V. Jalago už posėdžių nelankymą taip pat skirta ir 6 MGL (minimalaus gyvenimo lygio – ELTA) 300 eurų bauda.

Praėjusią savaitę vykusiame riaušių bylos nagrinėjimo posėdyje bylą nagrinėjęs teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis nurodė, kad gauta informacijos, jog tiek A. Misiūnas, tiek V. Jalago nesilaiko kardomųjų priemonių, taip pat yra be priežasties praleidę ne vieną teismo posėdį.

Teismo duomenimis, A. Misiūnas yra praleidęs 8 iš 12, o V. Jalago – 6 iš 12 įvykusių teismo posėdžių.

Kaltinamąjį kovinio sporto atstovą A. Misiūną riaušių prie Seimo byloje prokurorai praėjusią savaitę prašė suimti 3 mėnesių laikotarpiui. Toks prašymas teismui praėjusią savaitę pateiktas atsižvelgus į tai, kad kaltinamasis byloje praleido 8 iš 12 vykusių posėdžių, taip pat policijos pareigūnai negalėjo jo rasti nurodytu adresu.

J. Jeglinskins tikino, kad A. Misiūną į teismo posėdį pavyko policijos pareigūnams atvesdinti tik iš antro karto, mat pirmuoju bandymu kaltinamojo nepavyko rasti nurodytu adresu Klaipėdoje. Vėliau, pasak teisėjo, A. Misiūną pavyko rasti, tik susisiekus su jo drauge, jis rastas kitu adresu.

Pats A. Misiūnas teisme sakė, kad ne visada būna namuose, būtent policijai nurodytu adresu. Jis taip pat teigė, kad periodiškai policijoje nesiregistruoja, nors būtent tokia kardomoji priemonė jam galioja. A. Misiūnas, paklaustas, kodėl ignoruoja teismo posėdžius, juose nesilanko, teigė, jog ne visada galėjęs į juos atvykti.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Remigijus Matevičius teisme sakė, kad tiek V. Jalago, tiek A. Misiūnas, neatvykdami į teismo posėdžius, pažeisdami jiems skirtas kardomąsias priemones, tiesiog ignoruoja teismą, trukdo vykdyti teisingumą.

A. Misiūnas, reaguodamas į tokį siūlymą, prašė jam suėmimo netaikyti. Jis pažymėjo esantis profesionalus sportininkas ir, anot jo, laisvės netekimas jam gali sugriauti kovotojo karjerą.

Baigta nukentėjusio pareigūno apklausa


Trečiadienio posėdyje teismas taip pat baigė pareigūno Vaido Maziliausko apklausą. Policijos „Dialogo grupėje“ 2021 metų rugpjūtį dirbęs ir riaušių byloje nukentėjusiu pripažintas V. Maziliauskas praėjusios savaitės posėdyje pasakojo, kad po riaušių jo atvaizdu pradėta dalintis socialiniuose tinkluose, buvo nurodoma, kad neva jis yra provokatorius.

Dėl šių veiksmų pareigūnas nori prisiteisti 3 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Šios savaitės posėdyje klausimus pareigūnui uždavė kaltinamieji Antanas Kandrotas, Adelina Sabaliauskaitė, Gvidijus Repšys ir keletas kitų.

Pareigūno teirautasi, kelintą valandą jis atvyko prie Seimo, kada išvyko, ar jis, ar jo kolegos ėmėsi veiksmų, kurie galėjo lemti visuomenės neramumus, taip pat kokie protestavusiųjų žodžiai jį įžeidė, ar jį apskritai žeidžia epitetai „gaidys“, „mentas“.

Dalį kaltinamųjų klausimų teisėjų kolegijai pirmininkavusi teisėja Zina Vilnienė pripažino nederamais.

V. Maziliauskas savo ruožtu pažymėjo, kad jokių nurodymų pareigūnams imtis vienų ar kitų veiksmų prieš protestuotojus nedavė.

Tuo metu nukentėjusysis Aidas Mazys trečiadienio posėdyje atleistas nuo apklausos.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims


ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

Parodymus davė riaušių metu sužalotas pareigūnas

Antroje bylos nagrinėjimo posėdžio dalyje parodymus davė nukentėjusiuoju pripažintas policijos pareigūnas, riaušių metu buvęs Vyčio rinktinės vyriausiuoju patruliu, Artūras Bykovas. Jis teigė, kad 2021 metų rugpjūčio 10-ąją prie Seimo jis su kolegomis atvyko užtikrinti viešosios tvarkos, nes prie parlamento būriavosi minia.

„Stovėjau prie Seimo. Užtikrinau viešąją tvarką. Ten žmonių susirinkimas buvo. Stovėjome, reikėjo pastumt žmones nuo Seimo sienos, kad būtų pravažiavimas. Užstatytas buvo praėjimas ir pravažiavimas. Žmonės stovėjo, šūkavo, buvo kažkuo nepatenkinti“, – trumpai minios elgesį riaušių prie Seimo metu apibūdino A. Bykovas.

Jis pripažino riaušių metu nukentėjęs fiziškai – kažkuriuo metu gavo smūgį į galvos sritį vėliavos kotu.

„Priešais minią stovėjau. Gavau smūgį. Į šalmą. (...) Po akimi. (...) Buvo prakirsta oda ir kraujas išėjęs, bet tokios kaip mėlynes nebuvo, pagal spalvą“, – savo sužalojimus detalizavo A. Bykovas.
A. Bykovas taip pat teigė, kad minia priešiškai elgtis pareigūnų atžvilgiu pradėjo po to, kai pareigūnai mėgino žmones patraukti nuo Seimo sienos.

„Įžeidinėti pareigūnus pradėjo jau po to, kai pradėjome stumti žmones nuo pastato sienos. (...) Pradėjo mėtyti akmenis, su pagaliais šokinėti, spardyti pareigūnus – jie buvo su skydais. Buvo puolimai.

Suduodavo, stengėsi pataikyti į pareigūnus. (Akmenis mėtė – ELTA) į pareigūnų pusę. Galvojau, kad ir man pataikė su akmeniu“, – sakė A. Bykovas.

Dėl minimo sužalojimo pareigūnas teigė nedarbingumo nepatyręs. Jis taip pat pažymėjo, kad dėl minios veiksmų – mėtytų akmenų – buvo apgadinti ir policijos automobiliai.