„Dar 15 minučių palaukiam ir einam iš čia“, – atsistojęs prieš salę susirinkusiesiems kalbėjo vienas iš teisiamųjų Antanas Kandrotas-Celofanas.

Jis taip piktinosi, nes teisėjai nepasirodė lygiai 9 val. 30 min., kai numatyta posėdžio pradžia.

„Nesiskaitys, kad išėjom iš posėdžio, nes teisėjų nėra, posėdis neįvyko“, – tęsė jis.

Anksčiau teismas Celofanui ir keliems kitiems yra jau skyręs piniginę baudą už pasišalinimą iš posėdžio, tačiau Apeliacinis teismas jam ją panaikino.

Galiausiai atėjęs teisėjų kolegijos pirmininkas Jeugenijus Jaglinskis paaiškino, kad jie pasirodo tik po to, kai sekretorė sužymi visus atvykusius dalyvius. Riaušių byla, kur teisiami 87 asmenys, nėra visiškai uoliai lankoma – paprastai bent keli kaltinamieji joje nepasirodo.

Kai kurie kaltinamieji nedalyvauja dėl objektyvių priežasčių, štai Almantas Bimba prieš keletą dienų gavo 9 dūrius peiliu ir tik antradienį buvo paleistas iš ligoninės, pranešė jo advokatas. O štai Arnoldas Kriskis nuo teisingumo pasislėpė, dar liepą nutarta paskelbti jo paiešką, tačiau kol kas vyras nerastas. Dar vienas ginamasis pamiršo atvykti į teismą ir prašė leisti jam prisijungti nuotoliniu būdu, tačiau teisėjas tokio prašymo netenkino.

Sklandžiai pradėti procesą sudėtinga – vien teismui sužiūrėti, kas atvyko į posėdį, užtrunka beveik valandą.

Apsižodžiavo su teisėju


Baigus dalyvių žymėjimo procesą, pasisakyti panoro Adelina Sabaliauskaitė. Ji pasakojo prašiusi įrašų, kurie įrodytų jos dalyvavimą riaušėse.

„Gaunu vienintelį įrašą, kur Sabaliauskaitė ragina nemėtyti akmenų. Ar čia vienintelis įrašas, ar yra daugiau jų, ar jie atsiras bylos eigoje“, - kalbėjo A. Sabaliauskaitė.

Šį įrašą per savo kompiuterį ji paleido, nepaisydama teisėjo reikalavimų to nedaryti ir jį išjungti.

„Yra jų daugiau. Ir ateičiai, ne jūs galite užduoti klausimus prokurorams ir teisėjams, o prokurorai ir teisėjai jums užduos klausimus“, - pareiškė J. Jaglinskis.

Šis apsižodžiavimas iššaukė pasipiktinimą salėje. Kitas kaltinamasis ėmė piktintis, esą žadėta, kad įrašai turėtų būti suskirstyti asmeniškai apie kiekvieną kaltinamąjį.

„Jeigu jūs susipažintumėte su įrašais, kurių yra begalė, kai kurie įrašai susiję su vienu kaltinamuoju, kiti įrašai susiję su dalimi įvykių ir kaltinamųjų“, - paaiškino teisėjas Mindaugas Striaukas.

Išvarė skandalingąją mokytoją


Vienas advokatas paprašė grąžinti bylą prokurorui bei kitas prašė išskirti bylą jo ginamojo Arūno Slonkaus atžvilgiu. Po šio prašymo salėje dar kartą kilo chaosas.

„Sabaliauskaite, čia yra ne jūsų kiemas. Jokių replikų negalima daryti teismo posėdžio metu!“ – raminti puolė teisėjas.

Tuomet J. Jaglinskis liepė atsistoti vyrui žaliais marškinėliais, jis prisistatė kaip Mindaugas Gecevičius.

„Esate įspėjamas, kad už replikas ir įžeidinėjimus galite būti pašalintas iš teismo posėdžių salės“, – sakė teisėjas.

Prašymus pateikti norėjo ir riaušių organizavimu kaltinama Astra Genovaitė Astrauskaitė, tačiau jai to daryti neleista. J. Jaglinskis paaiškino, kad prašymams nagrinėti jau buvo skirti du posėdžiai, bet skandalingoji mokytoja nenusiramino ir reikalavo nušalinti prokurorą Romualdą Betingį bei grąžinti bylą į prokuratūra.

„Dabar jūs trukdote mums pasitarti. Jūs pertraukinėjate, turėkite etikos kažkokias taisykles, – ramino mokytoją teisėjas, tačiau ši nenutilo, todėl galiausiai pareiškė. – Jūs šalinama iš teismo posėdžio salės, prašome palaukti koridoriuje. Jei jūs geranoriškai nepaliksite teismo salės, bus pakviesti pareigūnai.“

A. Astrauskaitė gražiuoju išėjo iš salės. Kol ji buvo išėjusi, piktintis ėmė ir Celofanas, kad įjungti salėje tvarką prižiūrinčių policininkų vaizdo registratoriai.

„Draudžiama filmuoti, bet registratoriai įjungti. Visi tada galite filmuoti!“ – aiškino A. Kandrotas.

Kiek aprimus šiam chaosui, mokytojai leista grįžti į salę, o prašymai grąžinti bylą - atmesti.

Iškart po to Celofano advokatas paprašė nušalinti visą teisėjų kolegiją, nes jų anksčiau skirta bauda ir kardomosios priemonės A. Kandrotui buvo panaikintos Apeliaciniame teisme.

Po tokio prašymo teisėjų kolegija paskelbė pertrauką iki 13 val. 30 min. Grįžę teisėjai pranešė atmetantys prašymą juos nušalinti.

Prašymai nesibaigia

Popiet prokuroras išsakė prašymą skirti kardomąsias priemones A. Kandrotui, viena jų – nesilankyti masiniuose renginiuose. Celofanas su tokia pozicija kategoriškai nesutiko bei aiškino, esą taip bandoma sužlugdyti jo neseniai įkurtą partiją ir eliminuoti jį iš politinės veiklos. Teismas dėl to pasisakys vėliau.

Po to Mantas Čereškevičius pakviestas išsakyti savo poziciją dėl kaltės, bet iš pradžių teisėjo buvo pabartas, kad popiet išėjo iš praėjusių dviejų posėdžių.

„Kas jums leido išeiti“, - klausė J. Jaglinskis.

„Niekas neleido, išėjau tiesiog. Baudą skyrėt, aš ją sumokėsiu. Čia vyksta visokios nesąmonės, ką čia man sėdėti“, - atkirto M. Čereškevičius.

„Nereikėjo eiti ten, dėl ko šita byla, nereikėtų čia ir sėdėti“, - pastebėjo teisėjas.

Kaltę M. Čereškevičius pripažino iš dalies, o parodymus sakė duosiantis po visų liudytojų apklausos.

Kaltinimai perskaityti dar 3 likusių žmonių atžvilgiu. Erika Andriukaitė įtariama tuo, kad būdama neblaivi su vėliavos kotu atakavo pareigūnus, Edmundas Strukovskis akmenis į pareigūnus metė mažiausiai 5 kartus, o kovotojas Arnoldas Misiūnas – bent 3 kartus.

Pastarieji du savo kaltę pripažino iš dalies. O E. Andriukaitė nesutiko su kalte. Be to, ji paprašė leisti jai dalyvauti posėdžiuose nuotoliniu būdu, nes dirba ir viena augina 4 vaikus, bet teismas šį prašymą atmetė.

Prašymą paleisti jį iš posėdžio dėl to, kad vaikus reikia pasiimti iš darželio, pateikė ir A. Misiūnas.

Tokį pat prašymą išsakė ir Celofanas, argumentuodamas, kad jam reikia pas gydytojus. Šiuos prašymus pasitarę teisėjai taip pat atmetė.

Prisipažino spyręs


Kaltę pilnai pripažįstantis ir parodymus sutikęs duoti alytiškis Rolandas Strežas pasakojo vienas atvažiavęs į mitingą prie Seimo iš pat ryto.

„Buvo taikus mitingas. Nieko blogo ten nevyko. Vyko taikus, legalus mitingas dėl vyriausybės prievartos, dėl skiepų, dėl visko, dėl testavimo mokyklose užkniso kariauti, – dėstė jis. – Išbuvau visą dieną, jau ruošiausi važiuot, jei ne tie atvažiavę policininkai su skydais ir bananais.“

Vyras pripažino 4 kartus spyręs į skydus, nes pareigūnai pradėjo minią stumdyti.

„Buvo pareigūnų perspėjimų atsitraukti, – pripažino jis, o klausiamas, ką dar matė riaušėse, atsakė. – Nieko nemačiau, nes buvau nupurkštas dujomis.“

Teisėjo klausiamas, su kuo atvyko į mitingą, kaltinamasis atsakė: „Su mašina“. Po šių žodžių salėje pasigirdo juokas, o J. Jaglinskiui eilinį kartą teko tildyti žmones.

R. Strežas išreiškė prašymą atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir perduoti jį žmonos atsakomybei.

Mėtė tinko gabalus


Kaltu prisipažinęs Robertas Palubinskis pasakojo lemtingąją dieną vakare gulėjęs namie po darbų, kai feisbuke pamatė tiesioginę transliaciją apie neramumus prie Seimo. Jis nusprendė ten nuvažiuoti.

„Nuvažiavau pasižiūrėti, kas ten vyksta“, - klausiamas, kodėl ten vyko, sakė jis.

Pasak teisiamojo, nuvykęs ten apie 22 val. jau rado pareigūnus su skydais bei žmonių minią.

„Žmonės stovėjo, dainavo dainas, lietuvišką himną, nieko tokio ten neįvyko. Prie mano akių niekas nieko nemetė ir niekas nieko blogo nedarė“, - tvirtino vyras.

Galiausiai pareigūnai žmones pradėjo vyti link degalinės ir paleido ašarines dujas.

„Jie papurškė man dujų, aš supykau. Stovėjo ten statybinis konteineris, paėmiau iš ten kumščio dydžio tinko gabalus, pasiėmiau keletą tų gabalų, gal 3, gal 4, mečiau į pareigūnus su skydais“, - kalbėjo vyras.

Namo R. Palubinskas tą naktį neišvažiavo, dėl riaušių jis buvo nedelsiant sulaikytas ir išvežtas į areštinę.

Delfi primena, kad 2021 m. rugpjūčio 10-ąją įvykusių riaušių organizavimu kaltinimai pateikti Astrai Genovaitei Astrauskei.

Už riaušių organizavimą, pagal BK 283 str., gresia laisvės atėmimas iki 6 metų, o už dalyvavimą jose - areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Dėl kalbų nuo scenos kaltinimai pateikti ir pagal BK 122 str., čia numatyta atsakomybė už viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Taip pat kai kurie kaltinamieji teisiami dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ir šaltaisiais ginklais, narkotikais, mokėjimo priemon bei dokumentu. Dalis nelegalių daiktų rasta tyrimo metu, apsilankius įtariamųjų namuose.

Nukentėjusiaisiais pripažinti 27 asmenys, kurių 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Byloje kaltinami: Arturas Točilovas (Artur Točilov), Arnoldas Radzevičius, Žydrūnas Kamarovas, Jevgenijus Ivanovas (Jevgenij Ivanov), Audrius Kavaliauskas, Dominykas Ščeglovas, Gediminas Chaidakevičius, Karolis Pašilis, Kristina Baranovskienė, Mindaugas Genevičius, Saulius Vanagas, Oksana Pročkailo, Lukas Dolotovas, Vadimas Jalago, Rimas Mockus, Mindaugas Gudelis, Dmitrijus Kovaliovas (Dmitrij Kovaliov), Aurelijus Duoblys, Arūnas Slonkus, Imantas Alijevas, Mindaugas Jurkevičius, Tomas Janušauskas, Valdas Romas, Stanislavas Gaidulevičius (Stanislav Gaidulevič), Dovydas Kubričenka, Artūras Petrovskis, Jaroslavas Zareckis (Jaroslav Zareckij), Mantas Račkauskas, Vygantas Petkus, Mantas Stanionis, Erika Andriukaitienė, Vaclavas Kiselis (Vaclav Kisel), Mantas Čereškevičius, Haroldas Pasvenskas, Laurynas Jocys, Mindaugas Vasiliauskas, Artūras Rimša, Gvidijus Repšys, Sigita Repšytė, Rolandas Strež, Arnoldas Adomaitis, Arnoldas Kriskis, Vidmantas Venckus, Tomas Pūtys, Almantas Bimba, Robertas Polubinskis (Robert Polubinskij), Laura Leščinskaitė, Mariušas Kovalevskis (Mariuš Kovalevskij), Aretas Voslys, Aurimas Gudelaitis, Haroldas Tolvaiša, Arūnas Stungurys, Žydrūnas Patašius, Žydrūnas Ravinis, Edmundas Strukovskis (Edmund Strukovskij), Vladislavas Derkačius (Vladislav Derkač), Sajatas Tomejanas (Sajat Tomejan), Raimondas Šakalys, Kęstutis Razulis, Edita Bernotaitė, Edvinas Skulmis, Dmitrijus Vinogradovas (Dmitrij Vinogradov), Darius Birbalas, Dariušas Jurgilevičius (Dariuš Jurgilevič), Andrejus Lobovas, Antanas Kandrotas, Igor Siubarov, Arnoldas Misiūnas, Antanas Norvydas, Žydrius Bernotas, Antonas Matiukovas (Anton Matiukov), Karolis Jonikas, Eitvydas Galvydis, Arvydas Jasaitis, Karolis Cieminis, Viktoras Matesovičius, Adelina Sabaliauskaitė, Nerijus Stripeikis, Dainius Sobčukas, Giedrius Panka, Aleksandras Tarasenko (Aleksandr Tarasenko), Pavel Tarasenko, Mindaugas Slonkus, Vidas Mickevičius, Augustina Mieldažienė, Kęstutis Dėdinas, Astra Genovaitė Astrauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)