„Klaipėdos paplūdimiuose tokia gausybė žmonių, kurių dar šią vasarą nebuvome regėję. Pavyzdžiui, per Žolines buvo užfiksuotas šios vasaros poilsiautojų rekordas: pliažai buvo nugulti žmonių minios, automobilių aikštelės – užgrūstos, darėsi kilometrinės eilės“, – pasakojo BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas, Klaipėdos gelbėtojų vadas Aleksandras Siakki.

Vyriškis smurtavo prieš moterį

Smiltynės pliaže prie centrinės gelbėjimo stoties įsižiebė konfliktas tarp vyriškių ir vienos moters. Vienas iš kompanijos vidutinio amžiaus vyras nebesuvaldė savo emocijų ir net panaudojo savo jėgą: stipriai pečiu smogė moteriai į galvą.

„Teko kviesti policiją ir su smurtautoju jau aiškinosi pareigūnai. Tie vyriškiai – labai konfliktiški ir gelbėtojai su jų įžūliu elgesiu šią vasarą susiduria ne pirmą kartą“, – akcentavo A. Siakki.

Nerimą gelbėtojams kelia ir tai, kad pliaže atsipalaidavę poilsiautojai pamiršta savo vaikus ir vis dažniau gelbėtojams tenka skelbti paieškas.

„Gelbėtojams teko net ieškoti vos 2 metų vaiko, kuris sau nuogas atitrūko nuo tėvelių. Kitas atvejis įvyko Pirmojoje Melnragėje, kai pasiklydo vos 4 metų vaikas. Galiausiai po gelbėtojų paieškų tas vaikas rastas už maždaug 700 m nuo tėvelių moterų pliaže. Apskritai pasiklydusių pastarosiomis dienomis vaikų – dešimtys“, – teigė A. Siakki ir ragino tėvelius būti atsakingesniems ir nė akimirkai nenuleisti žvilgsnio nuo savo vaikų, ypač, jei jie maudosi jūroje.

Taip pat Giruliuose užfiksuotas atvejis, kai gelbėtojai iš vandens traukė srovės pagautus du 7–8 metų vaikus, o tėveliai sėdėjo sau ramiai lauko kavinėje.

Palanga

Iškvietimas dėl apsivertusios valties

Taip pat poilsiautojai, paskambinę telefonu 112, pranešė, kad už Girulių pliažo, ne gelbėtojų budėjimo zonoje, apsivertė valtis ir galimai skęsta žmogus.

„Gelbėtojai vandens motociklais lėkė į įvykio vietą, apžiūrėjo didžiulę teritoriją vandenyje, o galiausiai paaiškėjo, kad žmonės plaukiojo su irklente, buvo įkritę į vandenį, netrukus atsistojo, o kažkas pamatę tokį vaizdą susidarė kitokį įspūdį ir paskambino į bendrąjį pagalbos centrą“, – pasakojo A. Siakki.

Nuo karščio net alpsta

Klaipėdos gelbėtojų vado teigimu, daug darbo pastarosiomis dienomis turi ir pajūrio medikai.

„Nuo karščio bangos žmonėms darosi silpna, eina pas medikus arba aplinkiniai praneša gelbėtojams, kad jų artimasis ar netoliese pliaže gulintis kaimynas pabalęs ir nusilpęs. Vienas vyriškis Antrojoje Melnragėje net nualpo, krito ant nugaros, o paskui galva dar rėžėsi ir į asfaltą. Laimei, kad galvos neprasisklėlė, bet buvo didžiulis guzas. Atvyko greitoji pagalba ir jis buvo išvežtas į ligoninę“, – apie įvykį papasakojo A. Siakki.

Taip pat labai suaktyvėjo vapsvos ir širšės. Kai kuriems poilsiautojams dėl jų įkandimo tenka net vykti į ligoninę.

„Dešimtys įkandimų. Vienas po kito žmogus prieina prie medikų, kad apžiūrėtų ir patartų kaip elgtis, duotų vaistų. Žmonėms akcentuojame, kad į pliažą nesineštų saldžių gėrimų, nes vapsvos ir širšės prie tokių poilsiautojų dar labiau suaktyvėja, tačiau žmonės neklauso ir vis daro tą pačią klaidą “, – teigė BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas, Klaipėdos gelbėtojų vadas Aleksandras Siakki.

Poilsiautojai prie jūros.

Pasak jo, šiemet tokio aktyvaus vapsvų ir širšių puolimo pliaže dar nebuvo, kaip pastarosiomis dienomis.

„Tiesiog būriai vapsvų ir širšių. Į mūsų medikus kreipėsi dešimtys, o kiek dar tokių, kurie nesikreipė, bet buvo sugelti. Teko kalbėtis su keliais pažįstamais, jie taip pat sakė, kad pliaže buvo sukandžioti šių vabzdžių“, – kalbėjo A. Siakki.

Jis pamena ir itin skaudžias ankstesnių metų situacijas, kai širšės buvo įgėlusios žmonėms į liežuvį ir net gerklę.

„Teko net vežti į ligoninę. Tai labai pavojinga. Žmonės palieka saldžius gėrimus atidarytus, vėliau nepasižiūri, geria, o buteliuko, skardinės ar stiklinės viduje jau būna širšė ir gelia į gerklę. Būkite atidūs ir nedarykite šių klaidų“, – patarė A. Siakki.

Pasak medikų, daugumai žmonių, įgėlus vabzdžiui, pasireiškia tik vietinės odos reakcijos – skausmas, patinimas ir paraudimas, tačiau 2–3 proc. žmonių yra alergiški vabzdžių nuodams – jiems pasireiškia alerginės reakcijos, o sunkiausiais atvejais ištinka anafilaksinis šokas, kuris, laiku nesuteikus pagalbos, gali baigtis net mirtimi. Todėl, įgėlus vabzdžiui, visada reikia stebėti, ar nekyla alerginės reakcija, ir kaip ji progresuoja.

Sunkėjant alerginei reakcijai, gali atsirasti dusulys, veido tinimas, pasunkėti kvėpavimas, pasireikšti dilgėlinis viso kūno bėrimas, nukristi kraujospūdis ir kita.

Jei taip nutinka – patartina kuo skubiau kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)