Bet šie pinigai laimės merginai neatnešė – kai vyras sužinojo, kad ne gelbėjo sunkiai sergančią merginą, o pateko į aferistės spąstus, kreipėsi į policijos pareigūnus. Ir nors šią itin įžūlią aferą sukūrusią ir iš jos pralobti norėjusią L. Lapkauskaitę teisėsaugininkai nustatė gana greitai, tačiau baudžiamasis procesas tęsėsi net keletą metų – teisiniuose labirintuose pasiklydę prokuroai sukčiavusiai merginai buvo nusprendę pakeisti kaltinimus iš sukčiavimo į svetimo turto iššvaistymo, o baudžiamąją bylą nagrinėję teisėjai jaunosios aferistės veiksmuose net nebuvo įžvelgę nusikaltimo požymių.

Ir tik dabar Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad apgaulės būdu svetimus pinigus užvaldžiusi L. Lapkauskaitė turi būti nuteista dėl sukčiavimo – teisėja Giedrė Telksnienė jai skyrė 2 metų laisvės apribojimo bausmę ir įpareigojo neatlygintinai išdirbti 180 valandų įstaigose, kurios rūpinasi rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Tai bus jau antras kartas, kai L. Lapkauskaitė rūpinsis tokiais žmonėmis – anksčiau teismas ją buvo nuteisęs dėl vagystės iš prekybos centro „Maxima“, kai ši per du kartus pavogė prekių už daugiau kaip 180 Eur.

Dėl sukčiavimo nuteista mergina laisvės apribojimo metu privalės nukentėjusiuoju pripažintam emigrantui sugrąžinti apgaulės būdu užvaldytus pinigus – 15 370 Eur.

Teismui, kaip ir ikiteisminį tyrimą atlikusiai policijai, nekilo abejonių, kad L. Lapkauskaitė veikė ne viena, tačiau jos bendrininkų, kurie buvo iš anksto pasiskirstę vaidmenimis, taip ir nepavyko nustatyti. O būtent šie bendrininkai emigrantą ir įtikino, kad iš tikrųjų Vilniaus ligoninėje yra gydoma per avariją suluošinta mergina, „sunkiai sergančiai Ksenijai gydyti“ iš žmonių renka pinigus.

Iš Lietuvos emigravęs ir užsienyje dirbantis vyras apie sunkiai sergančią merginą sužinojo su ja susipažinęs viename pažinčių portale – vyras neslėpė, kad ši jau pažinties pradžioje pasiūlė susirašinėti ne pažinčių portale, o tiesiogiai, naudojantis pokalbių programėle „WhatsApp“.

Asociatyvi nuotrauka
„Bendraudamas sužinojau, kad mergina guli ligoninėje, ji sakė, kad yra iš Maskvos, buvo papuolusi į avariją, nieko Lietuvoje nepažįsta – nusprendžiau jai nusiųsti pinigų, nes norėjau žmogų paremti ir palaikyti sunkioje situacijoje, tik nepagalvojau, jog patekau į aferistės pinkles“, – per apklausą kalbėjo vyras.

Jis buvo išsaugojęs susirašinėjimą su Ksenija, tai ir tapo pagrindiniu įrodymu, kaip iš emigranto buvo išvilioti pinigai – norėdamas padėti merginai, kuriai jautė simpatiją, jis net buvo paėmęs paskolą.

Iš pradžių vyrui buvo teigiama, kad sunkius sužalojimus patyrusiai merginai yra reikalinga atlikti blužnies operaciją, mergina aiškino, jog labai blogai ligoninėje jaučiasi, nes Lietuvoje neturi draugų ar pažįstamų, nemoka kalbėti lietuviškai, todėl negali susikalbėti su medikais ir ligoninės personalu.

Tokių žinučių prieš operaciją sulaukęs vyras merginą bandė nuraminti, prašė nesijaudinti, rašė, kad supranta, kaip ji jaučiasi ir jei tik reikės, labai džiaugsis galėdamas padėti, ne kartą prašė informuoti apie savo būklę.

„Tai bus jau ketvirta operacija, man jau tas pats, kartais norisi nepabusti po narkozės“, – apsimetinėjo mergina.

Emigrantas dažnai rašydavo merginai, visada pokalbius pradėdavo klausdamas, kaip ši jaučiasi, kokia jos sveikatos būklė, – visada sulaukdavo atsakymo, kad jai yra blogai, sveikata nė kiek negerėja.

„Viskas blogai ir tu niekuo man negali padėti, aš vis dar ligoninėje“, – vienoje žinučių rašė L. Lapkauskaitė. Ir čia pat atsiuntė nuotrauką, kurioje ji yra nufotografuota ligoninės palatoje, viena jos ranka buvo su kateteriu.

„Tai suteikė tikroviškumo“, – aiškino jis.

Kai vyras paprašė Ksenijos papasakoti, kas vis dėlto jai yra, ši apie tai nenorėjo kalbėti, tik parašė, jog „nėra jokių išeičių, kad jau per vėlu“.

„Rašiau, kad taip negalvotų, eašiau, kad ji verta visko ko geriausio, yra beprotiškai graži ir gera mergina, jai linkiu visko ko geriausio“, – apsimetėlę ramino jis.

Asociatyvi nuotrauka
Taip vyras buvo įviliotas į apgaulės scemą – kito bendravimo metu mergina vėl ėmė skųstis sveikatos būkle, taip pat rašė, kad Lietuvoje viskas yra labai brangu ir ji vartoja ne visus vaistus, kuriuos reikėtų. Tada emigrantas pasisiūlė pagelbėti – vyras norėjo paskambinti telefonu ir pasikalbėti apie medikamentus, bet mergina atrašė, jog negali kalbėti, nes dar iki šiol yra su deguonies kauke.

Kito pokalbio metu mergina pasiguodė, kad po avarijos net neturi drabužių, nes jie sudegė automobilyje per avariją, klausė, ar šis jai negalėtų „padėti rūbais“, o ši už juos sugrąžins pinigus, kai tik „nusigaus iki Maskvos“. Sunkiai sergančia mergina apsimetusi L. Lapkauskaitė taip pat nurodė, kad jai padeda viena mergina – esą ji jau surinko pusę pinigų medikų paskirtoms ampulėms nupirkti.

Ji kaip reikiant gyrė savo „geradarę“ – esą ši net planuoja parduoti savo automobilį, kad tik surinktų medikamentams nupirkti reikalingą pinigų sumą. O kai tik pakrypdavo kalba apie tai, kokie sužalojimai merginai buvo padaryti, ši baigdavo pokalbį – nurodydavo, jog labai blogai jaučiai.

Vieno pokalbio metu vyras paprašė jam sudaryti galimybę susisiekti su gydytoju ar medicinos sesele.

„Ji man atsiuntė seselės numerį, paskui kelis kartus su ja bendravau telefonu, taip pat susirašinėjau – kartą ji man pranešė, kad Ksenijai naktį pablogėjo, ji yra perkelta į Reanimacijos skyrių ir dabar ji per kelias dienas turi surinkti 9 550 EUR ampulėms, kad nepašalintų blužnies, nes dabartiniai vaistai jos negydo“, – vyras tikino, kad tuo metu dar net negalėjo įtarti, jog susidūrė su sukčiuviene: papasakojo, kad mergina pateko į avariją, jai buvo daroma operacija ir kt.

„Viskas sutapo“, – sakė jis. Ir iš karto pasisiūlė padėti – slaugytojos klausė, kur pervesti pinigus. Medicinos slaugytoja apsimetusi mergina perdavė kitą telefono numerį – merginos, kuri esą renka pinigus Ksenijos gydymui. Taip vyras į L. Lapkauskaitės banko sąskaitą pervedė 5 tūkst. Eur.

O dar kitą kartą – daugiau kaip 10 tūkst. Eur. Dalį šių pinigų jis pasiskolino, tačiau Kseniją prižiūrėjusios merginos prašė apie tai šiai nieko nepasakoti.

Anot nukentėjusiojo, sunkiai sirgusi mergina labai norėjo gauti drabužių, ne kartą apie juos klausinėjo, todėl šis siuntinį nutarė nusiųsti į ligoninę. Bet čia atvykęs kurjeris pacientės, vardu Ksenija, nesurado – tada buvo sukurpta istorija, kad merginos sveikatos būklė naktį labai pablogėjo, gydytojai ją perkėlė į Reanimacijos skyrių.

Ir, kaip netikėta, Ksenijos sveikata nė kiek negerėjo – emigrantui buvo pranešta, kad medikų komisija nusprendė, kad merginai skubiai reikia atlikti sudėtingą širdies operaciją. O ji kainuoja 12,5 tūkst. Eur, šią sumą vėl bando surinkti Rusijos pilietę globojanti geradarė.

Vėlesnių pokalbių metu su šia geradare ir medicinos slaugytoja nukentėjusysis sužinojo, kad sveikatos būklė blogėja ne dienomis, o valandomis – merginai vėl teko uždėti deguonies kaukę, jos organizmas nepakelia skausmo, buvo perpiltas kraujas, atlikta blužnies operacija, nes ši stipriai pūliuoja, o Ksenija nebenori gyventi, mažai valgo, gydytojai svarsto galimybę ją maitinti per vamzdelį.

„Operaciją butina atlikti skubiai, jau yra surinkti 6 tūkst. Eur, bet visos reikalingos sumos dar trūksta“, – vyrui telefonu aiškino tariamam gydymui pinigus rinkusi mergina. Būtent tada emigrantas pervedė antrą pinigų sumą – prieš tai norėjo mokėjimo pavedimą atlikti į gydymo įstaigos sąskaitą, bet jam buvo perduota, kad už gydymą ligoninėje yra mokama grynaisiais pinigais.

O po šio pinigų pervedimo Ksenijai, kaip sakė tariama medicinos slaugytoja, „prasidėjo moteriškos ligos“ – gydytojai pasakė, kad „reikės atlikti dar vieną gimdos operaciją“, tačiau esą ši nebenori tęsti gydymo, net ne kartą buvo užsiminusi, jog pabėgs iš ligoninės.

Asociatyvi nuotrauka
Ir „pabėgo“ – tada, kai iš užsienio vyras atskrido į Lietuvą ir atvažiavo į ligoninę aplankyti ir gyvai pirmą kartą pamatyti sunkiai sergančią virtualią draugę, sužinojo, kad šios gydymo įstaigoje nėra.

„Tada ji man parašė adresą, sakė, kad yra išėjusi iš ligoninės, sakė, jog galiu atvažiuoti, ji manęs laukia“, – pareigūnams kalbėjo nukentėjusysis.

Kai jis nuvyko nurodytu adresu, suprato, kad daugiau kaip mėnesį buvo vedžiojamas už nosies, taip pat iš jo buvo išviliota didelė pinigų suma.

„Nutariau kreiptis į policiją“, – vyras pažymėjo, kad sukurpta istorija atrodė tikroviškai, be to, jis pinigus pervedinėjo į L. Lapkauskaitės banko sąskaitą, todėl nustatyti jį apgavusią merginą neturėtų būti sudėtinga.

Anot nukentėjusiojo, kai jį apgavusi mergina buvo iškviesta į apklausą, ji žadėjo pinigus sugrąžinti per advokatę, tačiau to taip ir nepadarė.

„Visa ta istorija tikėjau, ji mane įtikino, aš tenorėjau žmogui padėti“, – vyras pabrėžė, kad prarado ne tik savo santaupas, bet ir dar turėjo padengti paskolą, kurią buvo paėmęs merginos gydymui.

„Norėjau padėti sunkiai sergančiam žmogui, kuriam niekas kitas negalėjo padėti“, – sakė jis.

Tuo metu L. Lapkauskaitė neigė, kad sukčiavo ir nurodė, jog nukentėjusiojo nepažįsta, su juo niekada nebendravo, o programėles „WhatsApp“, kuria buvo siunčiamos žinutės, net nežino. Tačiau mergina neneigė, kad pinigai buvo įplaukę į jos banko sąskaitą.

„Pinigus gavau į savo banko sąskaitą, mokėjimo paskirtyje buvo nurodyta, kad pinigai skirti man, buvo nurodytas mano vardas ir pavardė“, – L. Lapkauskaitė pripažino, jog buvo sutikusi grąžinti pinigus nukentėjusiajam, bet advokatė pasakė, kad šis esą nieko neprašo, todėl ir nereikia grąžinti.

Teisme į teisėjos klausimus L. Lapkauskaitė atsisakė atsakyti. Tuo metu per apklausą policijoje ji buvo nurodžiusi, kad nieko neplanavo apgaudinėti, o kai į banko sąskaitą įplaukė daugiau kaip 15 tūkst. Eur, ji pamaniusi, jog gavo materialinę paramą iš valstybės ar iš šeimos draugų, nes yra iš daugiavaikės šeimos.

Pareigūnai išsiaiškino, kad į banko sąskaitą pervestus pinigus L. Lapkauskaitė leido savo reikmėms, grynino juos iš bankomatų, taip pat mokėjo už įvairias prekes ir paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)