VRK posėdyje šeštadienį taip pat aptarti balsų perskaičiavimo keliose apylinkėse rezultatai, jie irgi bus tvirtinami sekmadienį.

Tautininkų lyderis Gintaras Songaila skundą pateikė dar po pirmojo Seimo rinkimų turo. Jame VRK prašoma panaikinti Seimo rinkimų daugiamandatėje bei visose vienmandatėse rinkimų apygardose rezultatų galiojimą ir įstatymų nustatyta tvarka skelbti pakartotinius Seimo rinkimus.

Tautininkai tvirtina, kad dėl teisėsaugos institucijų vangumo nebuvo užkirstas kelias "masiniam balsų pirkimui".

"Kadangi daugiamandatėje rinkimų apygardoje vieno mandato kvota buvo 15,988 tūkst. rinkėjai, tai dėl masinio rinkėjų balsų pirkimo (mūsų ir kitų partijų stebėtojų padaryti įrašai byloja, kad perkama buvo būriais, o neretai vežama ir autobusiukais, tad vidutinis nupirktų balsų skaičius pažeidimų vietose tikrai siektų keliasdešimt rinkėjų) kyla pagrįstų abejonių, ar kandidatų sąrašui tenkančių mandatų skaičius galėjo būti nustatytas ne daugiau kaip vieno mandato tikslumu, kaip tą nustato Seimo rinkimų įstatymo 91 straipsnio 1 dalies 2 punktas. Vien už Darbo partiją paduotų ir galimai nupirktų balsų kiekis, kiek tai susiję su 4 kandidatais ir dviem apygardomis, sudaro ženkliai daugiau nei vieno mandato kvota šiuose rinkimuose", - dėsto skundo autoriai.

Anot jų, vieno mandato daugiamandatėje apygardoje netekimą vienam sąrašui, o kitam sąrašui - įgijimą, šiuose rinkimuose lėmė vos daugiau kaip 2 tūkst. rinkėjų balsų.

"Mes neturime pagrindo patenkinti G.Songailos skundo", - šeštadienį VRK posėdyje sakė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, akcentavęs, kad G.Songaila negali pagrįsti teiginių dėl rinkimų pažeidimų masiškumo. Tačiau spendimas atidėtas iki sekmadienio.

G.Songaila VRK šeštadienį pateiktame skundo papildyme, be kita ko, aiškina, kad negalima tvirtinti rinkimų rezultatų, kol neišsklaidytos žiniasklaidoje pasirodžiusios versijos dėl Nacionalinės kredito unijos lėšų užvaldymo vienos iš partijų naudai.

Nelaukdamas VRK sprendimo G.Songaila jau yra įregistravęs Seimo nutarimo projektą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą su paklausimu, ar spalio 14 dieną vykstant rikimams daugiamandatėje apygardoje nebuvo šiurkščiai pažeisti Seimo rinkimų įstatymai, ir ar pažeidimai leido nustatyti tikslius rinkimų rezultatus.

Įstatymas numato, kad kandidatai bei partijos ne vėliau kaip per 24 valandas, kai paskelbiami oficialūs rinkimų rezultatai, gali apskųsti Seimui ar prezidentui VRK sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. Tuomet Seimas ar prezidentas su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo kreipiasi į Konstitucinį Teismą.

Tautininkų sąjunga Seimo rinkimuose dalyvavo su koalicija "Už Lietuvą Lietuvoje". Jai nepavyko įveikti 7 proc. rinkimų barjero. Ji surinko 0,94 proc. rinkėjų balsų.

VRK Liberalų sąjūdžio prašymu šeštadienį perskaičiavo Baltijos apygardos vienos apylinkės negaliojančius biuletenius.

"Vienoje rinkimų apygardoje - dvidešimtoje, Baltijos - perskaičiavimo rezultatai aprodė absoliučiai tuos pačius duomenis, ką mes turėjome ir iki to perskaičiavimo. Visiškai su tais duomenimis sutiko ir pareiškėjai", - žurnalistams šeštadienį sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Baltijos apygardoje nugalėjo Darbo partijos atstovas Raimundas Paliukas, savo varžovą Liberalų sąjūdžio atstovą Artūrą Šulcą aplenkęs 68  balsais. Liberalai prašymą perskaičiuoti  balsus grindė dideliu negaliojančių biuletenių skaičiumi - iš viso apygardoje nustatyti 579 negaliojantys biuleteniai.

Taip pat VRK perskaičiavo dviejų Pajūrio apygardos apylinkių, Alksnynės ir Ateities, visus biuletenius, dar keliose apylinkėse su vietos komisijų nariais aiškinosi, kodėl iš viso nėra negaliojančių biuletenių balsuojant iš anksto - ar tai galėjusi būti klaida, ar visi biuleteniai galiojantys.

Po šio perskaičiavimo, pasak Z.Vaigausko, nustatyta, kad konservatorius Pranas Žeimys prieš "darbietę" Genoveitą Krasauskieną laimėjo 38 balsais - devyniais balsais mažesniu skirtumu, nei nustatė balsus perskaičiavusi apygardos komisija.

"Pajūrio rinkimų apygardoje mes skundus pradėjome gauti po to, kai apygardos rinkimų komisija perskaičiavo rezultatus (...). Mes perskaičiavę nustatėme, kad Alksnynės apylinkės rinkimų komisija biuletenius buvo suskaičiavusi teisingai. O apygardos rinkimų komisija vis dėl to apsirikusi buvo dėl biuletenių skaičiaus", - sakė Z.Vaigauskas.

Pasak Z.Vaigausko, balsų perskaičiavimo rezultatai bus patvirtinti sekmadienį.

"Mes nepriiminėjome šiandien spendimų. Dėl Baltijos apygardos jau sprendimas yra aiškus, bus tvirtinami rezultatai, daugiau skundų nebėra. O dėl Pajūrio apygardos dar kartą komisijos nariai persvarstys, apibendrins visą turimą informaciją ir rytoj pasiūlys išvadą", - sakė VRK pirmininkas.

Galutinius Seimo rinkimų rezultatus VRK ketina skelbti sekmadienį.

"Rytoj mes žadame baigti nagrinėti G.Sonagilos, Tautininkų partijos pirmininko, skundą, taip pat skundą dėl Pajūrio (apygardos - BNS) ir pradėti tvirtinti rinkimų rezultatus visose vienmandatėse apygardose antro balsavimo rato, taip pat daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus - kandidatų sąrašo eiles ir kandidatų sąrašą, kam konkrečiai tenka Seimo nario mandatai", - apibendrino Z.Vaigauskas.