Dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienį skelbiama apklausa rodo, kad liepos mėnesį savo balsą socialdemokratams žadėjo 14,2 proc. apklaustųjų, kai birželį tokių buvo 16,2 procento.

Socialdemokratus vejasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 12 proc. apklaustųjų balsų, nors ir jų populiarumas, palyginti su birželio mėnesio duomenimis, mažėjo vienu procentiniu punktu.

Opozicinė Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai išlaiko tokį patį populiarumą – jiems savo balsą, jei Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, žadėjo 10,8 proc. respondentų, birželį tokių buvo 10,9 procento.

Už valdančiąją Darbo partiją balsuoti žadėjo 7 proc. apklaustųjų, birželį tokių buvo 8,2 procento, opozicinis Liberalų sąjūdis sulauktų 5,9 proc. paramos, kai po korupcijos skandalo birželį jų reitingas buvo smukęs iki 3,6 procento.

Valdančioji partija „Tvarka ir teisingumas“ sulauktų 5,5 proc. apklaustųjų paramos, birželį jiems savo balsą 6,3 proc. tyrimo dalyvių. Kitos partijos parlamento rinkimams reikalingo 5 proc. barjero neperžengia.

Apklausa rodo, kad sumažėjo ir socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus populiarumas. Jei birželį premjerą palankiai vertino 44 proc. respondentų, liepą tokių buvo 40,2 procento.

Tuo pačiu padidėjo nepalankiai A.Butkevičių vertinančių žmonių skaičius – premjerą nepalankiai vertina 35,3 proc. apklaustųjų, kai tuo metu praėjusį mėnesį tokių buvo 30,9 procento.

Palankiausiai vertinama tarp visuomenės veikėjų ir politikų yra prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir jos populiarumas išaugo. Prezidentę palankiai vertina 58,6 proc. respondentų, birželį tokių buvo 54,8 procento.

Valstiečių ir aliųjų sąjungos pirmininką, verslininką Ramūną Karbauskį palankiai vertina 39,6 apklaustųjų (41,7 proc. birželį), užsienio reikalų ministrą socialdemokratą Liną Linkevičių – 38,1 proc. (36,2 proc. birželį), Darbo partijos vadovą europarlamentarą Valentiną Mazuronį – 36,6 proc. (30,2 proc. birželį) respondentų.

Reprezentatyvią apklausą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu atliko liepos 1-10 dienomis.

DELFI primena, kad dar birželio 21-29 dienomis bendrovės „Spinter tyrimai" daryta apklausa tokio socialdemokratų nuosmukio nerodė.

Remiantis ja, socialdemokratus palaikė 16,8 proc. apklaustų respondentų, reitinguose buvo matomas nedidelis pakilimas paklaidos ribose (nuo 15,5 proc.).