Klausimo dėl to, ar gali tėvystės atostogų išeiti abu – ir tėtis, ir mama, DELFI sulaukė iš skaitytojos.

„Tėvystes atostogų eina vyras, bet ir aš norėčiau kurį laiką nedirbti. Ar galiu darbe pasiimti nemokamu atostogų? O gal dar koks nors modelis taikytinas?“, – rašė skaitytoja.

„Sodros“ atstovai paaiškino, kad vaiko priežiūros išmoką gali gauti tik vienas iš tėvų, bet tai netrukdo kitam (šiuo atveju – mamai) turėti vaiko priežiūros atostogas (jos gali trukti iki vaikui sukaks 3 metai). Vaiko priežiūros atostogos ir atitinkamos išmokos mokėjimas prasideda tada, kai baigiasi motinystės atostogos (ir motinystės išmokos mokėjimas).

Pasak „Sodros“ atstovų, motinystės atostogos skirtos užtikrinti saugų ir ramų moters gyvenimą laukiantis ir susilaukus kūdikio, jų metu mokama 100 proc. moters vidutinio turėto darbo užmokesčio motinystės išmoka.

Jei nėštumo ir gimdymo atostogų metu moteris gauna papildomų pajamų ar išmokų, jai priskaičiuota motinystės išmoka gali būti sumažinta. Jeigu gaunamų pajamų dydis mažesnis už motinystės išmoką, bus išmokėtas išmokos ir turėtų pajamų skirtumas.

Jeigu šių pajamų dydis yra didesnis už motinystės išmoką arba jai lygus, motinystės išmoka nemokama. Mokant išmoką, į draudžiamąsias pajamas neįtraukiamos pajamos, gautos už darbą, atliktą iki pirmosios nėštumo ir gimdymo atostogų dienos.

Tokios pat sąlygos galioja ir tėvystės išmokai – laikui, kai tėčiui užtikrinamas saugus ir ramus laikas su naujuoju šeimos nariu, paaiškino „Sodros“ atstovai.

Pasak jų, vaiko priežiūros išmoką gali gauti vienas iš tėvų, o atitinkamų atostogų eiti – kad ir abu vienu metu. Tėvai gali pasidalinti, kada kuris gaus vaiko priežiūros išmoką, pavyzdžiui, moteris ją nori gauti pirmaisiais vaiko priežiūros metais, o vyras – antraisiais.

Kai išmoka gaunama antraisiais vaiko priežiūros metais, jos gavėjo pajamos nebevertinamos ir išmoka dėl to negali būti mažinama – kitaip tariant, pasirinkus, pavyzdžiui, kad išmoką gaus tėtis, jis antraisiais vaiko priežiūros metais gali dirbti ir gauti visą jam priklausančią išmoką.