Asociacija kviečia visus kartu su bendraminčiais Kovo 11-osios dienos išvakarėse „pabūti su Lietuvos istorija“ ir pabandyti ne tik pasitikrinti savo žinias, bet ir praplėsti akiratį. 

„Lietuvos istorijos žinovas“ – puikus būdas suburti skirtingų pažiūrų ir profesijų žmones, apjungti skirtingas kartas ir patirti bendruomeniškumo jausmą. 

Konkurse gali dalyvauti 5-12 klasių mokiniai, Lietuvos Respublikos piliečiai ir gyventojai bei išeivija. Konkursas vyks mokyklose ir visuomenės atstovų įsteigtų vietinių organizacinių komitetų numatytose vietose. Organizatoriai skatina panaudoti muziejų ir bibliotekų patalpas. Vilniuje visuomenės atstovai kviečiami į Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės Valdovų rūmų muziejų (registracija yra išankstinė).

Visiems konkurso dalyviams bus pateikta vienoda užduotis su klausimais iš įvairiausių Lietuvos istorijos laikotarpių. Užduoties atlikimui skiriamos 45 minutės. Klausimai yra rengiami taip, kad įvairaus amžiaus mokiniai ir suaugusieji galėtų ne tik parodyti savo žinias, bet ir patirti pažinimo ir pasididžiavimo jausmą savo istorija. Labai svarbu, kad rengimo grupėje dalyvauja ir mokytojai, ir mokslininkai, todėl galima tikėtis ne tik įdomių ir prasmingų klausimų, bet ir tinkamo jų paskirstymo pagal sudėtingumo lygį. Be to, reikėtų pažymėti, kad istorijos žinojimas ir supratimas yra nelengvai apibrėžiamas pagal amžių ar žmogaus užimamas pareigas. Tikrasis jos įsisąmoninimas yra visada susijęs su vidinėmis žmogaus nuostatomis ir vertybėmis. Todėl nenuostabu, kad į kai kuriuos klausimus gali atsakyti penktokas, o vyresnės klasės mokinys ar senokai baigęs mokyklą asmuo gali ir nežinoti atsakymo. Rengėjų grupė deda daug pastangų, kad klausimai būtų parengti ne tik kokybiškai, bet ir turėtų akivaizdžią žinojimo prasmę. Be to, kai kurių klausimų formuluotėse bus galima rasti ir netiesioginių užuominų, kurios turėtų padėti prieiti prie teisingo atsakymo.

Negalintys atvykti į konkursą turės galimybę atlikti užduotį naujienų portale DELFI kovo 10 d. 12 val. arba užduotį su atsakymų variantais – elektroninį testą – Lietuvos istorijos mokytojų tinklalapyje www.istorijosmokytojai.lt, pasibaigus konkursui.

Prie Konkurso organizavimo ir vykdymo gali prisidėti įvairių Lietuvos Respublikos valstybinių institucijų ir visuomeninių organizacijų bei išeivijos bendruomenių įsteigti vietiniai organizaciniai komitetai.

Mokyklos ir visuomenės įsteigti vietiniai organizaciniai komitetai, norintys dalyvauti konkurse, kviečiami registruotis tinklalapyje www.istorijosmokytojai.lt iki kovo 1 d.

Pavieniai asmenys, norintys dalyvauti konkurse, turi kreiptis į įsteigtus vietinius organizacinius komitetus, kurie bus skelbiami Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos tinklalapyje www.istorijosmokytojai.lt. Užsiregistravusioms mokykloms ir visuomenės įsteigtiems vietiniams organizaciniams komitetams iki kovo 5 d. bus išsiunčiama detali konkurso vykdymo instrukcija.
Konkurso organizatoriai skatinami pasibaigus konkursui ir surinkus atliktas užduotis, organizuoti užduoties aptarimus pagal užduoties rengėjų parengtas vertinimo instrukcijas.

Visa informacija, susijusi su konkursu, bus skelbiama tinklalapyje www.istorijosmokytojai.lt.
Iškilus klausimams dėl konkurso, galima kreiptis į Konkurso organizacinį komitetą elektroniniu paštu istorijosmokytojai@gmail.com. 

Lietuvos istorijos mokytojų asociacija dėkoja projekto partneriams. Tai Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos istorijos institutas, Vilniaus Universiteto Istorijos fakultetas, Lietuvos Edukologijos universiteto Istorijos fakultetas, Lietuvos politologų asociacija, Nacionalinis muziejus LDK Valdovų rūmai, Lietuvos Respublikos Seimo parlamentinė grupė ,,Už istorinę atmintį ir teisingumą“, LR Seimo Kanceliarija, Lietuvos mokinių parlamentas,Vilniaus Universiteto studentų atstovybė, edukacinė programa ,,GoHisto“, naujienų portalas DELFI.