena Pijus. Jis praėjusioje R.I.T.A. analizės dalyje pasuko į politiką su partija valstiečiams. R.I.T.A. nusprendė apie tą partiją parodyti daugiau.

Pijų drąsino tėvas

Taigi, Naisiai jų vasaroje, žemės ūkio bendrovės pirmininkas ir jo kelias į politiką. Į politiką jis, agronomas, žengė be kaklaraiščio, bet su partija, kuri jau turėjo savo merą ir be kurios gyvenime prapultų ne tik žemdirbiai. Žurnalistė Rita Miliūtė, žinoma, kalbėjo apie serialą, bet kokie jo sutapimai su kuo nors gyvenime yra išgalvoti ir visiškai atsitiktiniai.

Laidoje rodoma serialo ištrauka su dviejų vyrų pokalbiu – paštininku ir kandidatu, kuris agitaciją dalina.

„Imk, paskaityk, gal ir tau patiks naujoji kaimo vizija“, – sako paštininkui Jonui kandidatas.

Jonas sutrinka – vizijos jam patinka, bet nesupranta, kodėl gi jis turįs už „valstiečius“ balsuoti pats paštininku būdamas.

„Oi, Jonukai, nieko nesupranti, viskas gi nuo žemės prasideda, nebus žemdirbių, ir tavo pašto nereikės“, – protina jį kandidatas.

Seriale yra daugiau dalykų, kurių niekaip nepavadintum tapačiais su dalykais iš gyvenimo, kaip kad nepavadino tapačiais partinių ir Naisių gandrų VRK. Visiškai atsitiktinai sutapo, kad į politiką pasukęs Pijus bendrovės pirmininku tapo dideliam tėvo džiaugsmui.

„Šaunuolis Pijus, kad organizuoja šitą parašų rinkimą, šitą peticiją organizuoja. (…) Iniciatyvos jam niekada netrūko. Pasirodo, drąsos irgi turi“, – seriale džiaugėsi tėvas.

Pašnekovas jam atitarė, kad turbūt būsiąs nesuklydęs, perdavęs jam bendrovės vairą. Tėvas sutiko, kad taip ir yra – „geri vadovai nesimėto“.

„Ir dabar jam laikas ne bendrovei vadovauti, o plaukti į platesnius vandenius. (…) Aš turiu omeny, kad jam laikas į Seimą“, – kalbėjo tėvas.

Jį sustabdė Pijus, sakydamas, kad palauktų – apie tai jis galįs mąstyti ateityje, bet ne taip greitai. „Tėti, aš neįsivaizduoju savęs dabar sėdinčio Vilniuje, pasirišusį kaklaraištį“, – savimi abejojo Pijus. Bet tėvas jį drąsino pradėti apie tai mąstyti.

Epizoduose – bendravimo su ūkininkais praktika

Viskas buvo gerai, vėliau tėčiui ir dėdei pavyko įkalbėti Pijų eiti į Seimą. Dėl žemelės, pirmiausia. Seriale apie valstiečių sąjungą ir ūkininką be jos negalima apsieiti. Žemė čia – kaip ir tikrame tikro Seimo nario gyvenime vaidina svarbų vaidmenį. Svarbų vaidmenį vaidina ir būdai žemę gauti ir ją valdyti.

Pas Pijų ateina serialo veikėjas Giedrius, kuris teigia nusprendęs daugiau nebegrįžti į jo bendrovę, o savo žemę, kurią paveldėjo iš tėvo, dirbti pats. „Noriu būti pats sau ponas, pats sau klebonas“, – kalbėjo Giedrius.

Pijus sureagavo į tokius ketinimus fraze, kad nejuokintų žmonių su tokiais pareiškimais.

„Nori dirbti – eik į bendrovę. Duonai, sviestui tikrai užsidirbsi, o ūkininkauti, patikėk tu manimi, ne tokie ūkininkai bandė“, – atšovė jis.

Taip pat rodomas epizodas, kuriame Pijus aptaria, kaip reikėtų žemės reikalus tvarkytis.

„Jie turi pernuomotas žemes, bet infrastruktūros neturi. Mes galime jiems kliudyti kelius nusitiesti, vandenį, elektrą įsivesti“, – Pijų bendravimo gudrybių moko patarėjas.

Pijus sutrinka, kad ko nors uždrausti bendrovė negali. „Uždrausti negalime, bet gumą tempti, ilgai derinti projektus, kitaip trukdyti jų biznį mes galime. Ar jiems to reikia? (…) Tai va, reikia pasikviesti, bandyti tartis, be Gedimino, pasakyti, vyrai, įvyko klaida, reikalai yra tokie ir tokie, žodžiu, skirstomės“, – kalbėjo vyras.

Pijus klausia, ką daryti tokiu atveju, „jeigu jie pradeda rodyti ragus“. „Tegu, tada mes irgi parodysime. Bendrovė mūsų, darbo jėga mūsų, daug reikalų mes sprendžiame. Geriau tartis. Jeigu protingi supras“, – kalbėjo patarėjas.

Agitacija prieš skalūnus ir žemės pardavimą užsieniečiams

Serialo valstiečių politikai agituoja prieš žemės pardavimą užsieniečiams ir skalūnus.

„Žinai, čia mūsų kompanija yra žemes aplink Naisvilį supirkusi. Gal Gediminas pasakojo, mes čia žadame skalūnines dujas išgauti. Dabar – tokia žvalgyba“ , – kreipėsi vyras.

Tačiau kaimo moteris griežtai atsisakė parduoti žemę. „Aš darysiu taip, kaip man širdis ir protas sako – neparduosiu žemės. Apie tas dujas radijas ir televizorius šneka. Nieko aš ten nesuprantu. Neparduosiu žemės“, – emocingai kalbėjo ji.

Tada herojaus vaidmenį perėmė Pijus. „Jeigu kas nors pasakys, kad bendruomenės interesai ir aplinkosauginiai klausimai yra mažiau svarbūs negu kažkieno privatūs interesai, labai suklysite“, – sakė jis.

Tie patys serialo valstiečiai agituoja ir prieš atominę elektrinę. Kas galėtų pagalvoti, kad čia tapatūs dalykai ir valstiečių partijos agitacija seriale, kalbėjo Rita Miliūtė.

„Aš ir kiti žmonės Lietuvoje šiandien pradedame rinkti parašus už tai, jog nebūtų statoma atominė elektrinė Lietuvoje. Paklausite – kodėl? Atsakymas yra labai paprastas, tokiai mažai šaliai, kaip Lietuva, atominė elektrinė yra visiškai nereikalinga.

Ko gero puikiai pamename, matėme ir girdėjome, kas nutiko Japonijoje, Fukušimoje. Nei vienas iš mūsų nenorime, kad kažkas panašaus atsitiktų Lietuvoje. Taigi, mes privalome galvoti apie mūsų saugumą ir ateitį. Apie mūsų vaikų, vaikaičių ateitį, o ne pildyti kažkieno kažkokius šios dienos norus ir užgaidas“, – kalbėjo Pijus.

Svajonės apie šventes be alkoholio

To seriale negali taip būti, nes Vyriausioji rinkimų komisija sako, Naisių vasaroje jokios agitacijos, susijusios su valstiečių ir žaliųjų partija nebuvo. Vadinasi, serialo lyrinis herojus tiktai šiaip sau, tarp skaitinių apie muziejus ir pagonybę domėjosi kažkokių valstiečių programa.

„Beveik, kaip mano mintys. Lietuvos žemdirbiams, kurie ant savo pečių ištempė Lietuvą iš ekonominės krizės buvo pranešta, jog Lietuvoje nereikalingas žemės ūkis ir žemės ūkio specialistai“, – konstatavo Pijus skaitydamas „valstiečių“ programą.

Neturėtų būti likę nė menkiausios abejonės, kad „Naisių vasaros“ valstiečių sąjungos ir tikruose rinkimuose į tikros šalies parlamentą dalyvavusios Valstiečių ir žaliųjų partijos lozungai dėl alkoholio irgi skiriasi iš esmės, o jei kur ir sutampa, tai atsitiktinai ir tikrai ne dėl rinkimų.

„Žinai, juokais sakau, o kad padarius tokį koncertą, kur nebūtų jokio alkoholio. Juokiasi iš manęs, sako, kad niekas neateis. O aš sakau, kad ateitų žmonės. Pavyzdžiui, padaryti visos Lietuvos žemaitukų varžybas arba kokį nors muzikinį festivalį“, – fantazavo Pijus.

Daugiau apie alkoholį Naisiuose ir kitas serialo, niekaip nesusijusio su rinkimais, menines ypatybes, R.I.T.A. žada papasakoti kitame jau trečiajame pasakojime apie Naisių Pijų ir Ramūną.