Režisierė pasakoja su J. Vaitkumi dirbanti jau 8 metus. Trejus metus ji Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje J. Vaitkui padėjo „auginti“ studentų kursą, taip pat Rusų dramos teatre nuolat kuria choreagrafijas spektakliams.

„Dažnai būnu su Jonu, ir ką aš galiu pasakyti – Simoną Biekšaitę pažįstu beveik 10 metų, aš žinau Simutę – tai tas žmogus, kuri visiškai nučiuožusi menininkė, kuri amžinai visur vėluoja, viską pamiršta, pameta, neatsimena, prisikuria kažko, paskui sako – „tu man taip sakei“. Kaip sakau, yra žmonės prie kultūros, ir yra žmonės visiški menininkai, tai va ji yra ta menininkė, kuri susipainiojusi tarp realybės ir fantazijos. Taip būdavo nuo senų laikų“, – apie scenografę J. Biekšaitę, kuri pirmoji J. Vaitkų apkaltino seksualiniu priekabiavimu, kalbėjo M. S. Šimulynaitė.

M. S. Šimulynaitė sutiko „su žvake nestovėjusi“ ir nieko negalinti pasakyti apie choreografės papasakotą nutikimą J. Vaitkaus namuose, tačiau darbinių susitikimų metu S. Biekšaitė esą pati vyrams siųsdavo signalus.

„Ji yra tas žmogus, kad kai pamato vyrą, ateina, žinote, kaip būna, kad moteris siunčia signalą – ji yra ta flirtuojanti, kuri atsisės būtinai taip, kad šlaunytė matytųsi, pradės nuo kažkokio bajeriuko, prikoliuko, o ne nuo darbo aktualijų. Tame pačiame Klaipėdos muzikiniame teatre pristatymas scenografinių idėjų ar mano spektaklio – ateina ji, pradeda ne apie projektą kalbėti, o šypsotis, kažką miau miau, kiau kiau. Ji tokia iš natūros.

Kodėl ji Vaitkų ima būtent dabar, kada šį mėnesį rinkimai į postą? Aš nežinau, negaliu guldyti galvos, bet aš manau, kad čia visiškai kombinuota ar su Gintaru Varnu, ar su kitu kandidatu į vadovo postą. Man atrodo, čia, ko gero, jai kažkas bus pamokėję“, – kalbėjo režisierė. Jos žiniomis, J. Varnas kandidatuoja į Rusų dramos teatro vadovus, o J. Biekšaitė su G. Varnu yra dirbusi.

Kaltina pačias moteris

J. Vaitkaus bendražygė pasakojo ne kartą režisierių mačiusi renginių metu ir tvirtina, kad moterys ant jo lipa pačios.

„Aš Joną pažįstu seniai, aš jį mačiu visai neseniai ir viename furšete, ir kitame po spektaklių, premjerų, ir blaivą, ir girtą, ir aš matau, kad lipa ant jo tos aktorės kaip katės, jis yra tas žmogus, kuris sako „Eik, eik, tik eik, baikit“... Staiga keturiomis rėplioja, į delną savo organą deda... Man nesuvokiama“, – J. Vaitkų gina M. S. Šimulynaitė.

Priminus, kad kalba jau keturios merginos, M. S. Šimulynaitė sarkastiškai juokavo, kad artėjant premjerai ir ji galinti pasidaryti „pijarą“ ir pareikšti, kad prie jos „lindo Oskaras, jis padėjo butelį ant stalo, man buvo labai baisu, aš pasimečiau, jis pasakė, kad jei nori dirbti su juo, aš turiu jam kai ką padaryti“.

M. S. Šimulynaitės aiškinimu, jei režisieriaus namuose ant stalo pamatai vyno butelį, reikia atsistoti, atsiprašyti, kad metas reikalams aptarti netinkamas, ir išeiti. Ji taip pat gyvenime negirdėjo, kad darbinis susitikimas vyksta režisieriaus namuose.

„Tos aktorės kartais pasimeta tarp savo fantazijos ir realybės, ir aš nežinau, kodėl J. Biekšaitė būtent dabar, o ne pavasarį kokį ar rudenį, kada ne rinkimai, kerta visą šį reikalą. (…) Propaganda akivaizdi, kokia tik gali būti šlykščiausios pusės. Aš nepažįstu tų merginų, kur išėjo šviežias straipsnis, nesu su jomis dirbusi, bet aš matau kitas aktores – nesakau, kad visos, bet didžioji dalis aktorių ir per repeticijas, ir šiaip – visą laiką lyg koks flirtelis, bajeriukas, o nėra santykio, kad tu esi režisierius, aš esu aktorius, aš darau savo darbą, tu – savo. Ir tas sienas laužo ne režisierius, o tos moterys – scenografė ir aktorė . (…) Reikėtų smarkiai paanalizuoti tų merginų psichines būsenas“, – apibendrino M. S. Šimulynaitė.

Režisierė taip pat yra dirbusi ir su Š. Bartu. Ji klausia, kodėl niekas nenori iškelti temos, kaip moterys priekabiauja prie vyrų, kiek jos sugriovė šeimų, išardė santuokų.

„Kodėl vyrai nekaltina moterų priekabiavimais, kiek yra aktorių, lipusių ant to paties Koršunovo, ir ant Vaitkaus. Vyrai visada sukandę dantis sėdi ir tyli, nieko nesako, o moterys rėkia“, – dėsto M. S. Šimulynaitė.

J. Vaitkus kaltina Rusiją

DELFI primena, kad sekmadienį J. Vaitkų seksualiniu priekabiavimu apkaltino scenografė J. Biekšaitė. Antradienį apie patirtą seksualinių priekabiavimą prabilo buvusi J. Vaitkaus asistentė Judita Juknelė.

Ketvirtadienį savo istoriją DELFI papasakojo buvusi J. Vaitkaus studentė, aktorė Eglė Lekstutytė. Ji pasakojo, kaip prieš 10 metų pakviesta į režisieriaus namus pasikalbėti, sulaukė klausimų apie nekaltybę, buvo paprašyta jį sugundyti, galiausiai J. Vaitkus jai liepė užsimerkti ir duoti delną, į kurį įbruko savo lytinį organą.

Apie J. Vaitkaus namuose patirtą seksualinį priekabiavimą anonimiškai papasakojo kita buvusi J. Vaitkaus studentė, kurios asmenybė DELFI žinoma.

Tuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) dėstytojas, režisierius, Lietuvos rusų dramos teatro vadovas J. Vaitkus antradienį išplatintame pareiškime aiškina patiriantis tendencingą šmeižto kompaniją prieš jį ir jo vadovaujamą teatrą.

Jo tvirtinimu, šią kampaniją sistemingai vykdo nedraugiškų Lietuvai jėgų kontroliuojami propagandiniai portalai per savo viešojo informavimo priemones (internetinius portalus „sputnik.lt", „baltnews.lt“, televiziją „Pervyj. Baltijskij kanal“, kt.).

„O dėl viešuose tinkluose minimos seksualinio priekabiavimo kampanijos, nukreiptos asmeniškai prieš mane, tik charakterizuoja pačius tos kampanijos organizatorius ir nieko daugiau. Su jos turiniu nei aš, nei mūsų teatras neturi nieko bendra. Paskelbtame Kultūros ministerijos konkurse į Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas dalyvausiu“, – rašoma laiške.

J. Vaitkus taip pat pabrėžė pasiliekantis sau teisę kreiptis į teismą dėl garbės įžeidimo.