DELFI jau rašė, kad Burbiškių gatvėje šalia naujo gyvenamojo kvartalo „Venecija“ yra gražiai sutvarkytas ir įrengtas parkas. Nors jis turėtų būti prieinamas ir atviras visiems vilniečiams, nes tai – savivaldybės teritorija, dalį parko juosia tvora. Šalia parko yra įrengta nelegali stovėjimo aikštelė, pačiame parke – nelegali aikštelė su pavėsinėmis. Dėl šių statinių vyksta teisminiai ginčai.

Tačiau tai ne vienintelės teisinės problemos, su kuriomis susidurs kvartalas. Greta jo, valstybinėje žemėje, yra pastatyta pirtis, ji, žinoma, aptverta aukšta nepermatoma tvora. Dėl pirties bus kreipiamasi į teismą.

Viliojo kvartalo gyventojus

Pirtimi buvo viliojami ir „Venecijos“ kvartalo gyventojai, kuriems buvo žadėtos išskirtinės 36 proc. nuolaidos už naudojimąsi pirtimi, vis dėlto spalvinguose skelbimuose neminima, kad pirtis stovi valstybinėje žemėje, ir kad Statybų inspekcija nurodė ją nugriauti.

„Šalia kvartalo – parkas, kuriame yra pavėsinės, gyvasis kampelis su veisliniais triušiais ir dekoratyvinėmis Kamerūno ožkytėmis, griliai, pirtis su kubilu, sporto aikštelės, pėstieji ir dviračių takai“, - nelegaliais pastatais statytojai giriasi pardavinėdami butus.

Pirties Burbiškėse skelbimas

Kvartalo gyventojams taikoma išskirtinė nuolaida, galbūt tai buvo vienas iš privalumų viliojant būstus perkančius gyventojus. Be nuolaidos situacija yra kitokia. Valstybinėje žemėje esančios pirties aplankymas dviems valandoms savaitgalį vakare jums kainuotų 110 eurų. O neribotai tuo pačiu laiku pirtele galėtumėte naudotis už 180 eurų. Pigiausiai apsilankymas „valstybinėje“ pirtelėje kainuotų 80 eurų – dvi valandos darbo dienomis iki 17 val.

Už šią sumą galėsite pasikaitinti rusiškoje saunoje ar pasipliuškenti lauko SPA – „valstybinėje“ sūkurinėje vonioje.

VTPSI kreipsis į teismą

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dėl šios pirties kreipsis į teismą, kadangi prieš šešis mėnesius nurodė statytojams nugriauti savavališką statinį, bet šie to nepadarė. Tai DELFI patvirtino inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

„Dėl savavališkai pastatytos pirties statytojai UAB „Piliuona“ 2016-01-08 surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas iki 2016-07-08 nugriauti savavališkai pastatytą pirties pastatą ir sutvarkyti statybvietę. Pasibaigus privalomojo nurodymo įvykdymo terminui, atliktas patikrinimas – privalomasis nurodymas neįvykdytas. Bus rengiamas ieškinys teismui dėl statytojo įpareigojimo pašalinti savavališkos statybos padarinius“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Be leidimų anksčiau pradėjo dygti ir vienas daugiabutis

Nelegalūs statiniai aplink kvartalą ne vienintelė bėda, kuri lydėjo statytojus. DELFI jau rašė, kad vieno „Venecijos“ daugiabučio statybos taip pat buvo pradėtos be leidimų. Vėliau sekė teisminiai ginčai, kuriuose su statytoju buvo sudaryta taikos sutartis.

Dėl daugiabučio namo savavališkos statybos aktas surašytas 2013 metais, pradėjus savavališkai įrenginėti gręžtinius polius būsimiems statinio pamatams, ir statytojui UAB „Fucus statyba“ pateiktas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius. 2014 metų pradžioje nustačius, kad ant minėtų pamatų vykdoma daugiabučio gyvenamo namo statyba, surašytas dar vienas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius.

„Kai nurodymas per nustatytą terminą nebuvo įvykdytas, inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama įpareigoti statytoją tai atlikti. Vilniaus miesto apylinkės teismas 2015-05-26 nutartimi patvirtino taikos sutartį, kuria UAB „Fucus statyba“ įsipareigojo ne vėliau kaip per 12 mėnesių parengti statinio projektą ir gauti statybą leidžiančius dokumentus“, - anksčiau DELFI rašė V. Aliukonienė.

Įmonė sieta su abejotinos reputacijos verslininku

Žiniasklaidoje skelbta, kad „Piliuonos“ direktoriumi anksčiau buvo Igoris Šifrinas, kuris ne kartą yra varstęs teismų duris.

Žiniasklaidoje skelbta, kad 2014 metų spalio 8 dieną baudžiamuoju įsakymu buvo nubaustas I. Šifrinas. Jis buvo nubaustas už tai, kad tiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ir susitarė duoti kyšį. Teismas jam skyrė 11295 eurų baudą. Verslininkas ne kartą figūravo korupcijos bylose.

Dabar „Piliuona“ direktoriumi yra paskirtas Justinas Kezys, jis, Registrų centro duomenimis, yra ir vienintelis akcininkas nuo 2014 metų. Žiniasklaidoje skelbta, kad jis yra teisininkas. Įmonė turi tris darbuotojus.

Su įmone, kuri ir gavo privalomąjį nurodymą nugriauti statinius, UAB „Piliuona“, nei vienu iš viešai pateiktu kontaktiniu telefonu DELFI susisiekti nepavyko.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.